«See You In Greece!»

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ημέρες μετά το δημοψήφισμα, δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του βρετανικού Guardian άρθρο με τίτλο «Θέλετε να βοηθήσετε την Ελλάδα; Πηγαίνετε εκεί για διακοπές», με την υπογραφή του Ελληνα μπλόγκερ και μόνιμου κατοίκου εξωτερικού Αλεξ Ανδρέου. Με 354.243 «μοιράσματα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και περισσότερα από 800 σχόλια από τους αναγνώστες της ιστοσελίδας, ο Αλεξ φαίνεται ότι κατάφερε να απαντήσει σε όλους όσοι τον ρωτούσαν (και σε χιλιάδες άλλους που το διάβασαν) αν υπάρχει τρόπος να βοηθήσουν τη χώρα μας. «Υπάρχει. Επισκεφτείτε την. Ο καιρός είναι εξαιρετικός, όπως πάντοτε αυτή την εποχή, οι αρχαιολογικοί χώροι εξακολουθούν να έχουν το ίδιο ενδιαφέρον, οι παραλίες είναι το ίδιο μαγευτικές, το φαγητό το ίδιο καλό. Συγχρόνως, οι τιμές είναι χαμηλότερες απ’ ό,τι συνήθως – είναι από αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις που όλοι έχουν κάτι να κερδίσουν», γράφει στις πρώτες σειρές του κειμένου του.

Την ίδια ημέρα (7 Ιουλίου), ο φιλέλληνας δημοσιογράφος της ίδιας εφημερίδας Paul Mason συνυπογράφει με τη Θεόπη Σκαρλάτου ένα άρθρο με 7 αλλιώτικες εμπειρίες που αξίζει να ζήσει κανείς (εκτός από το να χαλαρώσει στις παραλίες και να τρώει σουβλάκια) αν έρθει φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα «προκειμένου να υποστηρίξει τους Ελληνες», όπως γράφεται χαρακτηριστικά, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντική και καθησυχαστική είναι η ταξιδιωτική αρθρογραφία και από την άλλη μεριά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα από την ενότητα Τravel του CΝΝ. Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος και μπλόγκερ Marissa Tejada, που ζει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, γράφει μεταξύ άλλων στις ανταποκρίσεις της: «Η Ελλάδα χρειάζεται τα έσοδα από τον τουρισμό περισσότερο από ποτέ. Είναι πολλοί οι εμπλεκόμενοι στην τουριστική βιομηχανία της χώρας που εργάζονται απίστευτα σκληρά, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι επισκέπτες τους θα απολαύσουν τη διαμονή τους χωρίς κανένα πρόβλημα».

Και βίντεο με διασημότητες

«Είναι αναμενόμενο να δυσανασχετεί κανείς αν πρόκειται να επισκεφτεί μια χώρα που βιώνει δύσκολες στιγμές, όπως η Ελλάδα. Παρά τις προβεβλημένες φωτογραφίες με τις ουρές στα ΑΤΜ, ωστόσο, οι φίλοι μου στην Αθήνα μού λένε ότι η ζωή κυλάει κανονικά και αναμφισβήτητα το ίδιο συμβαίνει στα νησιά, τα οποία απολαμβάνουν τους δικούς τους ρυθμούς. Είμαι αποφασισμένος να πραγματοποιήσω το ταξίδι μου στη χώρα, φέτος μάλιστα και για έναν επιπλέον λόγο, που ξεπερνάει κατά πολύ την τεράστια αγάπη μου για τη φέτα: όταν προορισμοί εξαρτώμενοι από τον τουρισμό βιώνουν τόσο μεγάλες δυσκολίες, ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε δεν είναι να σφίγγουμε τα χέρια και να κάνουμε δωρεές από μακριά, αλλά να επιλέγουμε τον προορισμό για τις διακοπές μας και να προσφέρουμε στην πραγματική οικονομία του “ζεστό” χρήμα». Το απόσπασμα είναι από το άρθρο με τίτλο «Γιατί θα ταξιδέψουμε στην Ελλάδα και φέτος το καλοκαίρι», που έγραψε ο δημοσιογράφος του μεγάλου διεθνούς ταξιδιωτικού περιοδικού Conde Nast Traveller, Mark Ellwood, στις 10 Ιουλίου.

Στην ίδια κατεύθυνση, η ιστοσελίδα της Ομογένειας Greek Reporter έφτιαξε ένα βίντεο με θέμα «See You In Greece!», στο οποίο μιλούν για την Ελλάδα οι Αντζελίνα Τζολί, Μπραντ Πιτ, Στίβεν Σπίλμπεργκ, Τζέραρντ Μπάτλερ, Τζόντι Φόστερ, Σοφία Βεργκάρα, Τζορτζ Κλούνεϊ, Ιθαν Χοκ, Μάικλ Ντάγκλας και Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Ολοι τους έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα και έχουν να θυμούνται από τα νησιά, με πρώτη και καλύτερη τη Σαντορίνη, μέχρι τα περισσότερα αστέρια που έχουν δει ποτέ στον ουρανό! Φέτος δε, με χαμηλότερες τιμές λόγω της κατάστασης, παρουσιάζεται και ως «μεγάλη ευκαιρία για ταξίδι», γι’ αυτό «θα σε δω σύντομα στην Ελλάδα», κλείνει το βίντεο, το οποίο έχει από τις 10 Ιουλίου που ανέβηκε στο youtube περισσότερα από 46.000 views.

Τη μεγαλύτερη καμπάνια υποστήριξης του ελληνικού τουρισμού έχει κάνει, πάντως, η βρετανική εφημερίδα Guardian. Γιατί δεν είναι μόνο το θέμα του δικού μας Αλεξ Ανδρέου, για το οποίο ο ίδιος λαμβάνει καθημερινά εκατοντάδες μηνύματα από άτομα που τον ενημερώνουν ότι μόλις έκλεισαν εισιτήρια, αλλά και από ελληνικές επιχειρήσεις και πρακτορεία που τον ευχαριστούν («Δεν χρειάζεται. Ο καθένας μας κάνει αυτό που μπορεί. Μαζί θα βγούμε από την κρίση», μας λέει ο ίδιος), αλλά και από ολόκληρη τη συντακτική ομάδα του Guardian.

«Ως εφημερίδα θέλουμε να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να επισκεφθεί την Ελλάδα και να στηρίξει τους Ελληνες. Τώρα είναι η ώρα να έρθουν οι τουρίστες και να ξοδέψουν τα χρήματά τους σε καφέ, εστιατόρια και ντόπιους ξεναγούς. Η Ελλάδα είναι μια τόσο όμορφη χώρα, με απίστευτα αξιοθέατα και παραλίες, θα ήταν τρελό να μην την επισκεφτούμε φέτος το καλοκαίρι, μια περίοδο που το να κάνεις τις διακοπές σου εκεί μπορεί να κάνει τη διαφορά», μας λέει η Isabel Choat εκ μέρους του ταξιδιωτικού τμήματος και έχοντας μόλις ολοκληρώσει ένα πεντασέλιδο αφιέρωμα στη χώρα μας στην έντυπη σαββατιάτικη έκδοση της 11ης Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή