Απειλούν με «λουκέτα» οι φροντιστηριούχοι

Απειλούν με «λουκέτα» οι φροντιστηριούχοι

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λουκέτα σε φροντιστήρια και αύξηση της «μαύρης» αγοράς των ιδιαίτερων προδικάζουν οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ότι θα είναι οι συνέπειες της επιβολής ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των φροντιστηρίων.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος αναφέρει ότι «με την υπαγωγή στο καθεστώς του ΦΠΑ απειλείται με οικονομική εξόντωση ένας κλάδος. Αυτό σημαίνει κλείσιμο φροντιστηρίων, απώλεια θέσεων απασχόλησης, απώλεια φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για το κράτος. Η οικογένεια, η οποία επιλέγει το νόμιμο φροντιστήριο, είναι αδύνατο να αντεπεξέλθει στην επιβάρυνση των διδάκτρων πλέον με ΦΠΑ 23%, τα δε φροντιστήρια ως μικρές επιχειρήσεις αδυνατούν να απορροφήσουν το προστιθέμενο ποσό». «Είναι ένας απαράδεκτος φόρος πολυτελείας για τα φροντιστήρια που προσφέρουν υπηρεσίες σε παιδιά οικογενειών από χαμηλές εισοδηματικά τάξεις», τόνισε από την πλευρά του στην «Κ» ο εκπαιδευτικός-φροντιστής, Γιώργος Χατζητέγας, προσθέτοντας ότι «γίνεται διαχωρισμός των φροντιστηρίων από τα ιδιωτικά σχολεία και ότι η επιβολή ΦΠΑ στα φροντιστήρια αντίκειται σε κοινοτική Οδηγία».

Οι άμεσες συνέπειες θα είναι η στροφή των γονιών στην παραοικονομία των ιδιαίτερων μαθημάτων. «Θα συντελεστεί τεράστια και ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή», ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, Γιάννης Μιχαηλίδης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι γνωρίζει περιπτώσεις καθηγητών που θα κλείσουν το φροντιστήριό τους και θα κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα στους μαθητές τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου οργανισμού του υπουργείου Παιδείας (ΕΟΠΠΕΠ), στη χώρα λειτουργούν 2.589 φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, με περίπου 150.000 μαθητές και 20.000 εκπαιδευτικούς.

Επίσης, υπάρχουν 5.960 φροντιστήρια ξένων γλωσσών, στα οποία φοιτούν 510.000 μαθητές και διδάσκουν 21.000 καθηγητές. Σύμφωνα με το Κέντρο Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, το 2013 οι Ελληνες γονείς δαπάνησαν περίπου 1,05 δισ. ευρώ για την προετοιμασία των παιδιών τους στα μαθήματα του Γυμνασίου και του Λυκείου σε οργανωμένα φροντιστήρια ή ιδιαίτερα μαθήματα, και για την εκμάθηση ξένων γλωσσών περί τα 859,29 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή