Ελλειψη μηχανισμών κατά διαφθοράς

Ελλειψη μηχανισμών κατά διαφθοράς

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καλύτερη» αλλά «όχι και καλή» χαρακτηρίζει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής την κατάσταση στη δημόσια διοίκηση. Είναι μάλιστα εξαιρετικά σημαντικό ότι μεγάλο ποσοστό των ποσών των εμβασμάτων που είχαν αποσταλεί από δημοσίους υπαλλήλους στο εξωτερικό δεν είχαν δηλωθεί νομίμως στην Ελλάδα. Από τη διασταύρωση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του 2012 προέκυψε ότι 9 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών είχαν στείλει εμβάσματα στο εξωτερικό ύψους 2.335.734,49 ευρώ, από τα οποία τα 1.755.499 ευρώ δεν είχαν δηλωθεί (ποσοστό 75,16%). Αντίστοιχα, τρεις υπάλληλοι υπηρεσιών Πολεοδομίας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχαν στείλει στο εξωτερικό 433.748,47 ευρώ, αλλά είχαν «ξεχάσει» να δηλώσουν τα 363.748 ευρώ (ποσοστό 83,86%). Δύο υπάλληλοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας έβγαλαν έξω 4.068.267,72 ευρώ, εκ των οποίων τα 2.609.247 ευρώ δεν τα είχαν δηλώσει.

Εκτός από αυτές τις περιπτώσεις, κατά την επεξεργασία των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης υπήρξαν ενδείξεις για πιθανή απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (κινητών και ακινήτων) που δεν δικαιολογούνταν από την ιδιότητα του υπαλλήλου ή το ύψος των εσόδων του. Ετσι, το 2014, στο πλαίσιο ελέγχου της βασιμότητας καταγγελιών σε βάρος υπαλλήλων, ο ΓΕΔΔ διέταξε την άρση του τραπεζικού απορρήτου σε 20 περιπτώσεις, του χρηματιστηριακού απορρήτου σε 22 περιπτώσεις και του φορολογικού απορρήτου σε 19 περιπτώσεις.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται μεταξύ πολλών άλλων υποθέσεων που εξετάστηκαν (συνολικά 1.565) στην ετήσια Εκθεση του Σώματος (ΓΕΔΔ) για το 2014, που παραδόθηκε χθες στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Το 27,2% των υποθέσεων που διερευνήθηκαν αφορούσε οικονομικά θέματα, το 13,5% παραβίαση διοικητικών διαδικασιών, το 10,4% τις υπηρεσίες υγείας και το 9,7% πολεοδομικά θέματα. Σε ποσοστό 27,8% οι διερευνήσεις των καταγγελιών που έγιναν δεν ανέδειξαν κάποιο πρόβλημα.

Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης επισημαίνει ως σημαντικούς παράγοντες που λειτουργούν υπέρ της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης την έλλειψη κατάλληλων μηχανισμών για τον αποτελεσματικό έλεγχο της δημόσιας διοίκησης, τα γραφειοκρατικά εμπόδια, τη βραδύτητα των ελέγχων, την ανεξέλεγκτη εξουσία που παρέχεται σε αρμοδίους να αποφασίζουν με την επίκληση της πολιτικής βούλησης, την έλλειψη διαφάνειας, καθώς το πρόγραμμα «Διαύγεια» δεν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις, και τη βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης.

«Θεωρώ επίσης μεγάλης σημασίας το γεγονός της μη επαρκούς άσκησης εποπτείας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι αποτελούν ‘‘προνομιακό’’ χώρο εμφάνισης φαινομένων κακοδιοίκησης και μη τήρησης των νομίμων διαδικασιών», επισημαίνει στον πρόλογο της Εκθεσης ο κ. Ρακιντζής.

Οπως τονίζει, δεν έχει ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση κάποιων μέτρων που θα βοηθούσαν προς την κατεύθυνση της πάταξης της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς. Ενδεικτικά αναφέρει τον αυτοπεριορισμό των συνδικαλιστών στα αμιγώς συνδικαλιστικά τους καθήκοντα, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ουσιαστική αξιολόγηση των δημόσιων φορέων και του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή