«Κορυφή του παγόβουνου το σκάνδαλο της ΑΤΕ»

«Κορυφή του παγόβουνου το σκάνδαλο της ΑΤΕ»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόρισμα για τη χορήγηση εκατοντάδων παράνομων δανείων από την Αγροτική Τράπεζα (2000-2012) διαβίβασε η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στις εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να εντοπιστούν οι υπαίτιοι και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες.

Τη διαβίβαση του πορίσματος που συνετάγη από την Αρχή, στο πλαίσιο των ερευνών της για τα δάνεια που χορήγησαν τράπεζες που δεν ανακεφαλαιοποιήθηκαν, ανακοίνωσε ο υπουργός για θέματα Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος είχε διατελέσει επί χρόνια και επικεφαλής της Αρχής και είχε διεκπεραιώσει μεγάλο μέρος των ερευνών για τις τράπεζες και τα δάνεια που παρανόμως είχαν χορηγηθεί.

Το πόρισμα για την ΑΤΕ παρέλαβαν οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές (προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος) και αναμένεται εντός των προσεχών ημερών η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας – τα προς έλεγχο δάνεια ξεπερνούν τα 1.300. Το σύνολο της ζημιάς που προκλήθηκε από τα δάνεια που χορήγησε η ΑΤΕ, χωρίς την τήρηση των αναγκαίων εγγυήσεων, εκτιμάται σε 5 δισ. ευρώ και για τον λόγο αυτό σημειώνεται πως πρόκειται για «ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών».

Ο κ. Νικολούδης στην ανακοίνωσή του τονίζει πως το εύρος της παράνομης χορήγησης δανείων καταλαμβάνει την τελευταία 15ετία και αναγνωρίζει πως το έργο των αρμοδίων αρχών θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά εκφράζει την πεποίθηση πως η «δικαιοσύνη θα τα καταφέρει».

Απόδοση ευθυνών

Το πόρισμα της Αρχής συνοδεύεται και από τη σχετική Εκθεση Ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος, και θα αποτελέσουν τη βάση για την απόδοση ευθυνών σε υπευθύνους που χορήγησαν τα δάνεια και σε όσους τα πήραν στη λογική «δανεικά και αγύριστα». Ο κ. Νικολούδης, μάλιστα, που είναι σε θέση, λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς του στην Αρχή να γνωρίζει το εύρος της υπόθεσης, ομιλεί στην ανακοίνωσή του για «κορυφή του παγόβουνου», αναφερόμενος στην έκταση του φαινομένου. «Η ποινική έρευνα, που θα ακολουθήσει, θ’ αποκαλύψει ολόκληρο το παγόβουνο και τότε θα γίνει σε όλους σαφές ότι το ‘‘σκάνδαλο της ΑΤΕ’’ δεν είναι απλά και μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο, αλλά πρωτίστως και κυρίως ένα διαρκές, διαχρονικό και καλοσχεδιασμένο πολιτικό σκάνδαλο, που βαρύνει σχεδόν όλους εκείνους που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα που αναφέρθηκε παραπάνω. Η ΑΤΕ δεν είναι απλά μια τράπεζα που χρεοκόπησε. Χρησιμοποιήθηκε επί σειρά ετών ως η δεξαμενή από την οποία οι κατά περίπτωση κρατούντες άντλησαν τα μέσα για την εξυπηρέτηση πολιτικών επιδιώξεων. Ηταν το όχημα το οποίο χρησιμοποίησαν οι κυριότεροι εκφραστές του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού. Ηταν το σημείο στο οποίο η επιχειρηματικότητα συναντήθηκε με την εγκληματικότητα». Επίσης, στην ανακοίνωση του κ. Νικολούδη γίνεται λόγος και για τις χορηγήσεις τεράστιων ποσών από την ΑΤΕ προς τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι κατάντησαν «εσμοί», όπως σημειώνεται στην υπουργική ανακοίνωση.

Τέλος, ο υπουργός για θέματα Διαφθοράς επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξουν πράξεις «κάθαρσης και τιμωρίας, όπως απαιτούν οι πολίτες», αλλά σημειώνει ότι «όλα όσα πρέπει να γίνουν θα γίνουν στην ώρα τους και με τον σωστό τρόπο. Η δικαιοσύνη δεν ξεχνά, αλλά δεν πρέπει να βιάζεται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή