ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγιά, ευρήματα φωτίζουν το λαμπρό παρελθόν της

agia-eyrimata-fotizoyn-to-lampro-parelthon-tis-2094406

Στη Θεσσαλία, στον Δήμο Αγιάς, έχουν έρθει στην επιφάνεια σημαντικά ευρήματα στο πλαίσιο προγράμματος μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η εκκλησία του κάστρου Βελίκας, στον Δήμο Αγιάς, αναδεικνύεται σε σημαντικό μνημείο και θρησκευτικό κέντρο της περιοχής. Ολοκληρώθηκε η έρευνα της εκκλησίας, τρίκλιτη βασιλική του 6ου αιώνα, και συνεχίστηκε η αποκάλυψη στα γύρω κτίρια. Τα έξοδα της πανεπιστημιακής αποστολής κάλυψε ο Δήμος Αγιάς, ενώ την ευθύνη του προγράμματος είχαν ο καθηγητής Αρχαιολογίας Γιάννης Βαραλής και η αρχαιολόγος Σταυρούλα Σδρόλια. Σημαντικά αποτελέσματα προέκυψαν στη λεγόμενη «οικία του ιερέα», όπου πέρυσι είχε βρεθεί ποτήριο Θείας Κοινωνίας και φιαλίδιο μύρου.

Φέτος, εκτός της άφθονης κεραμικής του 6ου μ. Χ. αιώνα, βρέθηκε χάλκινος μικρός δίσκος, υαλόλιθος και αρκετά ιουστινιάνεια νομίσματα κοπής Θεσσαλονίκης, που πιστοποιούν ότι το κάστρο ανήκε στη σφαίρα επιρροής της Θεσσαλονίκης. Τα κινητά ευρήματα πιστοποιούν τις εμπορικές σχέσεις της περιοχής με το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα.