Ενα ταγκό για τρεις

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πρόσφατο φεστιβάλ χορού της Καλαμάτας κλείστηκε το ραντεβού του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών φροντιστηρίων – δεν είναι παράξενο για μία κυβέρνηση που αγνοεί (όταν το επιθυμεί) τα πρωτόκολλα. Ομως, αυτή τη φορά δεν αγνοήθηκε μόνο το πρωτόκολλο… Αρμόδιος για τα φροντιστήρια είναι ο Τ. Κουράκης (αναπληρωτής του κ. Μπαλτά), αλλά τελικά ο υπουργός φαίνεται πως λειτουργεί ως κυματοθραύστης των αντιδράσεων κατά του αναπληρωτή του.

Ειδικότερα, την περασμένη Τρίτη ο κ. Μπαλτάς συναντήθηκε με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η συνάντηση κλείστηκε την περασμένη Παρασκευή στο φεστιβάλ χορού της Καλαμάτας, όπου ο κ. Μπαλτάς παραβρέθηκε με τον αναπληρωτή του επί του Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη και τον γενικό γραμματέα του υπ. Παιδείας Δημήτρη Χασάπη. Το ραντεβού κλείστηκε μέσω τοπικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, που ήξερε τα παράπονα των ιδιοκτητών φροντιστηρίων, ότι ο Τάσος Κουράκης δεν τους συναντά παρά τις επίμονες εκκλήσεις τους – γεγονός που ο κ. Μπαλτάς αγνοούσε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έως τώρα το διοικητικό συμβούλιο της ΟΕΦΕ έχει συναντηθεί μόνο με έναν σύμβουλο του κ. Κουράκη.

Στη συνάντηση της Τρίτης, παρουσία του κ. Χασάπη, ο κ. Μπαλτάς ζήτησε από την ΟΕΦΕ να καταθέσει τις προτάσεις της σχετικά με το νομοσχέδιο που είναι προ των πυλών της Βουλής. Μεταξύ άλλων, το άρθρο 48 υποχρεώνει τα φροντιστήρια να τηρούν πρακτικές ανάλογες με τα σχολεία (π.χ. ζητεί το ανώτατο ωράριο των καθηγητών στα φροντιστήριο να εναρμονισθεί με αυτό στα σχολεία).

Βέβαια, η νέα «φωτιά» για τα φροντιστήρια είναι η επιβολή ΦΠΑ 23%, που σε συνδυασμό με το ειδικό καθεστώς φορολόγησης των ξενόγλωσσων βιβλίων τους πλήττει οξύτατα. Ενδεικτικά, χθες οι ιδιοκτήτες Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών της Βόρειας Ελλάδας τόνισαν ότι η οικονομική κρίση τους οδήγησε σε μειώσεις έως και 50% στις υπηρεσίες που προσφέρουν, ενώ πρόσθεσαν ότι τα «ιδιαίτερα μαθήματα δίνουν περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως αδήλωτο εισόδημα σε εκπαιδευτικούς είτε του Δημοσίου είτε όχι ή και σε συνταξιούχους εκπαιδευτικούς ενώ στις δικές τους επιχειρήσεις εισρέουν σήμερα περί τα 600 εκατ. ευρώ ετησίως».

Ο κ. Μπαλτάς δήλωσε στην ΟΕΦΕ ότι κατανοεί τον κίνδυνο να πληγεί ο κλάδος και εκπαιδευτικοί να χάσουν τη δουλειά τους, ενώ ο κ. Χασάπης ανέφερε ότι έχει συσταθεί στο υπ. Παιδείας επιτροπή δεοντολογίας για την αντιμετώπιση των αδήλωτων ιδιαίτερων μαθημάτων και θα βγει σχετική εγκύκλιος προς τα σχολεία τον Σεπτέμβριο. Επίσης, ο κ. Μπαλτάς συζήτησε τη διερεύνηση, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, αντισταθμιστικών μέτρων για τα φροντιστήρια. Μάλιστα, μεσολάβησε ώστε να φέρει σε επαφή τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, ενώ εντυπωσίασε τους εκπροσώπους της ΟΕΦΕ ότι ενημερώθηκαν τηλεφωνικά για την επικοινωνία του κ. Μπαλτά με το υπουργείο Οικονομικών πριν ακόμη αποχωρήσουν από το κτίριο του υπ. Παιδείας.

Η… διαδρομή του ραντεβού Μπαλτά – ΟΕΦΕ είναι χαρακτηριστική της αγκύλωσης του επιτελείου Κουράκη απέναντι σε δομές της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Παρόμοια μηνύματα και παράπονα έχει εισπράξει ο κ. Μπαλτάς και από ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, με τους οποίους είχε επίσης συνάντηση ύστερα από άρνηση του αναπληρωτή υπουργού να τους δει. Ο κ. Μπαλτάς μιλά για στρουθοκαμηλισμό, καθώς η ιδιωτική εκπαίδευση είναι υπαρκτή και ο ρόλος του υπουργείου είναι να την εποπτεύει διασφαλίζοντας και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και να έχει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους εκπροσώπους της. Βέβαια, δεν έχει τη σχετική αρμοδιότητα. Ισως γι’ αυτό σήμερα ο κ. Κουράκης θα συναντηθεί, τελικά, με την ΟΕΦΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή