Eκκληση συνεργασίας όλων των υπηρεσιών για τους μετανάστες

Eκκληση συνεργασίας όλων των υπηρεσιών για τους μετανάστες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eπιστολή-έκκληση για συνεργασία και κινητοποίηση απέστειλε η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αττικής, Ερμίνα Κυπριανίδου, προς όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να βρεθεί λύση για τον καταυλισμό μεταναστών που έχει στηθεί στο Πεδίο του Αρεως από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Η κ. Κυπριανίδου, που από την πλευρά της Περιφέρειας έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο, δεδομένου ότι το Πεδίο του Αρεως είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής, ζητά από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Υγείας, τον Δήμο Αθηναίων και όλους τους εμπλεκόμενους να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας σύσκεψη για το θέμα των μεταναστών που κατασκηνώνουν στο πάρκο, αλλά και σε πλατείες της πόλης.

Υπολογίζεται ότι την τελευταία εβδομάδα περισσότερα από 1.000 άτομα έφταναν καθημερινά στην Αθήνα από τη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Ρόδο και την Κω με τα πλοία της γραμμής. Κάποιοι φιλοξενούνται σε σπίτια ή εφόσον έχουν χρήματα νοικιάζουν δωμάτια σε ξενοδοχεία, οι περισσότεροι όμως «μένουν» σε πλατείες και άλλους ανοιχτούς χώρους στην πρωτεύουσα, έως ότου έρθουν σε επαφή με εκείνους που θα τους οδηγήσουν (με το αζημίωτο) στη συνέχεια του ταξιδιού τους, που έχει κατάληξη σε κάποια χώρα της βόρειας Ευρώπης.

Στο Πεδίο του Αρεως, τις τελευταίες δέκα ημέρες έχει στηθεί ένας υπαίθριος καταυλισμός Αφγανών μεταναστών, που ξεκίνησε με σκηνές που έστησαν περίπου 20 οικογένειες και τώρα φιλοξενεί περισσότερα από 250 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά μικρής ηλικίας. Οι συνθήκες υγιεινής απλώς δεν υφίστανται, με αποτέλεσμα πολλά από τα παιδιά να έχουν έντονα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Οι γιατροί του κόσμου προσέφεραν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά συνέστησαν τα παιδιά να μεταβούν σε περισσότερο ασφαλή χώρο. Ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης. Μάλιστα η κ. Χριστοδουλοπούλου σε δηλώσεις στην «Κ» ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση, καθώς οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν έχουν την ιδιότητα του πρόσφυγα (σ.σ. δεν θέλουν να κάνουν αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα) και κατά συνέπεια «βρίσκονται σε νομικό κενό».

Η κ. Κυπριανίδου τονίζει ότι επιβάλλεται να υπάρξει συνεργασία, καθώς η Περιφέρεια ακόμα και να θέλει δεν διαθέτει τη σχετική αρμοδιότητα. «Πρέπει να κάτσουμε κάτω και να βρούμε κάποια λύση. Εχουν γίνει προτάσεις αλλά χρειάζεται συνεργασία για να δούμε πού υπάρχει κάποιος χώρος και από πού μπορούν να βρεθούν χρήματα στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα», τονίζει η κ. Κυπριανίδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή