Οι «προγραφές» της Χ.Α. στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος

Οι «προγραφές» της Χ.Α. στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προ ημερών ένας άνδρας όρμησε μέσα στο δημαρχείο του Περάματος ωρυόμενος κατά των «μπολσεβίκων» που διαδήλωσαν κάτω από το σπίτι του. Οι μαρτυρίες αποκλίνουν ως προς το αν ήταν ένοπλος ή όχι, αφού άλλοι λένε ότι έφερε θήκη περιστρόφου και άλλοι καραμπίνα, όμως όλοι αξιολογούν το περιστατικό –το οποίο καταγγέλθηκε στην αστυνομία– ως σοβαρό.

Ο άνδρας που φέρεται να εμπλέκεται στο επεισόδιο είναι ιδρυτικό μέλος του «Σωματείου Ελλήνων Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ναυπηγοεπισκευαστικών Ζωνών (Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας – Νίκαιας – Νήσων) – Αγιος Νικόλαος», το οποίο ίδρυσε η Χρυσή Αυγή πέρυσι και παρέμενε ανενεργό ώς πρόσφατα, μετά τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την κατακραυγή της γειτονιάς.

Το προηγούμενο διάστημα οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου συντελέσθηκαν με το «θερμόμετρο» υψηλά, με συνθήματα, σκίσιμο αφισών και πανό του ΚΚΕ και, αντίστοιχα, της Χρυσής Αυγής, και υπό την προστασία της αστυνομίας. Το πρόσφατο γεγονός θεωρήθηκε προσχεδιασμένο και προκάλεσε τη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση. «Γνωρίζαμε ότι αναπτύσσουν σχέσεις με εργολάβους, εκμεταλλευόμενοι την ανεργία της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Το προηγούμενο διάστημα είχαν απευθυνθεί στον ΟΛΠ και είχαν ζητήσει χώρο μέσα στη ζώνη, αλλά τους τον είχαν αρνηθεί. Ξαφνικά, άρχισαν να μοιράζουν τρικάκια στη λαϊκή και μάθαμε ότι προγραμμάτιζαν εγκαίνια», λέει ο κ. Παναγιώτης Καραγιαννάκης, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Περάματος. Τα εγκαίνια τελέστηκαν παρουσία λίγων δεκάδων, περιστοιχισμένων από αστυνομικές κλούβες, ενώ εκατοντάδες κόσμου διαδήλωναν στους πιο κάτω δρόμους.

Χαιρετίζοντας ο πρόεδρος του σωματείου ΛΑΣΙΤΑ των χρυσαυγιτών στα ταξί, παρομοίασε το κατόρθωμα της ίδρυσης του σωματείου στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη ως μάχη της Χρυσής Αυγής με το ΚΚΕ, «σαν τη μάχη του Στάλινγκραντ». Τα στελέχη του ΠΑΜΕ αρνούνται ότι έχει αναπτυχθεί βεντέτα στην περιοχή, όμως δεν κρύβουν την έντονη ενόχλησή τους για την είσοδο της οργάνωσης στη ζώνη. «Οκτώ άτομα είναι όλα κι όλα και σκοπεύουν να γράφουν σε λίστες εργασίας φουκαράδες που θα πηγαίνουν για ένα ξεροκόμματο. Δουλεμπορικό γραφείο είναι, όχι σωματείο», σημειώνει ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στην περιοχή, ο οποίος είχε δεχθεί επίθεση τον Σεπτέμβριο του 2013, μαζί με άλλα στελέχη του ΚΚΕ από χρυσαυγίτες στο Πέραμα. Η εν λόγω υπόθεση περιλαμβάνεται στη δικογραφία της Χρυσής Αυγής. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά, με ανακοίνωσή του, επίσης, χαρακτηρίζει το σωματείο δουλεμπορικό γραφείο και «παραμάγαζο της Χρυσής Αυγής, που μόνο στόχο έχει την εξασφάλιση φτηνών εργατών».

Ο δήμαρχος του Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης, θεωρεί ότι οι χρυσαυγίτες εκμεταλλεύονται τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, τα οποία προγραμματίζεται να συνεχιστούν κανονικά. Παρότι επίσημα όλοι τοποθετούνται υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού και της ζώνης, όπως προτείνει ο δήμος, ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο της ιδιωτικοποίησης του. Οι χρυσαυγίτες σε Πέραμα και Πειραιά έχουν πάρει θέση υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού, όμως πολλοί θεωρούν ότι παράλληλα συνεννοούνται με εργολάβους της ζώνης, οι οποίοι, με τη σειρά τους, τους χρησιμοποιούν προκειμένου να κάμψουν τη σκληρή αντίσταση του ΚΚΕ στην περιοχή.

Μελέτη από το Β.Π. Σχιστού

Μελέτη για το λιμάνι έχει εκπονήσει το Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού, από το οποίο 17 κατασκευαστικές εταιρείες έχουν συστήσει ανεπισήμως κοινοπραξία, όπως επισημαίνει ο δήμος, προκειμένου να μπουν στη διαδικασία διαχείρισης, όταν αυτή ξεκινήσει. Στη ζώνη δραστηριοποιούνται μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες όμως λιγοστεύουν, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί τα μεροκάματα, και η ανεργία να ξεπερνάει το 90%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή