Ελληνικό δείπνο στο Μανχάταν για τον Ομπάμα

Ελληνικό δείπνο στο Μανχάταν για τον Ομπάμα

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προπερασμένη Παρασκευή τα κοινωνικά δίκτυα στην Αμερική γέμισαν με ερωτηματικά, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ύστερα από μια βόλτα με τις δύο κόρες του στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης ανηφόρησε για το βορειοδυτικό Μανχάταν. Δημοσιογράφοι και απλοί πολίτες που παρακολουθούσαν το εικοσιτετράωρο του προέδρου απόρησαν αμέσως για το πού επρόκειτο να δειπνήσει ο πλανητάρχης. Τη λύση στο μυστήριο έδωσε μέσω Twitter ο δημοσιογράφος που καλύπτει τον Λευκό Οίκο για χάρη του αμερικανικού δικτύου CBS: «To δείπνο συγκέντρωσης χρημάτων για λογαριασμό της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος διοργανώνει η οικογένεια του Γιώργου Λογοθέτη, εφοπλιστή και CEO του Libra Group, ενός ομίλου ιδιωτικών εταιρειών».

Ο κ. Γιώργος Λογοθέτης, που ξεκίνησε από την οικογενειακή ναυτιλιακή εταιρεία και σήμερα βρίσκεται επικεφαλής ενός διεθνούς επιχειρηματικού ομίλου με 30 θυγατρικές εταιρείες σε έξι ηπείρους, είναι ίσως γνωστότερος στην Ελλάδα ως ο άνθρωπος πίσω από μια από τις μεγαλύτερες προσπάθειες Ελλήνων της διασποράς να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική κοινωνία, του Hellenic Initiative (Ελληνική Πρωτοβουλία). Μαζί με άλλους επιφανείς Ελληνες του εξωτερικού χρηματοδοτούν σειρά δραστηριοτήτων, με στόχο την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, όπως π.χ. το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας, μια δέσμευση 7 εκατ. ευρώ για τον Ομιλο Libra, που τον Ιούνιο απένειμε για λογαριασμό του Hellenic Initiative συνολική χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ σε τρεις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο ίδιος ο κ. Λογοθέτης διατηρεί άριστους δεσμούς τόσο με τον πρώην πρόεδρο Κλίντον όσο και με τον πατέρα Μπους, όμως η στενή του σχέση με τον Ομπάμα ήρθε στο φως μόλις πρόσφατα και σχετίζεται, μάλιστα, και με το φιλανθρωπικό έργο που κάνει στην Ελλάδα.

Η εμπειρία του κ. Λογοθέτη και του Ομίλου Libra σε προγράμματα όπως π.χ. η προσφορά πρακτικής άσκησης σε πάνω από 100 νέους από την Ελλάδα και ομογενείς στα γραφεία της εταιρείας σε ολόκληρο τον κόσμο, ή η χορήγηση 25 υποτροφιών ανά έτος για μια πενταετία για το πρόγραμμα ΜΒΑ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρακίνησαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να απευθυνθεί στον κ. Λογοθέτη για μια δική του προσπάθεια που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο. Τότε ο κ. Λογοθέτης κλήθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να συνδιοργανώσουν το πρόγραμμα «My brother’s keeper», μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να καλύψει τα κενά ευκαιριών που αντιμετωπίζουν νέοι έγχρωμοι άνδρες στις ΗΠΑ, και της οποίας τα ηνία αναμένεται να αναλάβει ο Μπαράκ Ομπάμα μετά τη λήξη της θητείας του.

Το δείπνο, λοιπόν, της προπερασμένης Παρασκευής δεν θα μπορούσε παρά να περιλαμβάνει στο μενού και την ελληνική κρίση. «Ο κ. Λογοθέτης ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ομπάμα για τη θετική του παρέμβαση προς επίλυση της ελληνικής κρίσης», λέει στην «Κ» ο κ. Jimmy Athanasopoulos, επικεφαλής του τομέα Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Libra, πρόεδρος του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας και ένας από τους λιγότερους από 30 παρευρισκόμενους τη βραδιά εκείνη στο σπίτι του κ. Λογοθέτη στο Μανχάταν.

Συζήτηση για την Ελλάδα

Η συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων, που κατέβαλαν κάτι περισσότερο από 33.000 δολάρια για το δείπνο, περιστράφηκε και γύρω από συγκεκριμένες δραστηριότητες του Ομίλου στην Ελλάδα, μέσω του φιλανθρωπικού ιδρύματος Grace Foundation, που την άνοιξη ανακοίνωσε δωρεά ύψους 1,2 εκατ. ευρώ προς δύο σημαντικές ελληνικές οργανώσεις: το Χατζηκυριάκειο Ιδρυμα Παιδικής Προστασίας, που αποτελεί ένα από τα παλαιότερα ιδρύματα παιδικής μέριμνας στην Ελλάδα, και το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis. «Εγινε αναφορά στην υφιστάμενη δύσκολη κατάσταση (στα ιδρύματα), που επιδεινώθηκε το τελευταίο πεντάμηνο, και ακόμη περισσότερο τον τελευταίο καιρό λόγω των capital controls», λέει ο κ. Athanassopoulos. Οσοι βρέθηκαν στο δείπνο μιλούν για το πάθος με το οποίο ο πρόεδρος Ομπάμα μιλά για κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη, αλλά και για το πόσο ενημερωμένος είναι σε ειδικά θέματα. «Τα λόγια του έδειχναν απόλυτη γνώση της ακριβούς κατάστασης στην Ελλάδα», λέει ο κ. Athanassopoulos. «Οι διαπιστώσεις του προέδρου Ομπάμα έδωσαν την αίσθηση ότι η χώρα δεν έχει περάσει τον κάβο. "Η Ελλάδα έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα με τη συμφωνία, αλλά έπεται πολλή δουλειά ακόμη", είπε χαρακτηριστικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή