Καταυλισμοί στις… πλατείες

Καταυλισμοί στις… πλατείες

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς σχέδιο και χωρίς πόρους, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής βρίσκεται μπροστά σε ένα «πρωτοφανές κύμα μεταναστών που φθάνει καθημερινά στη χώρα», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του. Οι πλατείες της πρωτεύουσας μετατρέπονται σε καταυλισμούς με πολύ κακές συνθήκες υγιεινής, ελλείψει άλλων υποδομών, και τόσο ο δήμος όσο και η περιφέρεια τονίζουν ότι δεν έχουν αρμοδιότητα επί του θέματος των μεταναστών. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης εκφράζει έντονη ανησυχία ζητώντας την άμεση παρέμβαση του κεντρικού κράτους για την κατάσταση που δημιουργείται σε πλατεία Βικτωρίας, Ομόνοια και κυρίως στο Πεδίον του Αρεως. Μάλιστα, αποδίδει την κυβερνητική αδράνεια στο μεταναστευτικό στις ισορροπίες που επιβάλλει η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ.

«Οι πρόχειροι καταυλισμοί στην καρδιά της πρωτεύουσας –όσο και αν προσπαθούμε να διατηρήσουμε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης– προσβάλλουν τους ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη τύχη και πλήττουν βάναυσα την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της πόλης. Από τις αρχές του έτους επισημαίνω το πρόβλημα αλλά “φωνή βοώντος…”», τονίζει στην «Κ» ο κ. Καμίνης. «Η κυβερνητική αφωνία και αδράνεια επί του θέματος τείνω να πιστέψω ότι οφείλεται στην προσπάθεια να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και να μη θιγούν επίπλαστοι συμβολισμοί που καλλιεργούν κύκλοι του υπουργείου Αμυνας», συμπληρώνει.

Μετά τα νησιά, όπου η διαδικασία ταυτοποίησης κρατά έως και δέκα ημέρες λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων, οι μετανάστες ταξιδεύουν προς την πρωτεύουσα. Μόνο την τελευταία εβδομάδα υπολογίζεται ότι έχουν φθάσει στην Αθήνα περίπου 10.000 άτομα από Μυτιλήνη, Χίο, Κω, Ρόδο αλλά και τα άλλα νησιά. Ενδεικτικά, την προηγούμενη Τετάρτη στο λιμάνι του Πειραιά έφθασαν 1.900 άτομα ενώ ο ελάχιστος αριθμός αφίξεων την ημέρα δεν έπεσε κάτω από τα 400 άτομα. Πόσοι έχουν φύγει; Ουδείς γνωρίζει, εφόσον δεν υπάρχει διαδικασία που να παρακολουθεί την πορεία τους μετά την είσοδο στη χώρα…

Η Αθήνα είναι μόνο ένας σταθμός του ταξιδιού τους προς τη Βόρεια Ευρώπη μέσω Σκοπίων γι’ αυτό και οι περισσότεροι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να καταθέσουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα. Γνωρίζουν ότι αν καταγραφούν εδώ μπορεί να τους «επιστρέψουν» στη χώρα μας και αυτό δεν το θέλουν. «Ξέρουν ότι υπάρχει οικονομική κρίση, είναι καλά ενημερωμένοι για όλα», λέει Αφγανός που έχει αναλάβει χρέη μεταφραστή στο Πεδίον του Αρεως.

Νομικό κενό

Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου παραδέχεται ότι δεν εφαρμόζεται κάποια πολιτική γιατί απλώς δεν υπάρχει. «Είχαμε τους μετανάστες που έρχονταν εδώ για να βρουν δουλειά. Είχαμε τους πρόσφυγες που ζητούσαν άσυλο γιατί δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Γι’ αυτές τις δύο ομάδες υπάρχουν πολιτικές. Ομως αυτοί οι άνθρωποι, που απλά περνούν από εδώ και θέλουν μόνο προσωρινά να μείνουν κάπου, βρίσκονται σε νομικό κενό. Δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική γι’ αυτούς, δεν υπάρχει πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τέτοιους πληθυσμούς». Η ίδια εξηγεί ότι και τα έκτακτα κονδύλια της Ε.Ε., η εκταμίευση των οποίων αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 10 Αυγούστου (σύμφωνα με επίσημη πληροφόρηση του υπουργείου), αφορούν την αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων, όσων δηλαδή αναγνωρισμένα διαθέτουν την ιδιότητα του πρόσφυγα.

Ο κ. Αντώνης Καφετζόπουλος, αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινόχρηστων Χώρων του Δήμου Αθηναίων, εξηγεί ότι η κατάσταση στο Πεδίον του Αρεως επιδεινώνεται καθημερινά. «Χρειάζεται ένα ανοιχτό κέντρο υποδοχής να δίνει πληροφόρηση, να υπάρχει ασφάλεια και να μειωθεί η εκμετάλλευση για αυτούς τους ανθρώπους». Ο δήμαρχος Αθηναίων τονίζει ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί άμεσα λύση και επαναλαμβάνει την πρόταση που έχει καταθέσει εδώ και πολλούς μήνες, όταν ακόμα η κυβέρνηση καλούσε την Αυτοδιοίκηση να συνδράμει σε ένα «ολοκληρωμένο πλάνο» που ποτέ δεν σχεδιάστηκε. «Για μία ακόμη φορά αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της παντελούς έλλειψης στρατηγικής για ένα μεγάλο ζήτημα, που υπερβαίνει τις δυνατότητες της πόλης. Μόνη λύση –και το λέμε καιρό τώρα– είναι να χρησιμοποιηθούν υπολειτουργούντα ή εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα ως Ανοιχτά Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας Προσφύγων. Εχω πει ότι ένα τέτοιο κέντρο μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και μέσα στα όρια της Αθήνας, αρκεί την ίδια διάθεση να επιδείξουν και οι υπόλοιποι δήμοι», προτείνει ο κ. Καμίνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή