Από το Σάββατο αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας

Από το Σάββατο αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το Σάββατο αναμένεται να πάρουμε ανάσες δροσιάς, αφού σήμερα και αύριο συνεχίζεται ο καύσωνας σε όλη τη χώρα. Στην Αττική η θερμοκρασία στο κέντρο φτάνει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου, αλλά στις παραθαλάσσιες περιοχές είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. «Τα μελτέμια θα φυσήξουν και πάλι το Σαββατοκύριακο, με τη θερμοκρασία να πέφτει περίπου στους 35 βαθμούς Κελσίου. Με βοριάδες αναμένεται να ξεκινήσει ο Αύγουστος, αφού θα διαρκέσουν το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης εβδομάδας», είπε στην «Κ» η μετεωρολόγος Χριστίνα Σούζη.

Ειδικότερα, υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες σημειώνονται σε πολλές περιοχές της Αττικής, αυξάνοντας το αίσθημα της ζέστης ακόμα και κατά τις νυκτερινές ώρες. Η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική σε πολλές περιπτώσεις λόγω της υγρασίας, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Τρίτης, όπου στην Αρχαία Ολυμπία η θερμοκρασία ήταν τους 36,3 βαθμούς, αλλά ο δείκτης θερμότητας, δηλαδή αυτό που αισθανόμαστε, έφτανε τους 45 βαθμούς, ενώ στη Πάτρα ήταν 30 βαθμοί, ενώ ο δείκτης έδειχνε 38 βαθμούς.

Εκτός από το λεκανοπέδιο της Αττικής, σήμερα και αύριο στην υπόλοιπη χώρα η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 37 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 21 έως 39 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 23 έως 40 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 22 έως 39 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 22 έως 36 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, με τη μέγιστη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου να φτάνει τους 38 βαθμούς. Οι άνεμοι στο Αιγαίο πνέουν ασθενείς και τοπικά στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο δυτικοί σχεδόν μέτριοι. Στο Ιόνιο οι άνεμοι πνέουν ασθενείς.

Την ίδια στιγμή, στη χρήση των κλιματιστικών αναζήτησαν καταφύγιο από τις υψηλές θερμοκρασίες οι πολίτες της χώρας, ανεβάζοντας κατακόρυφα τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Από νωρίς το πρωί χθες η ζήτηση είχε αρχίσει να ξεπερνάει τα συνήθη επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας των 7-7,5.000 MW και να κλιμακώνεται προς τα πάνω, αγγίζοντας στις 2 το μεσημέρι το υψηλότερο επίπεδο της ημέρας (αιχμή) των 9.674 MW.

Για πέντε συνεχόμενες ώρες, και συγκεκριμένα από τις 12 το μεσημέρι και έως τις 5 το απόγευμα, η ζήτηση παρέμενε σταθερά πάνω από τα 9.000 μεγαβάτ, ενώ αντίστοιχη πορεία αναμένεται να ακολουθήσει και αύριο, με τις προβλέψεις του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) να αναφέρονται σε υψηλότερη αιχμή από τη χθεσινή στα 9.732 μεγαβάτ.

Για την κάλυψη της ζήτησης επιστρατεύτηκε το σύνολο των διαθέσιμων θερμοηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, οι ιδιωτικές μονάδες των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη Βοιωτίας, ο ΗΡΩΝ και η μονάδα της «Αλουμίνιον», ενώ αυξημένη ήταν η συμβολή των φωτοβολταϊκών όπως και η λειτουργία των υδροηλεκτρικών. Σε πλήρη δυναμικότητα ήταν επί πέντε ώρες και η ηλεκτρική διασύνδεση με την Ιταλία, ενισχύοντας το ελληνικό σύστημα με ισχύ 500 MW.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή