Καθυστερεί το νέο ν/σ για την παιδεία

Καθυστερεί το νέο ν/σ για την παιδεία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κατάλληλο πολιτικό χρόνο αναμένει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που ρυθμίζει θέματα και των τριών εκπαιδευτικών βαθμίδων, για να οδεύσει προς τη Βουλή. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι έχει ολοκληρωθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η μελέτη της δημοσιονομικής επιβάρυνσης που τυχόν επιφέρουν οι ρυθμίσεις του.

Ειδικότερα, παρότι έχει ενημερωθεί το Μέγαρο Μαξίμου για την ολοκλήρωση της απαραίτητης επεξεργασίας του από το ΓΛΚ, προς το παρόν δεν έχει δοθεί το «πράσινο φως» ώστε το νομοσχέδιο να πάρει τον δρόμο για την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Η νέα αυτή εξέλιξη ανατρέπει το χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια του υπουργείου Παιδείας, το νομοσχέδιο επρόκειτο να κατατεθεί στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή ή τη Δευτέρα.

Πάντως, εάν δεν προχωρήσει το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, τότε το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να καταθέσει ως τροπολογίες σε άλλο νομοσχέδιο τις ρυθμίσεις που είναι απαραίτητες να ψηφισθούν για τον προγραμματισμό της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς. Ενδεικτικά, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για το νέο σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών στα σχολεία, καθώς και η ανάκληση προηγούμενης διάταξης που παρέτεινε τη θητεία οκτώ πρυτάνεων για να γίνουν οι εκλογές με τις νέες διαδικασίες που προβλέπονται στο νομοσχέδιο.

Βέβαια, το νομοσχέδιο προκαλεί αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να υπάρξει διάλογος και συναίνεση επί των αλλαγών που σχεδιάζονται στην εκπαίδευση.

«Εχει προκληθεί πολύ μεγάλος θόρυβος γύρω από αυτό το νομοσχέδιο. Ο θόρυβος αυτός είναι στην καλύτερη περίπτωση παρανόηση ή στη χειρότερη συκοφαντία», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, προσθέτοντας ότι «δεν καταλαβαίνω καθόλου το casus belli που έχει τεθεί από τα πολιτικά κόμματα». Ενδεικτικά, για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με το νομοσχέδιο οι φοιτητικές παρατάξεις αποκτούν εκ νέου σημαντικό ρόλο στη διοίκηση των ΑΕΙ, καθώς εκπρόσωποί τους θα συμμετέχουν σε Σύγκλητο, Κοσμητεία, Γενική Συνέλευση Τμήματος, Γενική Συνέλευση Τομέα. Επίσης, καταργούνται τα Συμβούλια σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ (στη σύνθεση των Συμβουλίων υπήρχαν επιφανείς Ελληνες πανεπιστημιακοί σε ξένα ΑΕΙ). Τέλος, οι φοιτητές θα ψηφίζουν για πρύτανη, ενώ καταργείται και η ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή