Το σχέδιο «Ιώνη» και οι μετεξελίξεις του

Το σχέδιο «Ιώνη» και οι μετεξελίξεις του

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν 2012 όταν για πρώτη φορά συζητήθηκε σε σύσκεψη των τότε υπουργών Αμυνας, Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Ιώνη» για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Εκτοτε και για τα επόμενα δύο χρόνια δεν απέκτησε σταθερή μορφή. Η ανάγκη προσαρμογής του σχεδίου στους μεταβαλλόμενους αριθμούς των μεταναστευτικών αφίξεων οδήγησε σε διαρκείς μετεξελίξεις του, ενώ κατά την ίδια περίοδο σε κάποια ΜΜΕ παρουσιάστηκε ως σχέδιο ανάσχεσης και σε άλλα ως σχέδιο υποδοχής μεταναστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε κάποια φάση του το σχέδιο ακολουθούσε τη λογική ότι θα πρέπει να βρεθεί ένα μεγάλο παλιό στρατόπεδο στην ηπειρωτική Ελλάδα για την καταγραφή και ταυτοποίηση των μεταναστών. Αργότερα προτάθηκε η επιλογή περισσότερων του ενός αντίστοιχων χώρων, για να αντικατασταθεί έπειτα από τη λύση ενός πλωτού κέντρου καταγραφής.

Στην τελική του φάση, λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, το «Ιώνη» προέβλεπε ότι ένα καράβι 600 θέσεων θα συγκέντρωνε τους μετανάστες και πρόσφυγες που έφταναν στα νησιά του Αιγαίου και θα τους μετέφερε στην ηπειρωτική Ελλάδα. Βάσει του τότε σχεδιασμού, τα έξοδα θα καλύπτονταν με κοινοτικούς πόρους, καθώς το κόστος αξιοποίησης αρματαγωγού του Πολεμικού Ναυτικού είχε κριθεί ασύμφορο από παλιότερη μεταφορά στο Αιγαίο. Ενα μεγαλύτερο πλοίο χωρητικότητας τουλάχιστον 2.000 επιβατών, μονίμως δεμένο σε λιμάνι της ηπειρωτικής χώρας, θα δεχόταν τους μετανάστες από τα νησιά. Εκεί ειδικοί θα προχωρούσαν σε ταυτοποίηση εθνικότητας ή θα υποβάλλονταν από τους ενδιαφερόμενους αιτήματα ασύλου. Η διαδικασία, σύμφωνα με τους τότε υπολογισμούς, δεν θα διαρκούσε περισσότερο από 10 ημέρες για κάθε άτομο. Στέλεχος της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, που γνώριζε το σχέδιο, λέει στην «Κ» ότι η κατάρτισή του έγινε με δεδομένα διαφορετικά από τα σημερινά. Εκείνη την εποχή, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, ο μέγιστος αριθμός αφίξεων μεταναστών υπολογιζόταν στα 5.000 άτομα τον μήνα, εκ των οποίων το 30% ζητούσε τη βοήθεια των ελληνικών Αρχών.

Μία ακόμη παράμετρος του «Ιώνη» έθετε σε εφαρμογή το σχέδιο «Ξενοκράτης». Σε περίπτωση που έφτανε σε κάποιο νησί μεγάλο καράβι με εκατοντάδες μετανάστες θα χρησιμοποιούνταν άμεσα γήπεδα ή άλλοι κλειστοί χώροι για τη βραχύβια φιλοξενία τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, με την άφιξη αντίστοιχων καραβιών στην Κρήτη, αυτή η παράμετρος του σχεδίου τέθηκε σε εφαρμογή.

Μετά τις εθνικές εκλογές, όταν συστάθηκε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τα αριθμητικά δεδομένα στα οποία είχε βασιστεί ο προηγούμενος σχεδιασμός είχαν αλλάξει εξ ολοκλήρου. Οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, καταυλισμοί μεταναστών σε Λέσβο και Κω λειτουργούν εδώ και καιρό σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, ενώ εδώ και μερικές εβδομάδες πρόσφυγες έχουν στήσει τις σκηνές τους στο Πεδίο του Αρεως προσβλέποντας στη βοήθεια εθελοντών, ΜΚΟ και της τοπικής αυτοδιοίκησης αντί των αρμοδίων Αρχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή