Νέοι μετανάστες στο Πεδίον του Αρεως

Νέοι μετανάστες στο Πεδίον του Αρεως

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα ακόμα οικογένειες Αφγανών έφτασαν χθες στο Πεδίον του Αρεως. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός όσων διαμένουν στις σκηνές στο Πάρκο δεν ξεπερνά τα 450 άτομα (ανάμεσα τους πολλά παιδιά), καθώς κάποιοι έχουν αποχωρήσει. Εκτιμάται ότι το 50% των συγκεντρωμένων μένουν σταθερά στον χώρο είτε γιατί δεν έχουν χρήματα να μετακινηθούν είτε γιατί δεν έχουν ακόμα σχεδιάσει την υπόλοιπη διαδρομή τους.

Περίπου εννέα παιδιά βρίσκονται στο Πάρκο «ασυνόδευτα», για τα οποία επίσης αναζητείται χώρος μεταφοράς.

Χθες στις 10 το πρωί, για άγνωστη αιτία, ξέσπασε φωτιά σε κάδο απορριμμάτων που βρισκόταν κοντά στις σκηνές, η οποία όμως δεν πρόλαβε να επεκταθεί, καθώς αντιμετωπίστηκε έγκαιρα. Πάντως, προκάλεσε αναστάτωση στους πρόσφυγες, και κυρίως στα μικρά παιδιά, που βρίσκονταν στον χώρο.

Ειδικότερα, κινητή Μονάδα, αποτελούμενη από πνευμονολόγους και παιδιάτρους και εξοπλισμένη με ακτινοδιαγνωστικό μηχάνημα, απέστειλε χθες στο Πεδίον του Αρεως το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Η κινητή μονάδα αποφασίστηκε να βρίσκεται στο Πεδίον του Αρεως για όσο διάστημα κατασκηνώνουν πρόσφυγες, με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση αλλά και παροχή φροντίδας υγείας στους πρόσφυγες, με ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά. Επιπλέον, θα ελέγχει και θα πιστοποιεί για την καλή υγεία τους όσα παιδιά αποφασιστεί να προωθηθούν σε ξενώνες όπου και θα φιλοξενηθούν υπό ασφαλείς συνθήκες.

Μονάδα και για χρήστες

Στο Πεδίον του Αρεως βρίσκεται από χθες και δεύτερη κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ που στελεχώνεται από ψυχολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό και η οποία έχει σκοπό να αντιμετωπίζει τα προβλήματα χρηστών ναρκωτικών ουσιών που έχουν βρει «καταφύγιο» στον χώρο του Πάρκου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία των δύο κινητών μονάδων στο Πάρκο αποφασίστηκε κατά την προχθεσινή διευρυμένη σύσκεψη στην περιφέρεια όπου εξετάσθηκαν μέτρα αντιμετώπισης της δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο Πεδίον του Αρεως.

Στο πλαίσιο αυτό, το «Συντονιστικό Κλιμάκιο Διαχείρισης» που ορίστηκε στη σύσκεψη προχωράει σε αυτοψία χώρων που έχουν προταθεί από τον Δήμο Αθηναίων, την Περιφέρεια Αττικής και άλλους φορείς, προκειμένου να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα η μεταφορά του υπαίθριου καταυλισμού που έχει στηθεί στο πάρκο. Ωστόσο τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι πολλά, δεδομένου ότι ο χώρος που θα επιλεγεί πρέπει να τηρεί κάποιες προδιαγραφές, αλλά και να μη βρίσκεται πολύ μακριά από το κέντρο και τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης.

Στο μεταξύ χθες, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων προσέφερε πεντακόσια γεύματα και νερό στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο Πεδίον του Αρεως, ενώ δύο Αφγανές μητέρες με τα επτά παιδιά τους (ηλικίας από ενός μηνός έως 6 ετών), που είχαν καταλύσει στο Πάρκο, κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθούν στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του δήμου.

Συναυλία υποστήριξης

Σήμερα από τις 7 μ.μ. έως τις 11 μ.μ. στο Πάρκο θα πραγματοποιηθεί συναυλία υποστήριξης των προσφύγων από αφγανικά συγκροτήματα με τον τίτλο «Είμαστε όλοι πολίτες του κόσμου». Το Food Truck θα μαγειρέψει για όλους και αγοράζοντας το δικό σας «πιάτο» προσφέρετε δωρεάν γεύμα στους πρόσφυγες. Την εκδήλωση υποστηρίζουν ο Δήμος Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής που έχει δώσει και την άδεια στους διοργανωτές για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Είσοδος από την οδό Μαυροματαίων απέναντι από την πλατεία Αιγύπτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή