Κινδυνεύουν να χαθούν ερευνητικά έργα και θέσεις ερευνητών

Κινδυνεύουν να χαθούν ερευνητικά έργα και θέσεις ερευνητών

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετ’ εμποδίων προχωρά η υλοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων, λόγω της παρατεταμένης καθυστέρησης στη χρηματοδότησή τους από τα κονδύλια ΕΣΠΑ. Αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύουν ερευνητικά έργα και θέσεις εργασίας νέων ερευνητών.

Ειδικότερα, η Ενωση Ελλήνων Ερευνητών σε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Ερευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη αναφέρει ότι στην ήδη δυσχερή οικονομική κατάσταση των ερευνητικών κέντρων που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (λόγω των δραστικών περικοπών στην τακτική επιχορήγησή τους κατά 68% τα τελευταία επτά χρόνια) προστίθεται και η εξαιρετικά προβληματική χρηματοροή στα ερευνητικά προγράμματα ΕΣΠΑ.

«Τα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ ερευνητικά έργα είναι εξαιρετικά σημαντικά, καθώς αποτελούν την κύρια εθνική χρηματοδότηση της ερευνητικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Ταυτόχρονα καλύπτουν μέρος της μισθοδοσίας του τακτικού προσωπικού των ΝΠΙΔ ερευνητικών κέντρων, προσφέρουν εργασία σε μεγάλο αριθμό νέων επιστημόνων, ενώ αναβαθμίζουν, εμπλουτίζουν και αξιοποιούν σημαντικές εθνικές ερευνητικές υποδομές, συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα και την αριστεία τους. Η χρηματοδότηση των ερευνητικών έργων ΕΣΠΑ όμως έχει «παγώσει» για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η ολοκλήρωση των έργων, όχι μόνο διαχειριστικά, αλλά και ουσιαστικά», λέει η Ενωση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, λόγω της κυβερνητικής ολιγωρίας στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή