O Πύργος στρέφεται προς την ανακύκλωση

O Πύργος στρέφεται προς την ανακύκλωση

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Οι ζοφερές ημέρες που έζησαν τους προηγούμενους μήνες οι κάτοικοι του Πύργου και των 47 κοινοτήτων του δήμου, με τους τόνους των αμάζευτων απορριμμάτων να απειλούν την υγεία τους, φαίνεται ότι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο, ώστε να υπάρξει σαφής στροφή προς την ανακύκλωση. Παράλληλα, και η δημοτική αρχή γνωρίζοντας πολύ καλά το πρόβλημα με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, είχε ήδη ξεκινήσει προσπάθειες, ώστε να πείσει τους δημότες πως πρέπει να βοηθήσουν στον τομέα της ανακύκλωσης. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Διονύσης Μπέλτσος, «αν μου έλεγαν τον περασμένο Σεπτέμβριο που ανέλαβα την ανακύκλωση, ότι οι 30 τόνοι που ανακυκλώνονταν τότε, θα γίνονταν φέτος τον Ιούνιο 240 και θα πετυχαίναμε αύξηση 800%, θα έλεγα ότι είμαι τρελός να πιστεύω κάτι τέτοιο».

Πρωτοβουλίες δήμου

Ειδικότερα, ο Διονύσης Μπέλτσος τονίζει ότι κατ’ αρχήν οι δημότες κατάλαβαν πως για να βλέπουν την πόλη τους καθαρή, θα πρέπει να κάνουν ανακύκλωση. Ο δήμος από την πλευρά του έριξε ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της ανακύκλωσης με πρωτοβουλίες που πήρε, όπως η ενίσχυση των υποδομών και η εκστρατεία ενημέρωσης. Μάλιστα, σε αυτό το σημείο ο αντιδήμαρχος υπογράμμισε ότι είχε σημαντικά αποτελέσματα η ενημέρωση των μαθητών οι οποίοι, όπως τόνισε, αποδείχθηκε ότι έγιναν οι καλύτεροι διαφημιστές της ανακύκλωσης. Οπως εξήγησε, όχι μόνο έκαναν ανακύκλωση στα σχολεία τους, αλλά κατάφεραν να πείσουν το οικογενειακό τους περιβάλλον για την αναγκαιότητα του νέου τρόπου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Παραθέτοντας ο Διονύσης Μπέλτσος επιπλέον στοιχεία για την ανακύκλωση, τόνισε ότι ο μηνιαίος απολογισμός στον Δήμο Πύργου έχει φθάσει στο 20%, εξηγώντας ότι «πρόκειται για ένα ποσοστό που είχε τεθεί ως στόχος από τη δημοτική αρχή και πλέον έχει υλοποιηθεί. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών Πάτρας, μόνο τον περασμένο Ιούνιο μεταφέραμε περίπου 180 τόνους ανακυκλώσιμων, κάτι που θεωρείται ποσοστό ρεκόρ». Ο Διονύσης Μπέλτσος συμπλήρωσε στην «Κ» πως «έχουμε ανακύκλωση και άλλων υλικών όπως γυάλινων που φθάνουν 56 τόνους. Ετσι έχουμε ένα σύνολο ανακυκλώσιμων υλικών που ανέρχονται στους 240 τόνους».

Οσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία, ο Διονύσης Μπέλτσος υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα ανακύκλωσης στον Δήμο του Πύργου δεν έχει στοιχίσει στη δημοτική αρχή ούτε ένα ευρώ, καθώς όπως πρόσθεσε, η ανακύκλωση πραγματοποιείται με ανταποδοτικό χαρακτήρα. «Εχουμε φέρει 350 κάδους ανακύκλωσης, οι οποίοι στοιχίζουν κοντά στα 100.000 ευρώ, χωρίς ο δήμος να έχει δώσει αντίτιμο» σημειώνει ο αντιδήμαρχος και εξηγεί: «Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης το κόστος των καυσίμων για τα απορριμματοφόρα που μεταφέρουν ανακυκλώσιμα στην Πάτρα, καθώς και το κόστος των φθορών στα οχήματα». Ακόμη, πρόσθεσε ότι «εκτός από την ενημερωτική εκστρατεία και τη διανομή τσαντών ανακύκλωσης, έχουμε φέρει στον δήμο υλικά που κοστίζουν περίπου 120.000 ευρώ, χωρίς να σπαταλήσει ο δήμος χρήματα». Αυτό, όπως τόνισε ο Διονύσης Μπέλτσος, «είναι επιτυχία για τον Δήμο Πύργου».

Ο ρόλος των δημοτών

Ομως ο αντιδήμαρχος αναφέρεται και στον ρόλο των ίδιων των δημοτών: «Δυστυχώς υπάρχουν γειτονιές που δεν μετέχουν καθόλου στην ανακύκλωση. Και αυτό είναι κρίμα. Είναι κρίμα να βλέπω μεταλλικούς κάδους με πλαστικά μπουκάλια και ακριβώς δίπλα να βρίσκονται δύο μπλε κάδοι ανακύκλωσης. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να βοηθήσουμε την πόλη μας. Εδώ ζούμε, και εμείς θα πρέπει να προστατέψουμε την πόλη μας». Στο επόμενο χρονικό διάστημα ολοκληρώνεται η μελέτη του τοπικού σχεδίου ανακύκλωσης, που μεταξύ άλλων προβλέπει τη δημιουργία ενός πράσινου σημείου στην πόλη για την υποδοχή όλων των ανακυκλώσιμων υλικών. Ο Διονύσης Μπέλτσος αναφέρθηκε και στη μέθοδο της κομποστοποίησης, τονίζοντας ότι θα τοποθετηθούν τόσο στον Πύργο, όσο και στις κοινότητες συνοικιακοί κομποστοποιητές και καφέ κάδοι, οι οποίοι θα δέχονται οργανισμό πλάσμα. Επιπλέον, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, θα δημιουργηθούν εγκαταστάσεις κομποστοποίησης, ενώ εξετάζεται και η ένταξη του δήμου σε πρόγραμμα με σκοπό τη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή