Μία ολόκληρη βιβλιοθήκη από την Αμερική στην Τήλο

Μία ολόκληρη βιβλιοθήκη από την Αμερική στην Τήλο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφωνοι έμειναν οι είκοσι έξι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Τήλου, όταν στο τέλος της σχολικής χρονιάς τους ανακοίνωσαν ότι ένας συγγραφέας από την άλλη άκρη του Ατλαντικού θα τους δωρίσει μια βιβλιοθήκη. «Τους θύμισε περισσότερο παραμύθι», σχολιάζει στην «Κ» η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά-Αλιφέρη, που δεν κρύβει τη συγκίνησή της για την ευαισθησία του Τζέιμς Πάτερσον να μεριμνήσει για τους κατοίκους του ακριτικού νησιού.

Ο Αμερικανός συγγραφέας, του οποίου οι πωλήσεις βιβλίων έχουν ξεπεράσει τα τριακόσια εκατομμύρια αντίτυπα, έχει ξεκινήσει μια πραγματική σταυροφορία για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού και την προώθηση της φιλαναγνωσίας διεθνώς. Στο πλαίσιο αυτό δίνει ετησίως εκατοντάδες δολάρια για την αποστολή βιβλίων σε σχολεία και την ίδρυση βιβλιοθηκών ανά τον κόσμο. Στον χάρτη του προσθέτει τώρα και το ελληνικό νησί, όπου θα διαθέσει μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του νέου του βιβλίου «Η εξέγερση των ζώων», που θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή από τις εκδόσεις Bell, στο Α΄ Διθέσιο Δημοτικό Τήλου. «Δώστε στα παιδιά βιβλία να διαβάσουν, το ένα βιβλίο θα τους οδηγήσει στο επόμενο», ισχυρίζεται σε συνομιλία του με την «Κ» ο κ. Πάτερσον. «Είναι σχεδόν αδύνατον για τα παιδιά να ολοκληρώσουν την εγκύκλιο εκπαίδευση, αν δεν έχουν στο μεταξύ γίνει επαρκείς αναγνώστες» συμπληρώνει, «χωρίς εκπαίδευση δεν θα μπορέσουν να βρουν μια καλή δουλειά, να γίνουν ενημερωμένοι πολίτες, να επιτύχουν στη ζωή τους. Η ανάγνωση είναι ο θεμέλιος λίθος για όλα». «Ας διαβάζουν ό,τι τους αρέσει, όσο πιο πολύ διαβάζουν άλλωστε, τόσο θα προχωρούν σε πιο απαιτητικά αναγνώσματα». Ο ίδιος διατηρεί τον ιστότοπο readkiddoread.com, που προτείνει σε γονείς και εκπαιδευτικούς μεθόδους για να καλλιεργήσουν τη φιλαναγνωσία στα παιδιά. Επίσης, εγκαινίασε την πρωτοβουλία College Book Bucks, έναν διαγωνισμό για υποψηφίους για το κολέγιο που διαγωνίζονται για το βιβλίο που τους ενέπνευσε και επιβραβεύονται με χρηματικό έπαθλο που προορίζεται για αγορές βιβλίων σχετικών με τις σπουδές τους. Μόνο για τον σκοπό αυτό έχει δώσει τα τελευταία τρία χρόνια 170.000 δολάρια, ενώ έχει αποστείλει κούτες με βιβλία σε 400 σχολεία των ΗΠΑ, πάνω από 200.000 βιβλία σε στρατευμένους και το 2013 πάνω από 1.000.000 δολάρια υποτροφίες σε φοιτητές παιδαγωγικών.

Η δωρεά πάντως στο ελληνικό νησί τη δεδομένη στιγμή αποκτά ιδιαίτερη αξία. «Ο πληθυσμός μας συνεχώς αυξάνεται λόγω της κρίσης», εξηγεί η κ. Καμμά, «οικογένειες με καταγωγή από την Τήλο αποφασίζουν να παλιννοστήσουν για να εξασφαλίσουν έναν καλύτερο τρόπο ζωής ή έστω τα απαραίτητα για την επιβίωση». Ετσι, οι φετινοί 26 μαθητές του Δημοτικού θα γίνουν 30 τον Σεπτέμβριο, εποχή που η βιβλιοθήκη θα είναι έτοιμη. Συνολικά, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης οι μαθητές ξεπερνούν τους 70. «Το γυμνάσιο και το λύκειο διέθεταν βιβλιοθήκη, η οποία έχει και μεγάλη ζήτηση» επισημαίνει η δήμαρχος, «τα παιδιά εδώ έχουν λίγες διεξόδους, ειδικά τον χειμώνα». Η δημοτική αρχή δίνει αγώνες, αλλά τα μέσα είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένα. «Χτίσαμε γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ, εγκαινιάσαμε μαθήματα χορού και ζίου ζίτσου», αναφέρει η ίδια, «αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες επιθυμίες των παιδιών, όπως μαθήματα μουσικής, που δεν έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε». Η ίδια, κόρη και εγγονή δημάρχων, θυμάται ότι το νησί ανέκαθεν επιβίωνε χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία. «Πάντοτε μόνοι μας στήναμε τα σχολεία και τα ιατρεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή