Αλλαγές σε παιδικούς σταθμούς

Αλλαγές σε παιδικούς σταθμούς

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό περιορισμό των ωρών λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών πρόκειται να φέρει, εφόσον εγκριθεί και ψηφιστεί διάταξη που αφορά τη συρρίκνωση του ωραρίου των παιδαγωγών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, από οκτώ σε έξι ώρες. Η διάταξη περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ρυθμίζει θέματα των ΟΤΑ, κατετέθη πρόσφατα στη Βουλή και βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας στην αρμόδια επιτροπή. Με τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 29 του νομοσχεδίου «αποκαθίσταται το ωράριο εργασίας των βρεφονηπιοκόμων και των συναφών κλάδων το οποίο αδικαιολόγητα εξισώθηκε με αυτό του διοικητικού προσωπικού, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η ιδιαίτερη φύση της συγκεκριμένης εργασίας», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, όπου μάλιστα τονίζεται ότι «από τη εν λόγω ρύθμιση δεν θίγεται η ομαλή λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών».

Περιορισμός ωραρίου

Ο περιορισμός του ωραρίου των παιδαγωγών θα φέρει μείωση των ωρών λειτουργίας των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών. Το ωράριο των δημοτικών παιδικών σταθμών δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων και των ωραρίων απασχόλησής τους. Σε μια εποχή που οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό με έκτακτο προσωπικό ενώ απαγορεύονται οι προσλήψεις, είναι απορίας άξιο πώς δεν θα επηρεαστεί η ομαλή λειτουργία των παιδικών σταθμών με τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Η μείωση των ωραρίου «θα ανοίξει την πόρτα» σε υπερωριακή εργασία, την ίδια στιγμή που πολλοί δήμοι δεν μπορούν να πληρώσουν το προσωπικό που διαθέτουν.

Οπως επισημαίνεται σε σχετικό υπόμνημα υπηρεσιακών παραγόντων δήμων που χειρίζονται τα ζητήματα λειτουργίας των παιδικών σταθμών, το οποίο έχει αποσταλεί στον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, η συγκεκριμένη αλλαγή θα φέρει αύξηση του μισθολογικού κόστους για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της τάξεως του 30%. Ταυτόχρονα, εφόσον οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί θα έχουν παιδαγωγούς με οκτάωρη απασχόληση θα έχουν πρακτικά μικρότερο κόστος για τους γονείς, με αποτέλεσμα να πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο στο ΕΣΠΑ καθώς οι πολίτες θα τους προτιμήσουν. Επισημαίνεται επίσης στο συγκεκριμένο υπόμνημα ότι στην Ευρώπη το ωράριο των παιδαγωγών κυμαίνεται από 36 έως 46 ώρες την εβδομάδα. Διευκρινίζεται ότι οι παιδαγωγοί δεν πρέπει να είναι μέσα στην τάξη για περισσότερο από έξι ώρες. Από την άλλη, ωστόσο, το ωράριο μπορεί να συμπληρωθεί με ανάγκες που υπάρχουν στον παιδικό σταθμό, όπως οι συναντήσεις με γονείς, προετοιμασία εορτών εκπαιδευτικά σεμινάρια κ.τλ. οι οποίες με τη μείωση του ωραρίου θα εξυπηρετούνται με υπερωρίες που είναι αδύνατο να καταβληθούν με τη δραματική οικονομική κατάσταση των δήμων. Υπάρχει, βέβαια, και η πιθανότητα, αυτές οι «επιπλέον» εργασίες απλώς να καταργηθούν, κάτι που όμως θα έχει σοβαρή επίδραση στο έργο που πραγματοποιείται στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή