Εισέπραττε συντάξεις της νεκρής μητέρας της

Εισέπραττε συντάξεις της νεκρής μητέρας της

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον Ιούλιο του 2007 έως και τον περασμένο Μάιο 53χρονη εξαπατούσε το ΙΚΑ, εισπράττοντας τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της. Σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Φορολογικής Αστυνόμευσης της Οικονομικής Αστυνομίας, η ζημία που προκλήθηκε στο ασφαλιστικό ταμείο υπερβαίνει τα 140.000 ευρώ.

Η 53χρονη άνεργη δεν δήλωσε τον θάνατο της μητέρας της και λάμβανε παράνομα από το ΙΚΑ τις συντάξεις γήρατος, χηρείας και το επίδομα αναπηρίας της. Κατά τη διαδικασία απογραφής των συνταξιούχων το 2011 και το 2013 κατέθεσε δύο ψευδή πληρεξούσια, βάσει των οποίων θα αναλάμβανε η ίδια την είσπραξη των συντάξεων και των επιδομάτων της μητέρας της. Αστυνομική πηγή αναφέρει ότι η 53χρονη παραδέχτηκε την πράξη της. «Ουσιαστικά ζούσε από αυτήν τη σύνταξη και τα επιδόματα», λέει αξιωματικός της ΕΛΑΣ. «Σχεδόν κάθε μήνα προκύπτει κάποιο αντίστοιχο περιστατικό. Αυτές οι υποθέσεις μπορεί να φαίνονται απλές αλλά θέλουν χρόνο να δουλευτούν μέχρι να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα έγγραφα και να αντλήσουμε στοιχεία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Η 53χρονη κατηγορείται για απάτη κατ’ εξακολούθηση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση και νόθευση κατ’ εξακολούθηση.

Στα μέσα του περασμένου Ιουνίου είχαν συλληφθεί ένας 70χρονος και η 43χρονη κόρη του επειδή εισέπρατταν επί οκτώ χρόνια τη σύνταξη νεκρού συγγενή τους. Σε εκείνο το περιστατικό το ΙΚΑ είχε ζημιωθεί με περισσότερα από 100.000 ευρώ. Για να μην κινήσει υποψίες στους ενοίκους της πολυκατοικίας όπου διέμενε ο θανών, ο 70χρονος αδερφός του, χρησιμοποιώντας την ταυτότητα του θανόντος, είχε παρουσιαστεί στο ΙΚΑ, υποβάλλοντας αίτημα αλλαγής διεύθυνσης. Είχε δηλώσει το δικό του σπίτι για την αποστολή της σχετικής αλληλογραφίας. Παρόμοιες υποθέσεις εξιχνιάσθηκαν από την ΕΛΑΣ και τα προηγούμενα χρόνια, με τους παραβάτες να καταδικάζονται στις περισσότερες περιπτώσεις πρωτοδίκως σε ποινές λίγων μηνών ή ετών με αναστολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή