Ζητείται άμεση ευρωπαϊκή βοήθεια

Ζητείται άμεση ευρωπαϊκή βοήθεια

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Ε.Ε. προ των ευθυνών της θέτει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς όπως παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, «το πρόβλημα υπερβαίνει την Ελλάδα», τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία». Ενώπιον των συνεχών τεράστιων κυμάτων μεταναστών που δέχεται η χώρα μας, που «ξεπερνούν τις δυνατότητές μας, ζητείται η άμεση ευρωπαϊκή βοήθεια», τόνισε ο κ. Αλέξης Τσίπρας που προήδρευσε σε σύσκεψη συναρμόδιων υπουργών. Τι κάνουμε ως χώρα τώρα; α) Διεθνοποιούμε το πρόβλημα, β) λαμβάνουμε άμεσα μέτρα αποφόρτισης των νησιών και γ) ενεργοποιείται –μετά μακρά καθυστέρηση– η Ειδική Διαχειριστική Αρχή, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την υποδοχή μεταναστών. Και μην ξεχνάμε, υπογράμμισε για το ίδιο θέμα ο κ. Τσίπρας, ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση μέσα στην κρίση».

Τα παραπάνω με δεδομένη την εκρηκτική αύξηση περί το 300% που καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους στον αριθμό των μεταναστών που εισήλθαν παρανόμως στην Ελλάδα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, με ενδεικτικό στοιχείο την «άφιξη» στην Αθήνα, το τελευταίο διάστημα, κατά μέσο όρο 1.200 μεταναστών ημερησίως, προερχομένων από τα νησιά του Αιγαίου.

Ειδικότερα, με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας έως και το τέλος Ιουνίου είχαν εισέλθει στη χώρα 96.550 μετανάστες έναντι 24.471 το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Μόνο στην πρωτεύουσα τις τρεις τελευταίες εβδομάδες οι αφίξεις μεταναστών ξεπέρασαν τις 23.000, ενώ στην Αττική καταγράφηκε αύξηση των παρανόμως εισερχόμενων μεταναστών σε ποσοστό 43,92% το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό. Σημειώνεται ότι από την ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθησαν από τον Ιανουάριο έως και το τέλος Ιουνίου 4.968 άτομα έναντι 3.452 ατόμων πέρυσι, αλλά επισημαίνεται ότι στους αριθμούς αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι αφίξεις από τα νησιά καθώς οι άνθρωποι αυτοί διαθέτουν υπηρεσιακό σημείωμα που τους επιτρέπει την παραμονή στη χώρα για τριάντα ημέρες ή για έξι μήνες για τους Σύρους – άρα δεν συλλαμβάνονται.

Και στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, που δέχονται το κύριο βάρος των μεταναστευτικών ροών;

Στη Λέσβο, το πρώτο εξάμηνο πέρυσι είχαν καταγραφεί 4.130 αφίξεις μεταναστών ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα φέτος έφθασαν στο νησί 35.462 άτομα, αύξηση της τάξεως του 758,64%! Αντίστοιχα στη Σάμο το α΄ εξάμηνο του 2014 είχαν φτάσει 2.056 μετανάστες και φέτος από τον Ιανουάριο έως το τέλος Ιουνίου καταγράφηκαν 7.491 αφίξεις. «Νέος προορισμός» η Χίος, πέρυσι υποδέχθηκε το α΄ εξάμηνο 1.139 παράνομους μετανάστες και φέτος έφθασαν (α΄ εξάμηνο) στις ακτές της 12.859 άτομα, δηλαδή αύξηση πάνω από 1.000%. Συνολικά, το Βόρειο Αιγαίο μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2015 δέχτηκε 55.812 παράνομους μετανάστες.

Αύξηση της τάξεως του 1.420% καταγράφηκε και στις αφίξεις σε Ρόδο, Κω και Λέρο. Συνολικά στα Δωδεκάνησα πέρυσι έως το τέλος Ιουνίου είχαν φτάσει 2.672 μετανάστες και φέτος το ίδιο χρονικό διάστημα 21.224. Αλλά αύξηση εισερχομένων της τάξεως του 55% καταγράφηκε και στα Ιόνια Νησιά, όπου ωστόσο οι αριθμοί παραμένουν χαμηλοί, 326 άτομα συνολικά. Οι βασικές εθνικότητες των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα είναι Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί, και οι περισσότεροι, όπως τονίζεται αρμοδίως, έχουν «προσφυγικό προφίλ».

Ολο το προηγούμενο διάστημα τα κυβερνητικά ανακλαστικά είχαν περιοριστεί στη λειτουργία δομών πρώτης υποδοχής, «ώστε τουλάχιστον να εντοπίζονται και να καταγράφονται οι ευάλωτες ομάδες», δηλαδή ασυνόδευτα παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή