Το θαλάσσιο μέτωπο «δίδεται» στον Δ. Πατρέων

Το θαλάσσιο μέτωπο «δίδεται» στον Δ. Πατρέων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Στάση αναμονής κρατούν οι φορείς της Πάτρας απέναντι στα όσα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας σχετικά με την οριστική παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου στον δήμο – ότι, δηλαδή, είναι ήδη έτοιμο από την ομάδα νομικών το κείμενο της πρότασης για την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Πατρών και του Δήμου Πατρέων. Κείμενο το οποίο θα εγκριθεί τις επόμενες μέρες από το γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και το γραφείο του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη. Αμέσως μετά, θα παραδοθεί στον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη και στην επιτροπή των τοπικών φορέων, για έκφραση γνώμης, διαβούλευση και τελική συμφωνία. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον υπουργό, θα δρομολογηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την υλοποίηση του σχεδίου παραχώρησης.

Ο δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης έχει τονίσει επανειλημμένως πως «διεκδικούμε να παραχωρηθεί άμεσα και οριστικά στον δήμο και στον λαό της Πάτρας το παραλιακό μέτωπο, γιατί δεν θέλουμε διαβατήριο για τη θάλασσά μας». Η χρηματοδότηση της ανάπλασης, σύμφωνα με τον δήμαρχο, «θα πρέπει να γίνει από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Στο μεταξύ, παρέμβαση για το ζήτημα έκανε η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών, η οποία διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου. Η Πρωτοβουλία εκφράζει τον προβληματισμό της «για τη χρήση του όρου "διαβούλευση" σ’ ένα αίτημα απολύτως σαφές, για το οποίο υπάρχει ήδη η απόφαση και η σύμβαση προσωρινής παραχώρησης. Μάλιστα, όπως τονίζει, «το αίτημα της πόλης αφορά την απόδοση της παραλιακής ζώνης από τις εκβολές του ποταμού Διακονιάρη μέχρι τις εκβολές του ποταμού Μείλιχου» και «το όποιο νομικό κείμενο πρέπει να αφορά την εξαίρεση της έκτασης από την ιδιοκτησία του ΟΛΠΑ, του ΤΑΙΠΕΔ ή άλλου αντίστοιχου Ταμείου και την άμεση απόδοσή της στον δήμο».

Ως προς την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης, το μέλος της Πρωτοβουλίας Νίκος Τζανάκος αναφέρει ότι θα πρέπει να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για εκπόνηση μελέτης, τονίζοντας ότι στον γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό της Πάτρας υπάρχουν οι βασικές κατευθύνσεις.

Σχετικά με το ιστορικό της παραχώρησης, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών, τον Οκτώβριο του 2010, επί δημαρχίας Ανδρέα Φούρα, υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ δήμου και ΟΛΠΑ για την παραχώρηση στον Δήμο Πατρέων της παραλιακής ζώνης μεταξύ των εκβολών των χειμάρρων Διακονιάρη και Μείλιχου. Η υλοποίηση των συμφωνηθέντων καθυστέρησε, και το δημοτικό συμβούλιο, με επικεφαλής τον τότε δήμαρχο Γιάννη Δημαρά, επισκέφθηκε τον Ιανουάριο του 2012 τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, που έδωσε εντολές υλοποίησης του πρωτοκόλλου και λίγες μέρες αργότερα υπεγράφη η σύμβαση προσωρινής παραχώρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή