Η ζωή στο Κέντρο Φιλοξενίας του Βοτανικού

Η ζωή στο Κέντρο Φιλοξενίας του Βοτανικού

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη λειτουργία έχει τεθεί από χθες το Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στον Βοτανικό, με 207 άτομα να στεγάζονται στα κοντέινερ, αφού μεταφέρθηκαν την Κυριακή το απόγευμα από το Πεδίον του Αρεως με λεωφορεία. Στο Κέντρο σερβίρονται τρία γεύματα (πρωινό στις 9 π.μ., μεσημεριανό στις 2.30 μ.μ. και βραδινό στις 7.30 μ.μ.), τα οποία είναι διαμορφωμένα με βάση τις συνθήκες διαβίωσης, τα ήθη και τη θρησκεία των προσφύγων, καθώς και πιθανά προβλήματα υγείας (για παράδειγμα σε πρόσφυγες με γαστρεντερικά προβλήματα δεν σερβιρίστηκε χθες γάλα). Στη σίτιση συμβάλλουν, πέρα από το ελληνικό κράτος, ο Ερυθρός Σταυρός και η Υπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Κάθε οικίσκος διαθέτει κουζίνα, μπάνιο, τουαλέτα, κουκέτες και στρώματα και βεβαίως κλιματισμό. Επίσης υπάρχει τρεχούμενο νερό, αποχέτευση και ηλεκτροδότηση. Το κάθε σπιτάκι χωράει 5-7 άτομα και συνήθως διαμένει σε αυτό μία οικογένεια.

Ο χώρος έχει γίνει προσπάθεια να βελτιωθεί όσο είναι δυνατόν, με τοποθέτηση φυτών και λουλουδιών, κάποια κοντέινερ είναι βαμμένα, ενώ υπάρχει και παιδότοπος. Στον χώρο υπάρχουν μεταφραστές (με ειδικές μπλούζες), αλλά και εθελοντές που βοηθούν. Τον καθαρισμό έχει αναλάβει ο Δήμος Αθηναίων, ενώ άμεσα αναμένεται να τοποθετηθεί και σύνδεση Ιντερνετ για τις ανάγκες των διοικητικών υπηρεσιών.

«Στον χώρο βρίσκονται συνεχώς τρεις με τέσσερις γιατροί αναλόγως των ειδικοτήτων που υπάρχει ανάγκη. Εχουμε αναπτύξει ένα ιατρείο στον Βοτανικό, με μια κινητή μονάδα, με συναδέλφους γιατρούς και νοσηλευτές και καλύπτουμε τις ανάγκες σε πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος.

«Το ανοικτό Κέντρο Φιλοξενίας στον Βοτανικό είναι μια πολύ καλή υποδομή. Οι κανόνες υγιεινής τηρούνται απόλυτα», συμπλήρωσε.

Επίσης, ο κ. Γιαννόπουλος διαβεβαίωσε πως σε περίπτωση που ο αριθμός των ανθρώπων, οι οποίοι θα μείνουν στην ανοικτή δομή ξεπεράσει τους 600 που είναι ο αρχικός σχεδιασμός, το ΚΕΕΛΠΝΟ «έχει τη δυνατότητα να καλύψει όλες τις ανάγκες σε φαρμακευτικό υλικό, υπηρεσίες και εμβόλια των παιδιών που έχουν ανάγκη».

Το Κέντρο Φιλοξενίας στον Βοτανικό είναι ανοικτό αλλά ελεγχόμενο. Χθες το μεσημέρι, όταν η «Κ» επισκέφθηκε τον χώρο, η είσοδος ήταν κλειστή και δίπλα σε αυτήν βρίσκονταν ένα βαν και μια «κλούβα» της αστυνομίας. Η είσοδος στο Κέντρο είναι ελεγχόμενη και αφορά μόνο όσους έχουν εργασία στον χώρο και βέβαια τους 207 πρόσφυγες, οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι και εφοδιασμένοι με τα χαρτιά τους και σχετική διαπίστευση.

Στα 100 κοντέινερ του Κέντρου υπολογίζεται ότι μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι 600 άτομα. Το γεγονός πως υπάρχουν περίπου 350-400 θέσεις αδιάθετες στον Ελαιώνα παρέχει ένα «μαξιλάρι» για τη φιλοξενία και άλλων προσφύγων, μεταξύ όσων έρθουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες από τα νησιά. Βεβαίως, είναι πολύ μικρός συγκρινόμενος με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που καταφθάνουν από το Αιγαίο, αλλά από την κυβέρνηση θεωρείται πως οι μετανάστες μένουν λίγες ημέρες στην πρωτεύουσα αναζητώντας δρόμους και περάσματα προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Εκεί για παράδειγμα πρέπει να «χάθηκε» ένα μεγάλο μέρος των προσφύγων του Πεδίου του Αρεως, που δεν μπήκε στα λεωφορεία για τον Ελαιώνα. Ο καταγεγραμμένος αριθμός μεταναστών στο Πεδίον του Αρεως ήταν 295 άτομα. Βεβαίως, υπάρχει το ερώτημα, όπως σημείωνε χθες ο Νικήτας Κανάκης από τους «Γιατρούς του Κόσμου», τι θα γίνει εάν κλείσουν οι δρόμοι διαφυγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή