Αθήνα, φθηνός προορισμός διακοπών στην Ευρώπη

Αθήνα, φθηνός προορισμός διακοπών στην Ευρώπη

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Από τις οικονομικότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τουρισμό φαίνεται να είναι η Αθήνα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του European Benchmarking, με τα ξενοδοχεία της πόλης να έχουν κρατήσει εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική. Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) επιβεβαιώνει τη θετική εξέλιξη στην τουριστική κίνηση και την απόδοση των ξενοδοχείων, καθώς παρατηρείται αύξηση 10% στη μέση πληρότητα και 5,3% στη μέση τιμή δωματίου, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2015, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Οι τουρίστες που επισκέπτονται αυτή την περίοδο την Αθήνα επιβεβαιώνουν τα παραπάνω στοιχεία, αφού πολλοί χαρακτηρίζουν την πόλη «ευκαιρία για διακοπές».

Ο 39χρονος Γιόχαν από την Ολλανδία είχε επισκεφτεί την Αθήνα πρώτη φορά το 2005 και θυμάται πως τότε είχε πληρώσει αρκετά χρήματα για τις δέκα μέρες διακοπών του στην ελληνική πρωτεύουσα. «Τότε δεν είχα οικογένεια και ήρθα με φίλους. Δεν θυμάμαι πόσα ακριβώς είχα ξοδέψει, αλλά ήταν αρκετά. Σήμερα διαπιστώνω σημαντική μείωση στις τιμές και ειδικά στο ξενοδοχείο», συμπληρώνει. «Τρώμε κάθε μέρα σε ταβέρνα και πληρώνουμε 10-15 ευρώ το άτομο. Αρκετά οικονομικά σε σχέση με το Αμστερνταμ».

Η 26χρονη Λίζα Γκόρντον από το Λονδίνο έρχεται τρίτη φορά στην Αθήνα με τον φίλο της. Τελευταία φορά ήρθε το 2010 και παρατηρεί ότι, εκτός από το πολύ φθηνό χόστελ που έκλεισε μέσω Ιντερνετ, οι τιμές στα νυχτερινά μαγαζιά είναι χαμηλές. «Χθες πήγαμε για ποτό το βράδυ στο Μοναστηράκι και μετά στο Γκάζι, και πληρώσαμε 6 ευρώ είσοδο με ποτό. Στο Λονδίνο είναι αρκετά ακριβά τα κλαμπ».

Η 57χρονη Ινγκριντ είναι από τη Σουηδία και επισκέπτεται για δεύτερη φορά την Αθήνα. «Η πρώτη φορά ήταν το 1992, όταν ακόμη υπήρχαν δραχμές», λέει χαμογελώντας. «Μου είχε φανεί παράδεισος», και συνεχίζει δείχνοντας τη μεγάλη σακούλα από κατάστημα ειδών λαϊκής τέχνης: «Πήγαμε με τη σκέψη ότι αυτό το κατάστημα θα είναι ακριβό, αλλά ήταν πραγματικά οικονομικό και τα εμπορεύματα υψηλού επιπέδου».

Ο Τζεμπ Ντόρις, 52 ετών από τον Καναδά, ήρθε για 15 μέρες στην Αθήνα και, όπως αναφέρει στην «Κ», «τα εισιτήρια στα μουσεία είναι πολύ οικονομικά και σε κάποια υπάρχει ελάχιστο αντίτιμο. Πέρσι είχα πάει στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, και ακόμη θυμάμαι πόσο ακριβά ήταν. Τα δωμάτια τα κλείσαμε αρκετά φθηνά, από τον Φεβρουάριο. Στις ταβέρνες την πρώτη μέρα πληρώσαμε ακριβά, αλλά τις υπόλοιπες ήταν καλά».

Σε ό,τι αφορά τη μέση τιμή δωματίου, σε σύγκριση με δέκα ευρωπαϊκές πόλεις στο διάστημα έως τον Μάιο του 2015, στην Αθήνα κυμαίνεται στα 75,74 ευρώ και είναι η χαμηλότερη, καθώς η δεύτερη χαμηλότερη είναι 88,25 (Μαδρίτη). Η υψηλότερη είναι στο Παρίσι (230,80 ευρώ). Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΞΑΑΑ, τον Ιούνιο η μέση τιμή δωματίου στην Αθήνα ανήλθε στα 98,21 ευρώ από 93,77 ευρώ τον ίδιο μήνα του 2014, με την πληρότητα να βρίσκεται στο 89,4% από 85,4% πέρυσι. Ωστόσο η ΕΞΑΑΑ σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει την «εύθραυστη» πορεία ανάκαμψης του προορισμού «μετά από πολλά χρόνια δυσφήμησης και τουριστικής αφάνειας», αλλά και το γεγονός ότι η αύξηση 26% των αφίξεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών δεν αντανακλάται στην πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας, καθώς σημαντικό ποσοστό αφίξεων δεν καταγράφεται πλήρως. «Εχουμε επισημάνει πολλές φορές την ανάγκη να υπάρξει έλεγχος των χιλιάδων παρανόμως λειτουργούντων καταλυμάτων, τα οποία συνεχώς απορροφούν μερίδιο της αγοράς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή