Το χρονικό του εγκλήματος στην Υδρα

Το χρονικό του εγκλήματος στην Υδρα

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά εννέα άτομα συμμετείχαν στη δολοφονία, ξημέρωμα Κυριακής, του 67χρονου Μανώλη Οικονόμου, ιδιοκτήτη της ταβέρνας «το Γειτονικό» στην Υδρα. Πρόκειται για υπηκόους Γεωργίας, οι οποίοι παρίσταναν τους τουρίστες και ταξίδεψαν στην Υδρα το πρωί του Σαββάτου με σκοπό να ληστέψουν τον γνωστό εστιάτορα και τη σύζυγό του. Επτά από τους δράστες, όλοι σεσημασμένοι για κλοπές και ληστείες, ηλικίας 29 έως 36 ετών, συνελήφθησαν και πλέον οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας αναζητούν το ζευγάρι που στις 5 το πρωί της Κυριακής, λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία του Οικονόμου πρόλαβε να φύγει από την Υδρα με θαλάσσιο ταξί και προορισμό τη Βάρκιζα.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., πρόκειται για τους αρχηγούς της ομάδας που διέφυγαν πρώτοι για να μη συλληφθούν και να διαφυλάξουν τα χρήματα της ληστείας. Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την ανάμειξή τους στη δολοφονία και ενώπιον των αστυνομικών ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας. Τα ευρήματα των ερευνών ωστόσο διέψευσαν τους ισχυρισμούς τους. Δακτυλικά αποτυπώματα δύο εξ αυτών βρέθηκαν μέσα στο σπίτι του 67χρονου και της συζύγου του, ενώ γενετικό υλικό ενός τρίτου ανιχνεύτηκε στον περίβολο του σπιτιού. Αντίστοιχα, από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες είχαν πριν και μετά τη δολοφονία ανταλλάξει τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ τους.

Oι πέντε από τους κατηγορουμένους συνελήφθησαν λίγα λεπτά αφότου είχαν επιβιβαστεί σε θαλάσσιο ταξί με προορισμό την Αίγινα. Αστυνομικοί του Α.Τ. Υδρας που είχαν ειδοποιηθεί από τη σύζυγο του θύματος για τη δολοφονία του 67χρονου, ζήτησαν μέσω ασυρμάτου από τον ιδιοκτήτη του ταξί να επιστρέψει στο λιμάνι της Υδρας, προφασιζόμενος τεχνική βλάβη, όπως και έκανε. Οι άλλοι δύο συνεργοί τους προσήχθησαν από τον προβλήτα του λιμανιού ενόσω περίμεναν δεύτερο ταξί που θα τους μετέφερε πιθανότατα στον Πόρο. «Ηταν πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής και δεν υπήρχαν διαθέσιμα θαλάσσια ταξί» είπε στην «Κ» αξιωματικός που είχε την ευθύνη συντονισμού των ερευνών. Αντίθετα, το ζευγάρι που διέφυγε και αναζητείται πλήρωσε 500 ευρώ στον οδηγό του ταχύπλοου που τους μετέφερε στη Βάρκιζα. Για να μην κινήσουν υποψίες του είπαν ότι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εκτάκτως το νησί λόγω προβλήματος υγείας που αντιμετώπισε το παιδί τους. Δεν έχουν ταυτοποιηθεί, παρότι η Ασφάλεια έχει τα δακτυλικά αποτυπώματά τους.

Από τις καταθέσεις μαρτύρων, με βασική αυτή της συζύγου του θύματος, προκύπτει ότι οι δράστες το βράδυ του φόνου δείπνησαν στην ταβέρνα του ζευγαριού και αποχώρησαν τελευταίοι, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Στους αστυνομικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας, η σύζυγος του Μανώλη Οικονόμου, Χριστίνα, 58 ετών, δήλωσε ότι αμέσως μόλις επέστρεψαν με τον σύζυγό της στο σπίτι τους, γύρω στις 12.30 π.μ. ξάπλωσε στο κρεβάτι του υπνοδωματίου και ο άντρας της έμεινε στο σαλόνι. Οι δράστες διέρρηξαν το σπίτι του μεταξύ 2 και 2.30 π.μ. και, όπως κατέθεσε η γυναίκα στους αστυνομικούς, ένιωσε δύο – τρία άτομα να της επιτίθενται και να της κλείνουν τα μάτια και το στόμα, πριν τη δέσουν και τη φιμώσουν στο κρεβάτι.

Κατέθεσε ακόμα ότι αντιλήφθηκε μια δεύτερη ομάδα ατόμων να ξυλοκοπεί τον σύζυγό της στο σαλόνι του σπιτιού καθώς και ότι τρομοκρατημένη, παρέδωσε στους δράστες τις εισπράξεις δύο ημερών από την ταβέρνα, ποσό 7.500 ευρώ περίπου. Στη συνέχεια, φέρεται να έχασε τις αισθήσεις της (πιθανολογείται ότι υποχρεώθηκε να πιει υπνωτικό) και συνήλθε λίγο πριν από τις 5 τα ξημερώματα. Τότε, εντόπισε τον σύζυγό της νεκρό, δεμένο χειροπόδαρα σε καρέκλα του σαλονιού και ειδοποίησε την Αστυνομία.

Στο σπίτι υπήρχαν ίχνη έρευνας και οι δράστες είχαν διαφύγει παίρνοντας μαζί τους ποσό ύψους 40.000 ευρώ. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 67χρονος βασανίστηκε μέχρι θανάτου από τη σπείρα προκειμένου να αποκαλύψει το σημείο όπου είχε κρυμμένες τις αποταμιεύσεις του. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή ο άτυχος άνδρας έφερε σπασμένα πλευρά, ενώ πριν καταλήξει είχε υποστεί εσωτερική αιμορραγία και ισχαιμικό επεισόδιο. Σύμφωνα πάντως με τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., ο θάνατος του Μανώλη Οικονόμου προήλθε πιθανότατα από ασφυξία.

Αργότερα, η 58χρονη φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι από κοινού με τον σύζυγό της απασχολούσαν στην ταβέρνα ένα ζευγάρι υπηκόων Γεωργίας καθώς και ότι οι δράστες ήταν αλλοδαποί και πιθανότατα μιλούσαν μεταξύ τους γεωργιανά. Πάντως, μέχρι χθες δεν είχαν προκύψει αποδείξεις συμμετοχής στην υπόθεση του ζεύγους υπαλλήλων που απασχολούνταν στην ταβέρνα, παρότι αξιωματικοί εκφράζουν υπόνοιες εμπλοκής τους στο συμβάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή