Στο «κόκκινο» τα σύνορα με ΠΓΔΜ

Στο «κόκκινο» τα σύνορα με ΠΓΔΜ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γερμανική βοήθεια καταφθάνει στα σύνορά μας με τη FYROM για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την καθημερινή παρουσία, έστω προσωρινή, στα δάση και τα χωράφια χιλιάδων προσφύγων στη διαδρομή προς την Ουγγαρία, ενώ ακούγονται φωνές για τη διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής μεταξύ των χωρών τράνζιτ για τη διαχείριση των ροών. Την ερχόμενη Δευτέρα καταφθάνουν ποσότητες φαρμακευτικού υλικού από τη Γερμανία στο Κιλκίς, για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Πολυκάστρου στο οποίο καταφεύγουν πρόσφυγες για περίθαλψη και τελεί σε κατάσταση αδυναμίας να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες. Την ίδια μέρα στο δημαρχείο του Πολυκάστρου πρόκειται να γίνει σύσκεψη φορέων της περιοχής με τη συμμετοχή ενός Γερμανού βουλευτή κι ενός Αυστριακού ευρωβουλευτή, αλλά και στελέχους της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Παρακολουθούμε τι γίνεται στα νησιά, όμως δεν μιλάει κανείς γι’ αυτό που συμβαίνει στα σύνορά μας, όπου η κατάσταση είναι δραματική», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Πολυκάστρου, Χρήστος Γκαντενούδης. «Ανά πάσα στιγμή στην Ειδομένη θα βρεις στα χωράφια εκατοντάδες άτομα που περιμένουν να περάσουν στη Γευγελή. Φεύγοντας αφήνουν πίσω τους σκουπιδότοπους, έρχονται άλλοι κατασκηνώνουν, γεμίζουν και αυτοί με σκουπίδια τα χωράφια. Η κατάσταση είναι δραματική. Είναι άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, νηστικοί, άρρωστοι που έχουν ανάγκη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, και στο Κέντρο Υγείας το υλικό δεν επαρκεί», προσθέτει.

Εάν το ένα «μάτι» των τοπικών παραγόντων «βλέπει» στο πρόβλημα των συνόρων με την ΠΓΔΜ, το άλλο είναι στραμμένο στα σύνορα Σερβίας και Ουγγαρίας. Οι Αρχές φοβούνται το ενδεχόμενο επαναπροώθησης όσων δεν θα μπορέσουν να περάσουν προς την Κεντρική Ευρώπη και σε μια τέτοια εξέλιξη η Ελλάδα θα θεωρηθεί χώρα εισδοχής.

«Αν αυτό συμβεί, τότε το πιθανότερο είναι να επιστρέψουν και να εγκατασταθούν χιλιάδες άνθρωποι στη μεθόριό μας, περιμένοντας μια δεύτερη ευκαιρία να φύγουν για την Ευρώπη. Ανησυχούμε σοβαρά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο», υποστηρίζει ο κ. Γκαντενούδης και δηλώνει πως ένα από τα θέματα που θα θέσουν οι τοπικοί παράγοντες στη σύσκεψη της Δευτέρας είναι να μη δημιουργηθεί στην περιοχή κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας.

Δεδομένου ότι το πρόβλημα αρχίζει να αποκτά κοινά χαρακτηριστικά για τις χώρες που διασχίζουν οι ροές (Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ουγγαρία), με κίνδυνο να καταστεί μακροχρόνια πληγή, διπλωματικές πηγές στις πρωτεύουσες των άμεσα ενδιαφερόμενων κρατών κάνουν λόγο για την ανάγκη χάραξης μιας ενιαίας πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος. Καταγράφονται ήδη έντονες ανησυχίες πως μπορεί να εκδηλωθούν στις κοινωνίες φαινόμενα ρατσισμού εξαιτίας μιας παρατεταμένης παρουσίας προσφύγων. Εθνικολαϊκιστές ηγέτες στη Σερβία και ακροδεξιά κόμματα όπως αυτό του «Τζόμπιγκ» στην Ουγγαρία επενδύουν πολιτικά στην ξενοφοβία με λάβαρο τους «απρόσκλητους» επισκέπτες, ενώ στις περιοχές με συμπαγείς μουσουλμανικούς πληθυσμούς (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ, Κόσσοβο, ΝΑ Βουλγαρία) οι Αρχές αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας φοβούμενες για την έλευση και εγκατάσταση ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων ή και εξτρεμιστών του ΙSIS. Σε πλέον ακραίες περιπτώσεις συζητείται η κατασκευή σιδερένιων φραχτών όμοιων με αυτών που κατασκεύασε η Ελλάδα στον Εβρο και ανεγείρουν η Βουλγαρία και η Ουγγαρία. «Αν εισακουστούν οι φωνές αυτές, σε λίγο θα έχουμε ένα σιδεροφραγμένο βαλκανικό φρούριο, μια ανατριχιαστική ιδέα», έλεγε στην «Κ» διπλωμάτης γειτονικής χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή