Εκκληση Καμίνη για στρατηγικό σχεδιασμό στο προσφυγικό

Εκκληση Καμίνη για στρατηγικό σχεδιασμό στο προσφυγικό

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη εκπόνησης κεντρικού στρατηγικού σχεδιασμού για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, αλλά και την υποχρέωση μιας συνολικής αντιμετώπισης του καταυλισμού προσωρινής φιλοξενίας στον δημοτικό χώρο του Ελαιώνα (ο οποίος άνοιξε χθες για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ), υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης με επιστολή του στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.

Ο δήμαρχος σημειώνει ότι η προσωρινή διάθεση του χώρου στον Ελαιώνα έγινε με γνώμονα τη διασφάλιση της συνολικής λειτουργίας της πόλης, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και με σεβασμό στα δικαιώματα των προσφύγων. Υπογραμμίζει ότι η δημιουργία και η λειτουργία του εν λόγω χώρου είναι απαραίτητο να συνοδευτεί από έργα και πρωτοβουλίες που η περιοχή έχει ανάγκη. Εργα υποδομών που εκκρεμούν για πολλά χρόνια (π.χ. ολοκλήρωση των εργασιών στην οδό Αγίας Αννης και ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου στην οδό Πολυκάρπου). «Είναι η κατάλληλη στιγμή να σταλεί ένα μήνυμα θετικό στους κατοίκους που θα αποτελέσει και “αντιστάθμισμα” στις ενέργειες στις οποίες επιδίδονται ξενόφοβοι και ρατσιστικοί κύκλοι στην περιοχή», υπογραμμίζει ο κ. Καμίνης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων σημειώνει πως πρέπει να υπογραφεί προγραμματική συμφωνία μεταξύ πολιτείας και δήμου, όπου θα προβλέπεται: ο προσωρινός χαρακτήρας της εγκατάστασης (έως 31/12/2015), μέχρι να δημιουργηθούν οι μόνιμες δομές υποδοχής, εκτός ορίων Δήμου Αθηναίων. Η εφαρμογή των κανόνων υγιεινής, η προμήθεια αναλώσιμων ειδών και η ιατροφαρμακευτική συνδρομή. Η αστυνομική φύλαξη του χώρου και της περιοχής. Η έκδοση κανονισμού λειτουργίας του χώρου.

Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ο χώρος του Κέντρου Φιλοξενίας, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από την αν. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου «παράδειγμα» και «υπόδειγμα» για το «τι μπορεί να επιτευχθεί με συνεργασία και συντονισμό». «Οι προσπάθειές μας καρποφόρησαν», είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου, λίγο προτού σερβιριστεί το βραδινό γεύμα στους 250 κατοίκους του καταυλισμού. Ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης είπε πως «δείχνει τι μπορεί να πετύχει η Ελλάδα παρά την κρίση, δείχνει και στην Ευρώπη που δεν μας φέρεται καλά», ενώ ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προτάσεις και όχι κριτική. Ο κ. Φλαμπουράρης είπε πως υποστηρίζει την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για συνεργασία της Ε.Ε. με τον ΟΗΕ. Αναφερόμενος στο μέλλον του χώρου είπε πως είναι προσωρινός, αλλά «δεν πρόκειται να τον παραδώσουμε σε τέσσερις μήνες, θα συνεργαστούμε με τον Δήμο Αθηναίων». Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν ακόμη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούσης και η κ. Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Από τα πιο όμορφα σημεία του χώρου ο παιδότοπος, όπου τα παιδιά ζωγραφίζουν, παίζουν παιχνίδια, ακόμα και μπάλα πάνω στη μοκέτα. Στο πλάι τους ομάδες του Ερυθρού Σταυρού, που προχωρούν σε οργανωμένα τρίωρα προγράμματα απασχόλησης πρωί και απόγευμα. Εκπρόσωπος του υπ. Υγείας σημείωσε πως οι 250 πρόσφυγες είναι γενικά καλά στην υγεία τους, τα περισσότερα παιδιά εμβολιασμένα και σε καμιά περίπτωση δεν συνιστούν «υγειονομική βόμβα». Το ιατρείο του ΚΕΕΛΠΝΟ λειτουργεί ήδη και υπάρχει ιατρική παρουσία και ετοιμότητα σε 24ωρη βάση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή