Καμίνης: Ανάγκη δομών φιλοξενίας

Καμίνης: Ανάγκη δομών φιλοξενίας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Δήμος Αθηναίων έχει ήδη συνεισφέρει ουσιαστικά και θα συνεχίσει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση, με κριτήρια ανθρωπισμού, των κυμάτων μεταναστών και προσφύγων», δηλώνει στην «Κ» ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, θέτοντας όμως επιτακτικά την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού, γεγονός που εκφράζεται και στις πρόσφατες κινήσεις της κυβέρνησης. Με έντονη την ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί εάν κλείσουν οι μεταναστευτικοί δρόμοι που οδηγούν σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες να φεύγουν άμεσα από την Αθήνα, αναρωτιέται για το πότε θα δούμε δομή φιλοξενίας εκτός του Δήμου Αθηναίων, και ρωτά ευθέως γιατί δεν αξιοποιούνται άμεσα παροπλισμένα ή υπολειτουργούντα στρατόπεδα για τη δημιουργία ανοικτών δομών.

«Aπό το 2009 ακόμα, αλλά και πιο πρόσφατα, με τη συγκέντρωση των Σύρων στην πλατεία Συντάγματος, είχα επισημάνει το έλλειμμα κεντρικού και στρατηγικού σχεδιασμού στο μεταναστευτικό. Η Ελλάδα, λόγω θέσης και συνόρων, είναι ευάλωτη στις ροές προσφύγων και μεταναστών. Και θεωρώ πως το πρόβλημα είναι μόνο στην αρχή του…», σημειώνει ο δήμαρχος. Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, δύο είναι οι άμεσες κινήσεις που πρέπει να κάνει η πολιτεία: Πρώτον, δημιουργία κέντρων πρώτης υποδοχής στα νησιά και στις άλλες πύλες εισόδου της χώρας. Δεύτερον, συγκρότηση στην ενδοχώρα ανοικτών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Αυτές οι προτάσεις είναι και οι μόνες που μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζει.

«Το Κέντρο Ανοιχτής Φιλοξενίας στον Ελαιώνα είναι ένα θετικό βήμα, στο οποίο συνέβαλε ουσιαστικά ο Δήμος Αθηναίων τόσο με την προσωρινή παραχώρηση του χώρου όσο και με την ενεργοποίηση πλήθους διευθύνσεών του για τη διαμόρφωσή του. Δεν πρέπει όμως να γελιόμαστε: αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό. Οταν στην Αθήνα καταφτάνουν χιλιάδες πρόσφυγες κάθε μέρα, η ύπαρξη ενός τέτοιου κέντρου, δυναμικότητας περίπου 700 ατόμων, ολοφάνερα δεν είναι αρκετή», λέει ο κ. Καμίνης.

Σχετικά με το ζήτημα της διάρκειας λειτουργίας του χώρου στον Ελαιώνα, ο δήμαρχος τονίζει πως «η συμφωνία με την κυβέρνηση είναι για λειτουργία του έως το τέλος του 2015. Δεν θα επιτρέψουμε στην πολιτεία να κάνει τα ίδια λάθη, να “αποκοιμηθεί”, περιοριζόμενη στο μικρό βήμα του Ελαιώνα. Θέλουμε μόνιμες δομές και περιμένουμε να δούμε τέτοιους χώρους και εκτός των ορίων του Δήμου Αθηναίων».

Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια δημιουργίας οργανωμένων και αξιοπρεπών χώρων φιλοξενίας θα μπορούσε να υπάρχει με την αξιοποίηση ανενεργών στρατοπέδων. «Γιατί δεν έχει δοθεί μέχρι τώρα ούτε ένα παροπλισμένο στρατόπεδο για να δημιουργηθεί ένα ανοικτό κέντρο φιλοξενίας; Γιατί άραγε εγκαταλελειμμένα ή υπολειτουργούντα στρατόπεδα αντιμετωπίζονται από κύκλους του Υπουργείου Αμυνας ως ιδιότυπα ιερά τοτέμ; Μήπως τελικά η διαχείριση του προσφυγικού είναι ένα ακόμα θύμα των εύθραυστων ενδοκυβερνητικών ισορροπιών;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή