«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει εχθρικά τα ιδιωτικά»

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει εχθρικά τα ιδιωτικά»

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό πλήγμα στο δικαίωμα επιλογών στην εκπαίδευση, με αρνητικό αντίκτυπο στην ανεργία και με ανύπαρκτο όφελος για τα δημόσια οικονομικά, θεωρούν οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων την επιβολή από την κυβέρνηση ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων. «Πρόκειται για αρνητικό ευρωπαϊκό παράδειγμα, καθώς δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση που να έχει υποχρεώσει σε ΦΠΑ πάροχο υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης», τονίζει στην «Κ» ο κ. Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων.

Λουκέτα, απολύσεις, μαζική αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και επιβάρυνση των δημόσιων σχολείων προβλέπει ο ίδιος, εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην υλοποίηση του μέτρου. «Εσπειραν ανέμους, θα θερίσουν θύελλες. Το 23% επιπλέον φορολογία, καθώς τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια δεν είχαν μέχρι τώρα ΦΠΑ, θα μετακυλιστεί στα δίδακτρα, γιατί εμείς δεν έχουμε ιδιαίτερες αγορές με ΦΠΑ για να γίνει συμψηφισμός.

Το 70% των εξόδων ενός ιδιωτικού σχολείου είναι μισθοδοσία και ασφαλιστικές εισφορές, με το μεγαλύτερο μέρος του υπολοίπου να είναι πετρέλαιο κίνησης για τα σχολικά λεωφορεία», εξηγεί ο κ. Κυραϊλίδης. «Το 30% του συνόλου, που είναι μικρομεσαία σχολεία και μικρά νηπιαγωγεία, θα κλείσει. Δεν θα αντέξουν, ούτε μπορούν να ζητήσουν αύξηση 20% από τους γονείς. Τα περισσότερα απ’ αυτά απευθύνονται σε μεσαία στρώματα που έχουν πληγεί πολύ από την κρίση».

Τι σημαίνει αυτό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Συνδέσμου Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων; Μιλούν για 5.000 – 6.000 απολύσεις, χαμένα έσοδα για την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία από τη μη μισθοδοσία των εργαζομένων, πέρασμα στο ταμείο ανεργίας, άρα έξοδα, ενώ 20.000 μαθητές θα κατευθυνθούν από τα ιδιωτικά σχολεία στα δημόσια. Καθώς όμως στα δημόσια υπάρχουν ήδη ελλείψεις προσωπικού, θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις, άρα νέα έξοδα για το κράτος.

«Η κυβέρνηση υπολογίζει να συγκεντρώσει 50 εκατομμύρια ευρώ το έτος από τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία. Οι δικοί μας υπολογισμοί δείχνουν πως η ζημιά θα είναι μεγαλύτερη. Γι’ αυτό λέμε πως μάλλον δεν είναι οικονομικοί αλλά ιδεολογικοί οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το άδικο και αναποτελεσματικό μέτρο. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει εχθρικά την ιδιωτική εκπαίδευση», τονίζει ο κ. Κυραϊλίδης.

Σήμερα 80.000 παιδιά φοιτούν σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο, ενώ 1.800 είναι τα ιδρύματα πανελλαδικά, με περίπου 30.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 12.000 εκπαιδευτικοί.

Από το 2010 μέχρι σήμερα τα ιδιωτικά σχολεία έχουν υποχρεωθεί σε μέση μείωση του ύψους των διδάκτρων κατά 30%. Γι’ αυτό θεωρείται πως δεν υπάρχει περιθώριο απορρόφησης του πρόσθετου βάρους του ΦΠΑ.

Την περίοδο της κρίσης οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων μειώθηκαν αρχικά, αλλά στη συνέχεια σταθεροποιήθηκαν, καθώς είναι γνωστή η στάση της ελληνικής οικογένειας να επενδύει στην εκπαίδευση των παιδιών της, ως βασικό εφόδιο για πρόοδο στη ζωή τους. «Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που βλέπαμε μία τάση ανόδου στις εγγραφές. Από τον Ιούλιο και μετά, με βάση την οικονομική αβεβαιότητα, όλη αυτή η δυναμική ανακόπηκε. Ερχεται τώρα και η επιβολή ΦΠΑ για να μας χαντακώσει», λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων. «Εχουμε κάνει ήδη τα συμβόλαια για την επόμενη χρονιά. Τώρα πρέπει να τους ζητήσω επιπλέον χρήματα. Ανατρέπονται οικογενειακοί προγραμματισμοί», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, ιδιαίτερα θα πληγούν τα μικρά και μεσαία σχολεία, που λειτουργούν σε επίπεδο γειτονιάς και φιλοξενούν παιδιά από μικρομεσαίες οικογένειες. Αντίθετα, λένε, τα μεγάλα σχολεία που απευθύνονται σε υψηλά εισοδήματα θα αντέξουν και έτσι θα γίνει ακόμα πιο ταξική η εκπαίδευση.

«Η πλειονότητα των μαθητών είναι από μικρομεσαία στρώματα. Σε εμάς επιβάλλεται το 23% ΦΠΑ. Εξαιρούνται όμως τα ιδιωτικά σχολεία πρεσβειών, τα ξενόγλωσσα, των εκκλησιών και όσα εμφανίζονται ως μη κερδοσκοπικά. Πρόκειται για αδικία και αθέμιτο ανταγωνισμό», υπογραμμίζει ο κ. Κυραϊλίδης.

Ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων θα αντιδράσει και εξετάζει τρόπους και μορφές, ενώ αναμένεται να προσφύγει στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη ζητώντας αναίρεση της κυβερνητικής απόφασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή