«Οσοι φεύγουν από τα νησιά, άλλοι τόσοι έρχονται»

«Οσοι φεύγουν από τα νησιά, άλλοι τόσοι έρχονται»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματική περιγράφεται η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου λόγω της συνεχιζόμενης, ανεξέλεγκτης, ροής προσφύγων και μεταναστών. Στη Λέσβο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τοπικών παραγόντων και της ΕΛ.ΑΣ., βρίσκονται 8.500 – 9.000 πρόσφυγες που αναζητούν τρόπο να εγκαταλείψουν το νησί με προορισμό την ηπειρωτική χώρα. Στη διάρκεια της νύχτας (2.30 π.μ.) αναμενόταν εκ νέου να καταπλεύσει στο νησί το «Ελ. Βενιζέλος» προκειμένου να παραλάβει και να μεταφέρει στον Πειραιά 2.500 Σύρους πρόσφυγες, ενώ ακόμα δύο έκτακτα δρομολόγια πραγματοποίησε το ίδιο πλοίο το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, όπως δήλωσε στην «Κ» ο δήμαρχος του νησιού Σπύρος Γαληνός, «όσοι αλλοδαποί φεύγουν ημερησίως από το νησί, άλλοι τόσοι έρχονται από τα απέναντι τουρκικά παράλια».

Xθες το πρωί εξάλλου ανασύρθηκαν νεκροί από τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σκάλας Μιστεγνών δύο αλλοδαποί που επέβαιναν σε φουσκωτή βάρκα η οποία ανετράπη πιθανόν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Εν ζωή ανασύρθηκαν 8 αλλοδαποί, ενώ οι έρευνες συνεχίζονταν στη διάρκεια της ημέρας για τον εντοπισμό ακόμα ενός αγνοουμένου. Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Κω όπου υπολογίζεται ότι παραμένουν «εγκλωβισμένοι» πάνω από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Χθες, εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «Captain Ηλίας» που έχει ατύπως μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας παράνομων μεταναστών και πλέον ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Κυρίτσης απειλεί να καταθέσει αγωγή κατά της ιδιοκτήτριας, Τράπεζας Πειραιώς.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να «μπει» στα έκτακτα δρομολόγια και το πλοίο «Λατώ» της ΑΝΕΚ, ενώ ύστερα από συνάντηση που είχαν την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συναρμόδιοι υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, αποφασίστηκε να αναζητηθούν ακόμα δύο πλοία για τον ίδιο σκοπό. Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε να μετακινηθούν με δαπάνες του Δημοσίου 20 αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών για να ενισχύσουν τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. στο Ανατολικό Αιγαίο. Το σχετικό κονδύλι αποφασίστηκε να διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό εν αναμονή των έκτακτων ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Στις αστυνομικές υπηρεσίες των νησιών θα σταλούν και 30 συσκευές λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων (scanners) που διαθέτει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., με στόχο να επιταχυνθεί η διαδικασία ταυτοποίησης των αλλοδαπών που φτάνουν κατά χιλιάδες στα ελληνικά νησιά. Πάντως, η κατάσταση στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο από το βράδυ του Σαββάτου ομαλοποιήθηκε.

Προηγήθηκαν πολύωρες διαπραγματεύσεις Ελλήνων και Σκοπιανών αξιωματούχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή