Νέες ομάδες καταφθάνουν στον Ελαιώνα

Νέες ομάδες καταφθάνουν στον Ελαιώνα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους 500 έφτασαν οι Αφγανοί μετανάστες στο Κέντρο Φιλοξενίας στον Ελαιώνα, ενώ λιγότεροι από 10 είναι αυτοί που έχουν καταθέσει αίτηση για άσυλο. Την προηγούμενη εβδομάδα από το Πεδίον του Αρεως, όπου είχε στηθεί υπαίθριος καταυλισμός, μεταφέρθηκαν σε έκταση 16.000 στρεμμάτων στην περιοχή του Ελαιώνα περίπου 170 άτομα. Ωστόσο καθημερινά φτάνουν και καινούργιες ομάδες.

Εκ των ενόντων και κυρίως χωρίς κονδύλια (πολλά πράγματα έγιναν με εθελοντές και χορηγίες) μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα (σ.σ. περίπου 10 ημέρες) στον Ελαιώνα στήθηκε ένα κέντρο φιλοξενίας μεταναστών με λυόμενα κοντέινερ χωρητικότητας οκτώ ατόμων, που μπορεί να φιλοξενήσει έως 720 άτομα. Οχι χωρίς προβλήματα, καθώς κάτοικοι της περιοχής έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη αντιδρώντας στη λειτουργία του.

Εξω από την πόρτα του κέντρου, όπου έχει τοιχοκολληθεί χάρτης με τους τρόπους πρόσβασης μέσω συγκοινωνιών, βρίσκεται αστυνομική ομάδα.

Οι φιλοξενούμενοι όταν φεύγουν από τον χώρο πρέπει να το δηλώσουν στον χώρο υποδοχής, όπου είναι υποχρεωμένοι να γνωστοποιήσουν και την ώρα επιστροφής τους. Στο ίδιο σημείο πραγματοποιείται η καταγραφή και ταξινόμηση των νεοεισερχόμενων από ομάδα που αποτελείται από δημοτικούς αστυνομικούς, υπαλλήλους των υπουργείων Εργασίας και Συντονισμού και εκπρόσωπους της Υπατης Αρμοστείας. Τη διατροφή έχει αναλάβει η ΜΚΟ «Νόστος», στον χώρο έχει στηθεί ιατρείο, ενώ χθες βρέθηκε ένα αυτοκίνητο (Υπουργείο Υγείας) για τη μεταφορά επειγόντων περιστατικών.

Πάντως, χθες, δύο οικογένειες Αφγανών κατέλυσαν και πάλι στο Πεδίον του Αρεως. Είναι το μόνο σημείο της πόλης που γνωρίζουν από πληροφορίες από τους συμπατριώτες τους που προηγήθηκαν.

«Προτιμούν να μείνουν σε μια πλατεία»

Πολλοί φοβούνται να κατευθυνθούν στον Ελαιώνα, πιστεύοντας ότι θα εγκλωβιστούν και δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. «Προτιμούν να μείνουν σε μια πλατεία για λίγες μέρες, παρά στον Ελαιώνα.

Ακόμα δεν έχει διαχυθεί η πληροφορία ότι πρόκειται για ανοιχτή δομή», λέει ο Μαχμούντ Αμπντελρασούλ από την οργάνωση Αλ Μασάρ, γιατρός στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, ο οποίος βρίσκεται νυχθημερόν στον Ελαιώνα. Η διάχυση της πληροφορίας, η συνεννόηση γενικά, είναι πολύ δύσκολη λόγω της έλλειψης έμπιστων διερμηνέων, δηλαδή ανθρώπων που να γνωρίζουν επαρκώς τη γλώσσα αλλά και να μην έχουν σχέση με κυκλώματα. Ακόμα, τα κυκλώματα των διακινητών φροντίζουν να μη μεταφερθούν πληροφορίες που θα διευκόλυναν τους πρόσφυγες, ακυρώνοντας τον δικό τους ρόλο. Πάντως, όπως βεβαιώνει ο Μαχμούντ, όλοι γνωρίζουν ότι το χαρτί που έχουν στα χέρια τους, ένα πρώτο έγγραφο καταγραφής, απαραίτητο για την επιβίβασή τους στο πλοίο που τους έφερε στην Αθήνα από τα νησιά, ισχύει για έναν μήνα. Μετά θα πρέπει ή να καταθέσουν αίτηση για άσυλο ή να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οσον αφορά το άσυλο, ο Μαχμούντ γελά: «Οι Αφγανοί έχουν δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση για άσυλο 2 ώρες κάθε εβδομάδα, μέσω Skype,

γιατί δεν υπάρχει προσωπικό». Μέσα σε αυτό το δίωρο προλαβαίνουν να κάνουν τη διαδικασία από ένα έως τρία άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή