ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι αυξήσεις σε δημοτικά – γυμνάσια

oi-ayxiseis-se-dimotika-amp-8211-gymnasia-2098639

Επιβάρυνση που ξεκινά από τα 160 ευρώ ετησίως, αλλά μπορεί να ξεπερνάει ακόμη και τα 1.900 ευρώ θα προκύψει για τους γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, εάν τελικά εφαρμοσθεί ο ΦΠΑ 23%. Μάλιστα, τα παραπάνω ποσά αφορούν μόνο την επιβάρυνση για τα δίδακτρα της Α΄ Δημοτικού, ενώ στις επόμενες τάξεις, αυτή, βεβαίως, είναι πολύ μεγαλύτερη. Στην περίπτωση, π.χ., των διδάκτρων της Α΄ Γυμνασίου η επιβάρυνση ξεκινάει από τα 850 ευρώ στα πιο φθηνά σχολεία και υπερβαίνει τα 2.200 ευρώ ετησίως στα ακριβότερα.

Η επιβολή ΦΠΑ στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων όχι μόνο ανατρέπει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά έρχεται και σε μια περίοδο που οι ιδιοκτήτες είχαν αποφασίσει λόγω της κρίσης να συγκρατήσουν τις τιμές. Αν και από την 1η Ιανουαρίου 2013 απελευθερώθηκαν τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, υπό την έννοια ότι καταργήθηκε ο μαθηματικός τύπος βάσει του οποίου προσδιοριζόταν κάθε χρόνο το μέγιστο ποσοστό αύξησης για τις επόμενες τάξεις μετά την Α΄ Δημοτικού, την Α΄ Γυμνασίου και την Α΄ Λυκείου, τα δύο τελευταία χρόνια στα περισσότερα σχολεία τα δίδακτρα είχαν μείνει σταθερά, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις είχαν μειωθεί. Για παράδειγμα, γνωστό εκπαιδευτήριο που βρίσκεται στο Μαρούσι φέτος είχε ανακοινώσει ότι τα δίδακτρα της Α΄ Γυμνασίου θα ήταν 8.700 ευρώ από 9.320 ευρώ πέρυσι. Με άλλα λόγια, το σχολείο είχε αποφασίσει να μειώσει τα δίδακτρα κατά 6,65%. Με την επιβολή ΦΠΑ 23% τα δίδακτρα θα ανέλθουν ετησίως σε 10.701 ευρώ. Ακόμη δηλαδή και αν η διοίκηση του σχολείου αποφασίσει να απορροφήσει μέρος τις αύξησης –εν προκειμένω να απορροφήσει ποσοστό 6,65%– τα δίδακτρα θα ανέλθουν σε 10.122 ευρώ.

Η επιβολή του ΦΠΑ δεν κάνει διακρίσεις σε φθηνές και ακριβές περιοχές. Ετσι, ακόμη και σε ένα ιδιωτικό σχολείο στο Περιστέρι η επιβάρυνση για την Α΄ Δημοτικού ανέρχεται σε 1.242 ευρώ.