Πυρκαγιές σε Φωκίδα, Πάτρα και Μυτιλήνη

Πυρκαγιές σε Φωκίδα, Πάτρα και Μυτιλήνη

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας σε αγροτοδασική έκταση που ξέσπασε στον Αγιο Νικόλαο Φωκίδας. Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 13 άτομα πεζοπόρο, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο.

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στα Ανω Συχαινά της Πάτρας, όπου από το μεσημέρι έκαψε αρκετά στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης και κατά τη διάρκεια κατάσβεσης τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες και κατόρθωσαν να περιορίσουν τη φωτιά, που απείλησε κατοικημένες περιοχές κι έθεσε σε κίνδυνο περιουσίες.

Επί της ουσίας δεν υπάρχει ενεργό πύρινο μέτωπο, όμως παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής κι επιχειρούν, για πλήρη κατάσβεση και για τον κίνδυνο τυχόν αναζωπύρωσης.

Η φωτιά, λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις και οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που αποτελούνται από 40 πυροσβέστες με 20 οχήματα και 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα, προσπαθούν να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από τα σπίτια. Μάλιστα, δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά, κατά τη διάρκεια της μάχης που έδιναν με τις φλόγες.

Στο μεταξύ, συνεδριάζει το συντονιστικό όργανο της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να γίνει αναλυτική εκτίμηση της κατάστασης, ενώ, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, η κατάσταση είναι δύσκολη δεδομένου ότι το πύρινο μέτωπο βρίσκεται κοντά σε σπίτια.

«Βασικό μέλημά μας είναι να κρατηθεί η φωτιά μακριά από τα σπίτια» συνέχισε ο περιφερειάρχης, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες, οι κάτοικοι στις περιοχές Συχαινά, Βούντενη κ.α αγωνιούν και ρίχνουν με λάστιχα νερό γύρω από τα σπίτια τους, ώστε να τα προστατεύσουν.

Λόγω της φωτιάς, αλλά και του καπνού που κάλυψε μεγάλο μέρος της Πάτρας. έκλεισε τμήμα της περιμετρικής οδού της πόλης, με αποτέλεσμα να προκληθεί μποτιλιάρισμα στους δρόμους που οδηγούν από την πόλη της Πάτρας προς τις εθνικές οδούς Πατρών-Κορίνθου και Πατρών-Πύργου.

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Λέσβο

Υπό έλεγχο τέθηκε το βράδυ της Δευτέρας η πυρκαγιά η οποία ξέσπασε το πρωί της Κυριακής στην Αγία Μαρίνα Λέσβου.

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής κατόρθωσαν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, η οποία πήρε διαστάσεις λόγω την ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνέδραμαν εναέρια μέσα, ενώ «μάχη» με τις φλόγες έδωσαν χερσαίες δυνάμεις της Πυροσβεστικής από τη Μυτιλήνη, τη Χίο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και πάρα πολλοί εθελοντές.

Η δασική πυρκαγιά έκαψε, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, περισσότερα από 2.500 στρέμματα δάσους και εκτάσεων με θάμνους και ελαιοκαλλιέργειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή