Χιλιάδες μετανάστες στην Αθήνα, πριν από το ταξίδι προς τα βόρεια

Χιλιάδες μετανάστες στην Αθήνα, πριν από το ταξίδι προς τα βόρεια

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μαζική άφιξη προσφύγων στην πρωτεύουσα συνεχίζεται με αυξανόμενο ρυθμό. Χθες το πρωί κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο λιμάνι του Πειραιά, στην πύλη Ε-1, το οποίο μετέφερε 2.500 μετανάστες από τη Σάμο και τη Μυτιλήνη. Στο πλαίσιο του σχεδίου αποσυμφόρησης των νησιών, το πλοίο παρέλαβε 988 μετανάστες από τη Σάμο και 1.512 από τη Μυτιλήνη. Στο λιμάνι του Πειραιά οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος φρόντισαν και πάλι για την ασφαλή αποβίβαση των μεταναστών. Στην επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών συμπράττουν και δυνάμεις της Κύπρου. Το βράδυ της Κυριακής, το καταμαράν «ΤΕRA JET» με σημαία Κύπρου, μετέφερε στο λιμάνι του Πειραιά 1.745 μετανάστες από τη Μυτιλήνη. Για εκατοντάδες οικογένειες το ταξίδι προς βορρά συνεχίζεται αμέσως μετά την κατάπλευση στο λιμάνι. Τα ΚΤΕΛ προς Θεσσαλονίκη αναχωρούν μαζικά προκειμένου να συμβάλουν στην αποσυμφόρηση της Αθήνας. Τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την άλλη, παραμένουν σταθερά στα έξι ημερησίως βάσει προγράμματος, ωστόσο τα εισιτήρια εκδίδονται για δύο μέρες αργότερα λόγω προπώλησης.

Το δίκτυο παράνομης μεταφοράς των προσφύγων από τουριστικά λεωφορεία δείχνει να υποχωρεί, αφού η ΕΛ.ΑΣ. έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους και έχει προβεί σε δεκάδες κατασχέσεις παράνομων λεωφορείων. Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναχώρησαν εκτάκτως περισσότερα από ογδόντα πλήρη λεωφορεία του ΚΤΕΛ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ». Πολλοί πρόσφυγες που φθάνουν στην πρωτεύουσα και δεν αναχωρούν απευθείας με κάποιο μέσο, καταλύουν σε παγκάκια και σκηνές στο κέντρο. Οι πλατείες της Αθήνας μετατρέπονται ξανά σε τόπο διαμονής για εκατοντάδες ταλαιπωρημένους πρόσφυγες που περιμένουν να βρουν ένα εισιτήριο προς τον Βορρά. Η πλατεία Βικτωρίας και το Πεδίον του Αρεως αποτελεί βασική επιλογή. Με την εξάντληση από την πολύωρη ταλαιπωρία του ταξιδιού, δεκάδες οικογένειες Σύρων, Αφγανών και Ιρακινών έστρωσαν κουβέρτες και υπνόσακους στην πλατεία Βικτωρίας χθες το πρωί, μετατρέποντας την πλατεία σ’ ένα «απέραντο κρεβάτι». Παράλληλα η πτώση στον τζίρο των καταστημάτων περιμετρικά της πλατείας έχει δημιουργήσει γκρίνια και εκνευρισμό στους καταστηματάρχες που αποδίδουν τα αίτια στην καθημερινή προσέλευση των προσφύγων. Οπως λέει χαρακτηριστικά στη «Κ» αστυνομικός που εποπτεύει τη περιοχή «για το παραμικρό ξεσπούν μικρής έντασης καβγάδες. Ομως γενικά είναι ήσυχοι και δεν προκαλούν πρόβλημα».

Βέβαια οι ευπορότεροι εξ αυτών, κυρίως Σύροι στην καταγωγή, προτιμούν να μείνουν σε κάποιο ξενοδοχείο της Ομονοίας μέχρι να επιλέξουν τον τόπο και το μέσο που θα μεταφερθούν. Κάποιοι κάνουν και τουρισμό, επισκεπτόμενοι αρχαιολογικούς χώρους, ενώ ζητούν από τους ξενοδόχους μεγάλα δωμάτια και απαραιτήτως ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο για να επικοινωνούν με τους δικούς τους.

Ζητούν παραίτηση

Την τελευταία εβδομάδα έντονες διαμαρτυρίες λαμβάνουν χώρα έξω από την πακιστανική πρεσβεία επί της οδού Λουκιανού, στο Κολωνάκι. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρέσβη Σαΐντ Χαν Μοχμάντ και τον κατηγορούν για άρνηση έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων. Από την πλευρά της, η πρεσβεία του Πακιστάν στην Αθήνα απαντά πως αρνείται να χορηγήσει πλαστά έγγραφα, όπως της ζητούν, όσοι παρανόμως εισέρχονται στην χώρα και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Απέναντι στους διαδηλωτές της κοινότητας στέκονται οι υποστηρικτές του πρέσβη οι οποίοι κατηγορούν ορισμένους από τους ομοεθνείς τους για διακίνηση. Οι διαδηλωτές απειλούν πως θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες μέχρι να τους χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα. Η αστυνομική παρουσία είναι έντονη καθώς υπάρχει έντονη πόλωση και κίνδυνος συγκρούσεων μεταξύ των ομάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή