Μόνο στο 10% λειτουργεί το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Θριασίου

Μόνο στο 10% λειτουργεί το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Θριασίου

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθεια να «ξεκολλήσει» η σύνδεση του Θριασίου με το αποχετευτικό δίκτυο και να βελτιωθούν οι απελπιστικά χαμηλοί ρυθμοί σύνδεσης νέων κατοικιών καταβάλλουν η ΕΥΔΑΠ, η Περιφέρεια και οι δήμοι της περιοχής. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο βιολογικός καθαρισμός λειτουργεί μόλις στο 10% της δυναμικότητάς του. Πρόσφατα η ΕΥΔΑΠ παρέτεινε κατά ένα έτος το άτοκο δάνειο που χορηγεί στους πολίτες για τη σύνδεσή τους με το δίκτυο, ενώ παρέλαβε από τον ιδιώτη τη λειτουργία και συντήρηση του βιολογικού καθαρισμού. Τα πρώτα έργα για τη δημιουργία αποχετευτικού δικτύου στο Θριάσιο ξεκίνησαν το 2006, υπό την πίεση της παραπομπής (και τελικά καταδίκης) της χώρας στο Ευρωδικαστήριο. Ομως ο συντονισμός ΕΥΔΑΠ, Περιφέρειας και δήμων ήταν κακός, με αποτέλεσμα το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Θριασίου να λειτουργήσει το 2010, αλλά με ελάχιστες συνδέσεις, αφού η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης βρισκόταν σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Αττικής, Γιάννη Βασιλείου, η κατάσταση σήμερα είναι η εξής:

– Η ΕΥΔΑΠ ολοκλήρωσε το ΚΕΛ Θριασίου και το πρωτεύον δίκτυο αποχέτευσης (μεγάλους αγωγούς).

– Η Περιφέρεια έχει κατασκευάσει 184,5 χλμ. δικτύου από τα 195 χλμ. και τα 5.075 από τα 5.500 φρεάτια (ποσοστό 93%). Τα έργα βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη.

– Οι δήμοι έχουν προχωρήσει σε 6.600 συνδέσεις στα σημεία όπου υπάρχει λειτουργικό δίκτυο, ως εξής: Ελευσίνα 3.500 (από 6.600), Ασπρόπυργος 1.500 (από 4.500), Μαγούλα 1.000 (από 1.200) και Μάνδρα 600 (από 3.000). Στο σημείο αυτό υπάρχει διχογνωμία με την ΕΥΔΑΠ, η οποία εκτιμά ότι οι συνδέσεις συνολικά δεν ξεπερνούν τις 2.500.

«Δύο είναι τα βασικά προβλήματα που καθυστερούν την ολοκλήρωση του έργου», εκτιμά ο κ. Βασιλείου. «Κατά πρώτον, το δίκτυο που έχει κατασκευαστεί, δεν έχει παραληφθεί, καθώς η αρμόδια επιτροπή επικαλείται τεχνικές αστοχίες. Ομως, έτσι το έργο έχει μπλοκαριστεί και δεν μπορεί να προχωρήσει με νέες συνδέσεις λ.χ. στην Κάτω Ελευσίνα. Κατά δεύτερον, κατά την κατασκευή εμφανίστηκαν διάφορες δυσκολίες, λ.χ. στην Κάτω Ελευσίνα λόγω του υψηλού υδροφόρου ορίζοντα και του πλήθους των αρχαιολογικών ευρημάτων, ή στη Μάνδρα όπου λόγω παλαιότητας του δικτύου ύδρευσης προκαλούνται συνεχώς βλάβες».

Η ΕΥΔΑΠ παρέτεινε κατά ένα έτος (μέχρι το καλοκαίρι του 2016) το άτοκο δάνειο των 1.500 ευρώ προς τους πολίτες, επεκτείνοντάς το και στα έξοδα του δικαιώματος σύνδεσης που καταβάλλεται στον δήμο. «Δυστυχώς μόλις 65 πολίτες έχουν μέχρι στιγμής κάνει χρήση του δανείου, παρότι το διαφημίσαμε σε τοπικό επίπεδο», λέει ο κ. Γιώργος Καραγιάννης, γεν. διευθυντής δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στην ΕΥΔΑΠ. «Η ουσία είναι ότι υπάρχει ένα υπερσύγχρονο ΚΕΛ που υπολειτουργεί, λόγω καθυστερήσεων και οικονομικής κρίσης». Η υπόθεση του Θριασίου πάντως, δεν έχει κλείσει για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ανά διαστήματα ζητεί πληροφόρηση για την πορεία του έργου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή