Αναβάλλεται έως τις 16 Οκτωβρίου η εφαρμογή ΦΠΑ

Αναβάλλεται έως τις 16 Οκτωβρίου η εφαρμογή ΦΠΑ

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετατίθεται για τις 16 Οκτωβρίου 2015 η υποχρέωση των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να μην αναστείλει τις διατάξεις του νόμου που προβλέπουν την εφαρμογή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια αλλά να παρατείνει και μάλιστα με εγκύκλιο τον χρόνο υπαγωγής των επιχειρήσεων στον ΦΠΑ. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χθες το βράδυ ότι δεν πρόκειται να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και ότι η εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι αρκετή έτσι ώστε να δοθεί μία προσωρινή λύση μέχρι τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, όπου θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις για την κατάργηση ή μη του νόμου. Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου γνωρίζουν ότι η εγκύκλιος της κ. Σαββαΐδου είναι στα όρια της νομιμότητας, αν δεν τα ξεπερνά, δεδομένου ότι ο νόμος ορίζει ότι η δήλωση μεταβολών για τη μετάταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ υποβάλλεται εντός δέκα ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου υπέγραψε εγκύκλιο με την οποία η ημερομηνία της 8ης Σεπτεμβρίου 2015 της ΠΟΛ 1193/2015 που αφορά το χρόνο δήλωσης μεταβολών των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, μετατίθεται στις 16 Οκτωβρίου 2015. Η μετάθεση αυτή κρίθηκε αναγκαία κατόπιν σχετικών αιτημάτων των φορέων και προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής των εν λόγω επιχειρήσεων».

Ωστόσο, χθες το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ προανήγγειλε ότι: «Μέσα στην ημέρα θα γίνουν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για να ανασταλεί το μέτρο αύξησης του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέχρι να ανοίξει η Βουλή» προσθέτοντας μάλιστα πως η απόφαση ελήφθη έπειτα από διακομματικό αίτημα. Προς το παρόν, πάντως, το θέμα έχει διευθετηθεί με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Για την αναστάτωση που έχει προκληθεί τόσο στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες όσο και στους γονείς ευθύνη φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρωτοφανή επίδειξη διγλωσσίας επί του θέματος. Είναι εντυπωσιακή η ανακοίνωση με την οποία δεσμεύεται ότι εάν επικρατήσει στις εκλογές θα καταργήσει τον ΦΠΑ στα εκπαιδευτήρια, ενώ στο προσχέδιο προγράμματος που παρουσίασε εμφανίζει σχεδόν ως κοινωνικά δίκαιο το μέτρο. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προέκυψε μετά από επίμονο αίτημα των θεσμών. Η συγκεκριμένη αύξηση ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου και από τη Νέα Δημοκρατία. Μετά και τη δημόσια δήλωση της Κομισιόν ότι δεν ζητήθηκε αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ζητάμε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή του μέτρου. Σε κάθε περίπτωση, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το εν λόγω μέτρο». Ωστόσο, η Κομισιόν «άδειασε» την κυβέρνηση διά της εκπροσώπου του επιτρόπου επί των οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, η οποία δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να αλλάξουν τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες μέρες ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκης είναι σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της χώρας για το θέμα, χωρίς ωστόσο να έχει διαρρεύσει κάτι για τις συζητήσεις που διεξάγονται. Μάλιστα, σε τεχνικό επίπεδο δεν υπάρχει καμία ανταλλαγή εγγράφων και στοιχείων. Πηγές των δανειστών δε, εκφράζουν ακόμα και σήμερα τις αμφιβολίες τους για την αναγκαιότητα επιβολής ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μη εφαρμογής του μέτρου και αναζήτησης εναλλακτικών ισοδύναμων, κάτι όμως που θα αποφασισθεί μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο συντονιστής Οικονομίας της Ν.Δ. κ. Χρήστος Σταϊκούρας, με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη, εισηγήθηκε ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα μπορούν να εξοικονομηθούν 150 εκατ. ευρώ από τη συνέχιση της προσπάθειας περιορισμού των λειτουργικών δαπανών του Κράτους καθώς και των κρατικών επιχορηγήσεων για λειτουργικά έξοδα άλλων φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή