Προς άμεση μείωση τιμών σε γενόσημα φάρμακα

Προς άμεση μείωση τιμών σε γενόσημα φάρμακα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην προώθηση της υπουργικής απόφασης για τη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων, που θα προβλέπει μειώσεις στις τιμές όλων των γενοσήμων και των εκτός πατέντας φαρμάκων, φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Αθανάσιος Δημόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνάντηση που είχε ο υπουργός με εκπροσώπους εμπλεκόμενων οργανισμών και φορέων, ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προωθηθεί εγκαίρως η υπουργική απόφαση για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο του νέου μνημονίου είναι και οι μειώσεις των τιμών των εκτός πατέντας φαρμάκων στο 50% της τιμής που είχαν πριν χάσουν την πατέντα τους και των γενοσήμων στο 32,5% αντίστοιχα. Οι μειώσεις αφορούν το σύνολο των σκευασμάτων και όχι μόνο όσα κυκλοφόρησαν ή έχασαν την πατέντα μετά το 2012, όπως ισχύει σήμερα. Η επικείμενη υπουργική απόφαση θα προβλέπει αυτές τις μειώσεις και βάσει αυτής θα εκδοθεί νέο δελτίο τιμών. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου δεν προώθησε εγκαίρως την απόφαση και τώρα ο υπηρεσιακός υπουργός πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το «καυτό θέμα», που φαίνεται να θίγει συμφέροντα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Αντίθετη, άλλωστε, είναι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και με τη μνημονιακή υποχρέωση για ανάκληση εγκυκλίου του πρ. υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή, η οποία αφήνει «παράθυρο» στη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας του φαρμάκου, επιτρέποντας να αναγράφεται και η εμπορική ονομασία στις περιπτώσεις των γενοσήμων και των φαρμάκων για χρόνιες παθήσεις. Τη μόνη εξαίρεση που δέχονται οι δανειστές είναι οι γιατροί να γράφουν εμπορικές ονομασίες για συγκεκριμένες παθήσεις σε ποσοστό έως 15% της αξίας της ετήσιας συνταγογράφησής τους (εκ παραδρομής στο χθεσινό φύλλο της «Κ» γράφτηκε ότι καταργείται και αυτή η εξαίρεση). Αν και η προηγούμενη κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ανακαλέσει την εγκύκλιο, αυτό δεν έγινε πράξη.

Μεταξύ των υπουργικών αποφάσεων που άφησε ως εκκρεμότητα η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είναι και αυτή που προβλέπει αλλαγές στις εκπτώσεις των φαρμακοβιομηχανιών προς τον ΕΟΠΥΥ (rebate). Για τη συγκεκριμένη παρέμβαση ενδέχεται να χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση, οπότε εκφεύγει των αρμοδιοτήτων μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης. Πάντως, βασική «αγωνία» του υπηρεσιακού υπουργού είναι η χρηματοδότηση των νοσοκομείων, όπως καταγράφηκε και στη χθεσινή συνάντηση που είχε με τις διοικήσεις των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ). Ο κ. Δημόπουλος ενημέρωσε για την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, προκειμένου να βρεθεί τρόπος να αναθεωρηθούν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, αλλά και να βρεθεί λύση για να αποπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των μονάδων του ΕΣΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή