«Σταυρόλεξο» η διαδικασία εγγραφής σε δημοτικό παιδικό σταθμό

«Σταυρόλεξο» η διαδικασία εγγραφής σε δημοτικό παιδικό σταθμό

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σταυρόλεξο για δύσκολους λύτες» περιέγραψε δήμαρχος τη διαδικασία εγγραφής ενός νηπίου σε δημοτικό παιδικό σταθμό. Οι προϋποθέσεις πολλές και παράξενες. «Πρέπει να δουλεύεις αλλά να μην πληρώνεσαι και πολύ για να σε δεχθούν στον δημοτικό παιδικό σταθμό. Αν τελικά υπάρχει θέση, θα το μάθεις τον Οκτώβριο. Πρέπει, επίσης, να έχεις οπωσδήποτε εναλλακτική λύση γιατί κανείς δεν ξέρει πότε θα υπάρχει προσωπικό για να πάρουν και το δικό σου παιδί. Βλέπεις έπεσαν και οι εκλογές και οι προσλήψεις αναβλήθηκαν. Επιπλέον, καλό είναι να έχεις πάρα μα πάρα πολύ ελαστικό ωράριο γιατί αν το προσωπικό δεν επαρκεί, μπορεί να χρειαστεί το παιδί να επιστρέψει σπίτι στις 12.00 το μεσημέρι». Η Μαίρη Β. έχει ένα νήπιο τριών χρόνων. Εδώ και αρκετούς μήνες περιμένει τα αποτελέσματα για την «εισαγωγή» ή όχι του παιδιού της στον δημοτικό σταθμό της περιοχή της. Και στις γνωστές καθυστερήσεις του Δημοσίου τώρα προστέθηκαν και οι εκλογές… «Τα πράγματα δεν είναι καθόλου αστεία. Δεν ξέρω καθόλου τι να κάνω μέχρι να έχουμε απάντηση. Και αν είναι αρνητική τελικά, αρχές Οκτωβρίου θα πρέπει να αναζητήσω ιδιωτικό παιδικό σταθμό» συμπληρώνει.

Οι περισσότεροι δήμοι της χώρας ενέταξαν το 70% των θέσεών τους (ανώτερο επιτρεπτό όριο) στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ μέσω του οποίου λαμβάνουν χρηματοδότηση για κάθε νήπιο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ουσιαστικά χρηματοδοτεί τη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών εφόσον οι κρατικοί πόροι είναι ελάχιστοι. Ομως η προκήρυξη των θέσεων μέσω ΕΣΠΑ έγινε στις 8 Αυγούστου, με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. «Μόνο μετά τα οριστικά αποτελέσματα θα γνωρίζουμε πόσες θέσεις μένουν κενές για τους υπόλοιπους στους παιδικούς σταθμούς» λέει η δήμαρχος Μπραχαμίου, Μαρία Ανδρούτσου. Ευτυχώς, ωστόσο, η πρόσληψη προσωπικού για τον συγκεκριμένο δήμο εγκρίθηκε μια μέρα πριν από το πάγωμα των προσλήψεων λόγω εκλογών. Αντίθετα, στον δήμο Αθηναίων δεν ήταν το ίδιο τυχεροί, καθώς η έγκριση για την προκήρυξη των προσλήψεων ήρθε μόλις στις 28 Αυγούστου. Πρέπει λοιπόν να δοθεί εξαίρεση από το ΣτΕ (λόγω προεκλογικής περιόδου) για να προχωρήσει η διαδικασία των αιτήσεων, οι οποίες στη συνέχεια θα περάσουν από τη διαδικασία ΑΣΕΠ, οπότε «καλό Οκτώβριο θα έρθει το αναγκαίο προσωπικό συνολικά 165 άτομα με εντεκάμηνες συμβάσεις», αναφέρει στέλεχος του δήμου και συμπληρώνει: «Κάθε χρόνο γίνεται αυτή η ιστορία και δεχόμαστε 6.000 αιτήσεις για να πάρουμε 150 άτομα».

«Πολιτικά» ρουσφέτια

Τόσα χρόνια έχει σταθεί αδύνατο να ομαλοποιηθεί η λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών έτσι ώστε οι γονείς να γνωρίζουν και να μπορούν να προγραμματίσουν έγκαιρα τη φροντίδα και τη φύλαξη των παιδιών τους. Ομως όλοι γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι για τον οικογενειακό προϋπολογισμό μια θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, για την οποία το κόστος είναι από τίποτα έως ελάχιστο, μπροστά στο κόστος των ιδιωτικών παιδικών σταθμών. Η ευτυχής συγκυρία, η προεκλογική περίοδος να συμπίπτει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δεν μπορούσε να περάσει πολιτικά ανεκμετάλλευτη. Στα γραφεία των δημάρχων δεν έχει σταματήσει να χτυπά το τηλέφωνο από πολιτικά γραφεία υποψηφίων (παρά το ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης για τους υποψηφίους) που ζητούν να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη προσοχή η αίτηση ενός συγκεκριμένου παιδιού. Στους περισσότερους δήμους εφαρμόζεται μοριοδότηση και τα μόρια κάθε παιδιού αναρτώνται σε πίνακα που δημοσιοποιείται. «Ωστόσο αυτό δεν σε εξασφαλίζει γιατί στους τελικούς πίνακες μπορεί να περιλαμβάνεται όποιος να ’ναι. Εφόσον δεν σε πάρουν, πρέπει να κάνεις τον ντετέκτιβ και να μετρήσεις τα μόρια των υπολοίπων για να κάνεις ένσταση», σχολιάζει η Μαίρη Β.

Σε καθεστώς αγωνίας παραμένουν όμως και οι 98.000 μητέρες που έχουν καταθέσει αιτήσεις για δωρεάν φιλοξενία 121.250 παιδιών (αριθμός ρεκόρ) σε παιδικούς σταθμούς. Καθώς όμως οι πιστώσεις (185 εκατ. ευρώ) επαρκούν μόνο για 75.000 παιδιά μόνο, τουλάχιστον 46.000 παιδιά θα βρεθούν εκτός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή