Αίτημα βοήθειας προς Ε.Ε. για τα Κέντρα Υποδοχής

Αίτημα βοήθειας προς Ε.Ε. για τα Κέντρα Υποδοχής

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αδυναμία του ελληνικού κράτους να ανταποκριθεί άμεσα στις ανάγκες που έχουν προκύψει από τις αυξανόμενες προσφυγικές ροές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και η γραφειοκρατία του ελληνικού Δημοσίου που απαιτεί πολύμηνες διαδικασίες για τις πιο απλές προμήθειες, αναγκάζει την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής να στραφεί για βοήθεια στο εξωτερικό. Με αίτημά της ζητεί την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος κινητοποιείται συνήθως σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή παρεμβαίνει σε εμπόλεμες ζώνες. Ενδεικτικά, αυτός ο μηχανισμός έχει κληθεί να συνδράμει στο παρελθόν στον πόλεμο της Βοσνίας, στην επιδημία του Εμπολα στην Αφρική και στον σεισμό του Νεπάλ. Παράλληλα, χθες όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Νατάσα Μπερτό, η Επιτροπή έλαβε αίτημα από την Ελλάδα για τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης για διαχείριση των προσφυγικών ροών. Πρόκειται για χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης.

Σε άλλο αίτημά της προς την Επιτροπή η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής ζητεί έκτακτη χρηματοδότηση 9.573.000 ευρώ για ενίσχυση δομών της στα ανατολικά σύνορα της χώρας. Στέλεχος της Υπηρεσίας περιγράφει στην «Κ» το παράλογο πλαίσιο της ελληνικής δημόσιας διοίκησης που δυσκολεύει σε αρκετές περιπτώσεις τις δράσεις της.

Στη γραφειοκρατία (και την αβελτηρία) έχει προσκρούσει και η δημιουργία τριών νέων χώρων υποδοχής προσφύγων σε Λέσβο, Λέρο και Κω. Συγκεκριμένα, το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια Λέσβου αν και είναι έτοιμο, καθυστερεί να τεθεί σε λειτουργία. Λόγω των capital controls ντόπιοι επιχειρηματίες που θα αναλάμβαναν υπηρεσίες τροφοδοσίας και καθαριότητας καθυστέρησαν να υπογράψουν τις συμβάσεις.

Στη Λέρο, ο τέως υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε παραχωρήσει το κτίριο του ΠΙΚΠΑ για να μετατραπεί σε Κέντρο Πρώτης Υποδοχής. Ωστόσο, το δημοτικό συμβούλιο δεν συμφωνούσε με αυτή την επιλογή και αντιπρότεινε τις εγκαταστάσεις του ψυχιατρικού νοσοκομείου στα Λέπιδα. Κατά την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής οποιαδήποτε νέα εγκατάσταση στα Λέπιδα θα ήταν οικονομικά ασύμφορη και αρκετά μακριά από τον αστικό ιστό δημιουργώντας δυσκολίες διαχείρισης. Τελικά το ζήτημα λύθηκε αφού η Πρώτη Υποδοχή ζήτησε να παραχωρηθεί απευθείας σε αυτή το κτίριο του ΠΙΚΠΑ. Ηδη τεχνικά συνεργεία επισκευάζουν τις εγκαταστάσεις για να λειτουργήσουν άμεσα. Στην Κω, ένα ακόμη από τα νησιά του Αιγαίου που δέχεται το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα, ήδη από τον Ιανουάριο το υπουργείο Εθνικής Αμυνας είχε υποδείξει ανενεργά στρατόπεδα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ΚΕΠΥ. Ενα εξ αυτών φαινόταν να τηρεί τις απαραίτητες προδιαγραφές, όμως την τελευταία στιγμή μπλόκαρε η αξιοποίησή του.

Τα εμπόδια που βρήκε η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής δεν σταματούν εδώ. Αν και είχε εξασφαλίσει κονδύλι ύψους 320.000 ευρώ από το ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF) για την πρόσληψη 32 υπαλλήλων που θα στελέχωναν Αθήνα, Ορεστιάδα και Λέσβο με οκτάμηνες συμβάσεις, η διαδικασία πάγωσε λόγω εκλογών. Στις 31/8 η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής υπέβαλε αίτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να προχωρήσουν οι προσλήψεις.

Οπως εξηγεί στην «Κ» στέλεχος της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, στο αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας καταγράφονται και οι εκτιμώμενες ανάγκες σε αναλώσιμα, φάρμακα και είδη διαβίωσης. Ενδεικτικά ζητούνται 40.000 ζευγάρια χειρουργικά γάντια, 80.000 συσκευασίες έτοιμου φαγητού, 80.000 οδοντόβουρτσες και απορρυπαντικά, βρεφικά έπιπλα, πυροσβεστήρες. Παράλληλα, γίνεται έκκληση για αποστολή γιατρών, νοσηλευτών και ψυχολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή