3.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν χθες στο λιμάνι του Πειραιά

3.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν χθες στο λιμάνι του Πειραιά

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 3.000 άτομα έφτασαν χθες το πρωί στην Αθήνα, με σκοπό να βρουν τρόπο μετακίνησης προς τα βόρεια σύνορα της χώρας. Οι περισσότεροι πρόσφυγες κατευθύνθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας και συγκεκριμένα στην πλατεία Βικτωρίας, καθώς δεν αναχωρούν απευθείας για τον επόμενο προορισμό. Λόγω της μαζικής προσέλευσης στην πλατεία, έχουν σπεύσει στο σημείο δυνάμεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, προσφέροντας βοήθεια στους νεοεισερχόμενους.

Ειδικότερα, σήμερα και αύριο πραγματοποιείται δράση διανομής φαγητού και νερού σε μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι παραμένουν προσωρινά στην πλατεία Βικτωρίας. Μιλώντας στην «Κ» η συντονίστρια του προγράμματος του Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, Αγγελική Φανάκη, τόνισε ότι «η διανομή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, αυτήν την κρίσιμη περίοδο της έξαρσης του μεταναστευτικού φαινομένου, να παράσχει αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής στους πρόσφυγες». Ο Ερυθρός Σταυρός ήταν από τους πρώτους οργανισμούς που ανταποκρίθηκαν έγκαιρα στο πρόβλημα, δίνοντας στο ελληνικό παράρτημα την απαραίτητη χρηματοδότηση, ύψους 3.300.000 ελβετικών φράγκων. «Αναπτύσσουμε το πρόγραμμα σε όλη την επικράτεια, αλλά εστιάζουμε στα νησιά, στην Αθήνα και στην Ειδομένη. Δύο κινητές μονάδες υγείας παρέχουν τις πρώτες βοήθειες σε όσους έχουν ανάγκη, ενώ παράλληλα διανέμεται ανθρωπιστικό υλικό. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στο νέο πρόγραμμα για την επανασύνδεση των οικογενειών, καθώς πολλοί που έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους με συγγενικά πρόσωπα στην πορεία χάνονται και τους βοηθάμε να επανασυνδεθούν. Οι δράσεις στις πλατείες της Αθήνας και στον Ελαιώνα θα συνεχιστούν από τους Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού, έως ότου το πρόβλημα τεθεί υπό τον έλεγχο της πολιτείας».

Η μαζική άφιξη προσφύγων στην πρωτεύουσα συνεχίζεται με αυξανόμενο ρυθμό. Χθες το πρωί κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο μετέφερε 2.500 μετανάστες, ενώ λίγο αργότερα έφτασε και το πλοίο «Αριάδνη», με ακόμα 400 άτομα. Στο λιμάνι είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από τις λιμενικές Αρχές, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε συμπλοκή και να ολοκληρωθεί με ασφάλεια η αποβίβαση των μεταναστών. Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» ήταν προγραμματισμένο αρχικά να ξεκινήσει το ταξίδι του το πρωί της Κυριακής, αλλά αναχώρησε το βράδυ, καθώς δεν είχαν ταυτοποιηθεί όλοι οι πρόσφυγες που επρόκειτο να ταξιδέψουν. Για εκατοντάδες οικογένειες το ταξίδι προς βορράν συνεχίζεται αμέσως μετά την κατάπλευση στο λιμάνι. Τα ΚΤΕΛ προς Θεσσαλονίκη αναχωρούν μαζικά, προκειμένου να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση της πρωτεύουσας. Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναχώρησαν 95 πλήρη λεωφορεία των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, με προορισμό τα σύνορα, μεταφέροντας πάνω από 5.000 πρόσφυγες, ενώ χθες αναχώρησαν 32 έκτακτα δρομολόγια. Τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον σταθμό Λαρίσης παρέμειναν σταθερά στα έξι ημερησίως, βάσει προγράμματος, μεταφέροντας συνολικά 3.600 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή