Κραυγή αγωνίας από Γ. Καμίνη

Κραυγή αγωνίας από Γ. Καμίνη

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «έναν άλλο ξένο τόπο» από αυτόν που ήξεραν στην αρχή του καλοκαιριού περιγράφουν οι κάτοικοι του νησιού τη Λέσβο, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ζητεί να λειτουργήσουν επιτέλους τα κέντρα φιλοξενίας στην Αττική, καθώς μεγάλος αριθμός μεταναστών καταλύει σε κεντρικές πλατείες της πόλης. Ενδεικτικά στην πλατεία Βικτωρίας «μένουν» 2.000 μετανάστες στους οποίους ο Ερυθρός Σταυρός προσέφερε χθες το μεσημέρι νερό και φαγητό, οι εθελοντές μοίρασαν περισσότερα από 1.000 κρουασάν, σάντουιτς και μπουκαλάκια νερό, γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες των περιοίκων. Την ίδια στιγμή, οι διαδικασίες στη Μυτιλήνη έχουν επιταχυνθεί μετά τη μετάβαση 50 αστυνομικών και την αποστολή μηχανημάτων στο νησί. Προχθές, έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά 3.000 άτομα, ενώ έως χθες το βράδυ σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονταν περισσότεροι από 5.000.

Στα όρια των αντοχών τους οι κάτοικοι της Μυτιλήνης, που στην πλειονότητά τους έχουν συνδράμει τους πρόσφυγες που φτάνουν στο νησί, κατηγορούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για αδυναμία έως και αδιαφορία στην αντιμετώπιση του κύματος των μεταναστών που έχουν «καταστρέψει το νησί». Χθες, πάντως, η τέως υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε ότι επί των ημερών της έρχονταν λιγότεροι μετανάστες στη χώρα, ισχυρισμός που με βάση τα στοιχεία του Λιμενικού δεν ευσταθεί.

Περισσότεροι από 20.000 μετανάστες βρίσκονται στην πρωτεύουσα και σε άλλες περιοχές όπως τον Μόλυβο και την Πέτρα. Εξι κρουαζιερόπλοια, τα οποία επρόκειτο να δέσουν στο λιμάνι του νησιού μεταφέροντας 5.000 τουρίστες έως και την Πέμπτη αποφάσισαν να δέσουν στη Λήμνο λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο νησί. Οι κάτοικοι της Λέσβου έχουν επιδείξει αξιοθαύμαστη υπομονή και όχι μόνο οι περισσότεροι βοηθούν με κάθε τρόπο, διηγείται εθελοντής που έχει μεταβεί στο νησί. Παραδέχεται όμως πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. «Δεν μπορείς να περπατήσεις μέσα στην πόλη, είναι σαν να είσαι σε ξένο τόπο. Αυτοκίνητα έχουν “εγκλωβιστεί” στο λιμάνι εδώ και μέρες γιατί οι μετανάστες έχουν απλώσει τα ρούχα και τα πράγματά τους και οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να τα πάρουν. Στήνουν τις σκηνές όπου μπορείς να φανταστείς, μπαίνουν μέσα στις αυλές και κόβουν φρούτα και λαχανικά, σπάνε τους σωλήνες για να πιουν νερό. Υπάρχουν πολλοί που είναι ευγενικοί, βοηθούν τους συμπατριώτες τους, υπάρχουν και άλλοι που σε κοιτούν σαν να τους χρωστάς κάτι» λέει η κ. Αναστασία Γονιδέλη, ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου στη Λέσβο. Χθες οι λιμενικές αρχές στη Μυτιλήνη συνέλαβαν 23χρονο αλλοδαπό ο οποίος έφτασε από τον Πειραιά με εξοπλισμό έκδοσης πλαστών εγγράφων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με την υπηρεσιακό πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα εξέφρασε –για μια ακόμη φορά– την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι μετανάστες «προτιμούν» τις πλατείες και επισημαίνει ότι δεν υπάρχει μηχανισμός που να τους οδηγεί στον Ελαιώνα. «Είκοσι μέρες μετά την έναρξη λειτουργίας του χώρου φιλοξενίας στον Ελαιώνα και παρά την υποδειγματική λειτουργία του, οι πρόσφυγες εξακολουθούν να καθοδηγούνται από τις αρχές κατά εκατοντάδες σε κεντρικές πλατείες της Αθήνας δημιουργώντας ένα ασφυκτικό σκηνικό». Ζήτησε να υλοποιηθούν άμεσα όλα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ δήμου Αθηναίων και κυβέρνησης (νέοι χώροι υποδοχής και φιλοξενίας) για την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων αλλά και τη διασφάλιση της κανονικότητας στη ζωή των κατοίκων της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή