Κλίμα σύγκρουσης και ανησυχία για διαδηλώσεις

Κλίμα σύγκρουσης και ανησυχία για διαδηλώσεις

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φοβήθηκα ότι είχαμε φτάσει σε σημείο έκρηξης. Ελεγα “ο Θεός να βάλει το χέρι του”. Καλό είναι να παραμείνουν όλοι ήρεμοι και να εμπιστευτούν όσους κάνουν υπερπροσπάθειες για να διαχειριστούν την κατάσταση», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός για την εικόνα που είχε δημιουργηθεί στο νησί τις τελευταίες ημέρες. Ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο νησί, που περιμένουν να ταυτοποιηθούν για να μεταβούν στον Πειραιά, καλλιεργεί κλίμα σύγκρουσης σε μικρή μερίδα της τοπικής κοινωνίας και ανησυχία για εκδήλωση διαδηλώσεων και αντιδιαδηλώσεων μεταξύ αντεξουσιαστών και ακροδεξιών.

Την Κυριακή δύο νεαροί συνελήφθησαν από την Ασφάλεια Μυτιλήνης αφού είχαν επιτεθεί με βόμβες μολότοφ κατά οικογενειών Σύρων προσφύγων τραυματίζοντας έναν 30χρονο. Την περασμένη Δευτέρα μία διμοιρία των ΜΑΤ απομάκρυνε νεαρούς του αντεξουσιαστικού χώρου που πραγματοποίησαν αντιφασιστική πορεία έξω από το κτίριο όπου θα διεξαγόταν έκτακτο δημοτικό συμβούλιο. Και στα τέλη Ιουνίου είχαν πραγματοποιηθεί πορείες αντεξουσιαστών στο νησί. Σε μία από αυτές είχαν φτάσει στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, φώναξαν συνθήματα, μοίρασαν φυλλάδια στους πρόσφυγες και αποχώρησαν χωρίς να σημειωθούν τότε επεισόδια. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί στο νησί συγκέντρωση της «Πατριωτικής Κίνησης Μυτιλήνης», μιας πρωτοεμφανιζόμενης εθνικιστικής οργάνωσης που υιοθετεί -όπως φαίνεται από τις αναρτήσεις της στο Διαδίκτυο- την ξενοφοβική ρητορική της Χρυσής Αυγής. «Εχουμε τη μοναδική ικανότητα οι Ελληνες ακόμα και στα πιο σοβαρά να χωριζόμαστε και να αντιδικούμε. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή από όλους, έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε το ήπιο κλίμα», λέει ο κ. Γαληνός. «Παρακαλώ όλους τους ανθρώπους να δείξουν ανοχή».

Βελτιώθηκε η καταγραφή

Ο δήμαρχος του νησιού ελπίζει ότι η επιτάχυνση της διαδικασίας ταυτοποίησης που παρατηρείται από το βράδυ της Δευτέρας θα εκτονώσει το κλίμα. Με τη μετάβαση στο νησί της επικεφαλής του κλάδου Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλας Τσιριγώτη και σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οργανώθηκε καλύτερα η μέθοδος της καταγραφής των προσφύγων. Παραχωρήθηκε στην Αστυνομία γήπεδο ποδοσφαίρου και μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν 5.500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή