Εταιρεία-βιτρίνα για την κοκαΐνη

Εταιρεία-βιτρίνα για την κοκαΐνη

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίοδο για την εισαγωγή κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, αναζητούσαν οι τρεις συλληφθέντες στην κοινή, μυστική επιχείρηση Αστυνομίας και ΣΔΟΕ, με τη συνδρομή της αμερικανικής υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA). Για τον σκοπό αυτό, τα μέλη του κυκλώματος συνέστησαν εταιρεία-βιτρίνα που πραγματοποιούσε εισαγωγές σκραπ από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα, ενώ προ διμήνου μίσθωσαν αποθήκη στον Ασπρόπυργο, όπου επρόκειτο δήθεν να αποθηκεύουν τα εισαγόμενα, προς ανακύκλωση, μέταλλα. Μάλιστα, για να ελέγξουν τα αντανακλαστικά των διωκτικών αρχών και να ενισχύσουν την αξιοπιστία της νεοσυσταθείσας εταιρείας τους πραγματοποίησαν, το διάστημα που τελούσαν υπό παρακολούθηση, δοκιμαστικές αποστολές κοντέινερ με σκραπ από Γουιάνα προς Ελλάδα.

Ειδικότερα, ως εγκέφαλος του κυκλώματος και το άτομο που διατηρούσε επαφές με το καρτέλ κοκαΐνης της Λατινικής Αμερικής περιγράφεται από τους Ελληνες αξιωματούχους ένας 38χρονος υπήκοος Ολλανδίας, με καταγωγή από τη Γουιάνα της Νότιας Αμερικής. Στις μεταξύ τους συνεννοήσεις οι Ελληνες αστυνομικοί τον αποκαλούσαν «χοντρό», λόγω του παρουσιαστικού του. Επισκέφθηκε την Ελλάδα στις αρχές του 2015 για να αναζητήσει συνεργούς και να οργανώσει το δίκτυο διακίνησης των ναρκωτικών, ενώ επέστρεψε στην Αθήνα δύο 24ωρα πριν από τη σύλληψή του, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, όπου διέμενε. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αποδίδουν ρόλο συνεργών στον 38χρονο Ελληνα αθλητή του μπέιζμπολ και στον 48χρονο υπήκοο Γουιάνας που εντοπίστηκαν την Παρασκευή στην αποθήκη στον Ασπρόπυργο, όπου υπήρχαν κρυμμένα τα 27 κιλά κοκαΐνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 38χρονος βρισκόταν εδώ και δύο χρόνια στο στόχαστρο ελληνικών και ξένων υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών. Αρχές του έτους ήρθε σε επαφή και αποφάσισε να συνεργαστεί με τον 38χρονο Ολλανδό εγκέφαλο του κυκλώματος. Τους δύο άνδρες εκτιμάται ότι έφερε σε επαφή πρόσωπο που δεν συγκαταλέγεται στους συλληφθέντες και φέρεται να διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Σε ό,τι αφορά τον 48χρονο Λατινοαμερικανό, καλά πληροφορημένη πηγή δήλωσε στην «Κ» ότι είχε αναλάβει αρχικά να κρύψει την κοκαΐνη μέσα στο φορτίο με το σκραπ και στη συνέχεια να την αφαιρέσει από τις μεταλλικές κατασκευές, μετά την άφιξη των κοντέινερ στην Ελλάδα. Η πρώτη δοκιμαστική αποστολή έγινε τον Ιούνιο, δίχως στο εμπορευματοκιβώτιο να υπάρχουν κρυμμένα ναρκωτικά.

Τα μέλη του κυκλώματος, τα οποία δεν είχαν υποψιαστεί ότι παρακολουθούνται, παρέλαβαν το πρώτο φορτίο με σκραπ και το οδήγησαν στον Ασπρόπυργο για να προσδώσουν νομιμοφάνεια στη δραστηριότητά τους. Τον Αύγουστο, αντίστοιχα, πραγματοποίησαν τη δεύτερη αποστολή δύο εμπορευματοκιβωτίων, μέσα στα οποία υπήρχαν πέντε μεταλλικές κατασκευές γεμάτες με 27 κιλά κοκαΐνη. Με αξιοσημείωτη ευκολία το φορτίο εκτελωνίστηκε και μεταφέρθηκε στον Ασπρόπυργο, απ’ όπου πήγαν να το παραλάβουν ο 38χρονος και ο 48χρονος. Συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών. Σχεδόν ταυτόχρονα, συνελήφθη σε ξενοδοχείο της λεωφόρου Αλεξάνδρας ο Ολλανδός εγκέφαλος του κυκλώματος. Τα τελευταία δύο 24ωρα πριν από τη σύλληψη των τριών ήρθη το απόρρητο των τηλεφωνικών τους συνομιλιών. Φέρονται να μιλούσαν για εισαγωγή στην Ελλάδα 50 κιλών κοκαΐνης, στοιχείο που υποχρεώνει τους αστυνομικούς να ελέγξουν και το υπόλοιπο φορτίο σκραπ για κρυμμένη ποσότητα κοκαΐνη. Ελληνες αξιωματούχοι εκτιμούν ότι σε περίπτωση μη εξάρθρωσής του, το κύκλωμα θα εισήγε στη χώρα σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών, την οποία θα προωθούσαν στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή