Στο επίκεντρο με τον πλέον τραγικό τρόπο βρέθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες το ΨΝΑ-Δαφνί. Μετά τη δολοφονία ενός ψυχικά πάσχοντος από άλλον ασθενή τον Μάιο, την προηγούμενη εβδομάδα τρεις ασθενείς βρήκαν τον θάνατο από αναθυμιάσεις λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε στο «προκάτ» κτίριο του 7ου τμήματος, όπου νοσηλεύονται χρόνια περιστατικά σε μόνιμη μηχανική καθήλωση.
Πολλά γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες για τις συνθήκες νοσηλείας των 17 ασθενών της εν λόγω πτέρυγας (γιατροί τη χαρακτηρίζουν «αποθήκη» με πλήρη απουσία θεραπευτικού πλάνου), αλλά και για τον «ποινικό», τον ασθενή που έχει καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα, αλλά εμπίπτει στις διατάξεις του ποινικού κώδικα περί ακαταλόγιστου, ο οποίος νοσηλεύεται στο ίδιο κτίριο, σε απομόνωση, και οι πρώτες πληροφορίες μέσα από το Δαφνί τον θέλουν υπαίτιο της φωτιάς. Στη σκιά της ειδησεογραφίας, αλλά και των ερευνών, θα παραμείνουν οι άλλοι 400 ασθενείς του αχανούς και υποστελεχωμένου ΨΝΑ, αλλά και συνολικά οι ψυχικά ασθενείς της χώρας, των οποίων τη φροντίδα και θεραπεία έχει αναλάβει το σύστημα.
Οπως του ασθενούς του Δαφνίου με κάταγμα ισχίου, τον οποίο εδώ και τρία έτη οι γιατροί αρνούνται να χειρουργήσουν γιατί πάσχει από σχιζοφρένεια. «Η ομάδα των ψυχικά ασθενών είναι από τις ευπαθείς ομάδες που δεν έχουν φωνή», λέει στην «Κ» η σύμβουλος ψυχολόγος στην Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, κ. Νίκη Δαρμογιάννη. «Κι όμως τα δικαιώματά τους παραβιάζονται συστηματικά». Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η άρνηση της νοσηλείας τους σε γενικά νοσοκομεία. «Ειδικά σε χρόνιους ασθενείς που είναι μεγάλοι σε ηλικία και δεν συνεργάζονται, οι γιατροί αρνούνται να προβούν σε επεμβάσεις, με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για ψυχιατρικά περιστατικά. Κι ας έχει ο άνθρωπος πρόβλημα με τη χολή του. Υπάρχει μεγάλη ευθυνοφοβία». Γενικώς, σημειώνει η ίδια, συχνά οι ψυχικά ασθενείς αντιμετωπίζονται σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας. «Είναι χαρακτηριστικό ότι αν έχεις ψυχικό νόσημα, η τράπεζα αρνείται να σου χορηγήσει τη σύνταξή σου, ακόμα και αν έχεις δικαίωμα δικαιοπραξίας».
Τα προβλήματα αυτά πρόκειται να καταγράψει και να αντιμετωπίσει το Γραφείο Συνηγορίας για Ζητήματα Ψυχικής Υγείας που σύστησε η Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής σε συνεργασία με την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων που θα λειτουργήσει πιλοτικά ώς τον Απρίλιο. Δεν απευθύνονται μόνο σε ψυχικά ασθενείς, αλλά και σε άτομα και συγγενείς ατόμων με κατάθλιψη, άγχος ή άλλη διαταραχή, που αισθάνονται ότι έχουν τεθεί στο περιθώριο. «Αν κάποιος αναπτύξει φοβία και δεν μπορεί να βγει από το σπίτι, αλλά ο εργοδότης δεν κάνει δεκτή τη γνωμάτευση, είναι καταστρατήγηση των δικαιωμάτων του. Αν σε μια γυναίκα που πέρασε επιλόχια κατάθλιψη αρνούνται να επιστρέψουν το παιδί της, επίσης», εξηγεί η κ. Δαρμογιάννη. (Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στο 210-72.38.009, Δευτ. 11-3 μ.μ., Τετ. 4-8 μ.μ., Παρ. 6-9 μ.μ.).
Στο μεταξύ, χθες, επέστρεψε από το νοσοκομείο Σωτηρία, όπου και νοσηλευόταν, ο 35χρονος ασθενής που φέρεται να ευθύνεται για την πυρκαγιά στο ΨΝΑ (βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση). Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του νοσοκομείου απηύθυνε αίτημα στις εισαγγελικές αρχές για τη μεταφορά του σε σωφρονιστικό κατάστημα υπό ψυχιατρική παρακολούθηση ή παράταση της φύλαξής του από τις αστυνομικές αρχές, καθώς το προσωπικό του ΨΝΑ αδυνατεί να αντεπεξέλθει. Το αίτημα απορρίφθηκε.