Ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της δεύτερης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στον τομέα των απορριμμάτων. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΑΠΕΝ) ενέκριναν τους περιβαλλοντικούς όρους για τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, και πλέον ξεκινά η διαδικασία που θα οδηγήσει στην υπογραφή της σύμβασης.
«Εμπόδιο» έως σήμερα ήταν η αναθεώρηση του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για τα απορρίμματα, την έγκριση του οποίου η Περιφέρεια θεωρεί νομικά ανυπόστατη.
Ειδικότερα, ο διαγωνισμός για την ανάθεση σε ιδιώτη της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ηπειρο για 25 χρόνια προκηρύχθηκε τον Απρίλιο του 2013 και ο προσωρινός ανάδοχος (η κοινοπραξία των εταιρειών Archirodon – Intrakat – Envitec) αναδείχθηκε τον Οκτώβριο του 2014. Με δεδομένο ότι ο διαγωνισμός άφηνε στον ιδιώτη την επιλογή των τεχνολογιών, οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου (εγκρίθηκαν το 2013) έπρεπε να αναθεωρηθούν. Ομως η διαδικασία είχε «παγώσει» για όλες τις ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα, καθώς το ΥΠΑΠΕΝ είχε ξεκινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων και, μέσω αυτού, τον ανασχεδιασμό ή την ακύρωση των διαγωνισμών.
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ο νέος σχεδιασμός εγκρίθηκε τον Ιούλιο και η μόνη ΣΔΙΤ που είχε ανακοινωθεί ότι δεν θα επηρεαστεί ήταν εκείνη της Δυτικής Μακεδονίας, η αναθεώρηση των περιβαλλοντικών όρων επί των ημερών της υπηρεσιακής κυβέρνησης αποτέλεσε έκπληξη. Και ενδεχομένως αποτελεί πρόκριμα για άλλους, ανάλογους διαγωνισμούς που η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου επιθυμούσε να σταματήσει.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, η αναθεώρηση των περιβαλλοντικών όρων ελέγχθηκε από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής ως προς τη συμβατότητά της με τον νέο εθνικό σχεδιασμό.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, ωστόσο, δεν έχασε την ευκαιρία να στηλιτεύσει τη διαδικασία. «Τoν Απρίλιο του 2015 είχε ολοκληρωθεί όλη η διοικητική διαδικασία για την αναθεώρηση των περιβαλλοντικών όρων και με εντολή Λαφαζάνη δεν ολοκληρωνόταν», υποστηρίζει η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη. «Η τροποποίηση μιας απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων είναι διοικητική διαδικασία, η οποία δεν μπορεί να είναι υπεράνω της απόφασης της διυπουργικής επιτροπής ΣΔΙΤ, με την οποία είχε εγκριθεί το έργο. Περαιτέρω, το κείμενο του νέου εθνικού σχεδιασμού για τα απορρίμματα (ΕΣΔΑ) δεν έχει καμία νομική υπόσταση, διότι δεν έχει εγκριθεί με υπουργική απόφαση ή νόμο. Σε κάθε περίπτωση, η ΣΔΙΤ της Ηπείρου ήταν σύμφωνη με τις κατευθύνσεις και του νέου ΕΣΔΑ». Σύμφωνα με την κ. Καλογιάννη, η σύμβαση που αφορά στη διαχείριση 150.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως, έναντι 41 ευρώ/τόνο, αναμένεται να υπογραφεί τον Ιανουάριο.