Επιστροφή στη συνταγογράφηση αποκλειστικά της δραστικής ουσίας

Επιστροφή στη συνταγογράφηση αποκλειστικά της δραστικής ουσίας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκλειστικά τη δραστική ουσία του φαρμάκου που θα λαμβάνει ο ασθενής γράφουν από χθες ξανά οι γιατροί κατά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Επειτα από τεσσερισήμισι μήνες παράλληλης αναγραφής της δραστικής ουσίας και της εμπορικής ονομασίας γενοσήμων και φαρμάκων για χρόνιες παθήσεις την οποία είχε επιτρέψει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.) αφαίρεσε αυτή τη δυνατότητα από τους γιατρούς ακολουθώντας τις «νέες» οδηγίες του υπουργείου. Η «επιστροφή» στην αναγραφή αποκλειστικά της δραστικής ουσίας στην ηλεκτρονική συνταγή –όπως άλλωστε ίσχυε από το 2012 έως και τον περασμένο Απρίλιο– αποτελεί δέσμευση της χώρας προς τους δανειστές στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου που ψηφίστηκε στα μέσα Αυγούστου από τη Βουλή.

Οπως αναμενόταν, η αντίδραση ήταν άμεση από τους γιατρούς, που ουδέποτε συμφώνησαν με το μέτρο, υποστηρίζοντας ότι «απομακρύνει την ευθύνη της θεραπείας από τον γιατρό». Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, που κάλεσε τα μέλη του σε ένα είδους «αντάρτικο» προτρέποντάς τα να γράφουν την εμπορική ονομασία των φαρμάκων στο πεδίο των σχολίων της συνταγής, κατηγορεί την ΗΔΙΚΑ ότι «ενεργοποίησε ξαφνικά και χωρίς πρότερη ανακοίνωση τη μνημονιακή επιταγή για την καθολική συνταγογράφηση φαρμάκων μόνο με δραστική ουσία». Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «ο ΙΣΑ εκφράζει την έντονη αντίδραση σε αυτή την αιφνίδια ενέργεια της ΗΔΙΚΑ, η οποία ήταν αποτέλεσμα των μνημονιακών δεσμεύσεων και η οποία απαξιώνει το ιατρικό λειτούργημα» και προσθέτει «διά τούτο επιφυλασσόμαστε για την ανάληψη νέων δικαστικών ενεργειών για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας από το πρόχειρο αυτό μέτρο». Υπενθυμίζεται πως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών και Πειραιώς και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος είχαν προσφύγει κατά του μέτρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο όμως έκρινε συνταγματική τη συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία. Ο Ιατρικός Σύλλογος καταλήγει στην ανακοίνωσή του, «επαναδιατυπώνοντας την πάγια θέση μας, σύμφωνα με την οποία μόνο ο ιατρός δύναται να χορηγήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία στον ασθενή, προτρέπουμε τα μέλη μας να συνεχίσουν να συνταγογραφούν την εμπορική ονομασία στο πεδίο των σχολίων ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των ασθενών».

Αντίθετη στο μέτρο είναι και η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας. Σε ενημερωτικό σημείωμα με τις θέσεις της, που απέστειλε χθες στις ηγεσίες των κομμάτων, αναφέρει ως ένα μέτρο ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας και «τη δυνατότητα πρότασης από τον ιατρό του γενόσημου φαρμάκου που εμπιστεύεται».

Στον αντίποδα, υπέρ της συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας είναι οι φαρμακοποιοί, που υποστηρίζουν ότι δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να έχουν στα ράφια τους όλα τα γενόσημα δραστικών ουσιών που κυκλοφορούν στην αγορά. Οπως αναφέρουν, υπάρχουν δραστικές που έχουν ακόμη και 80 γενόσημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή