Ο παροδικός ενθουσιασμός του γυμναστηρίου

Ο παροδικός ενθουσιασμός του γυμναστηρίου

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για 48 ώρες, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, αυτό που συνέβη ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε όλους θερμά για την εμπιστοσύνη και την ανταπόκρισή σας». Ηταν τόσο εντυπωσιακό, μάλιστα, που όποιος καλεί σήμερα σε κάποιο γυμναστήριο αλυσίδας στην Αθήνα θα ακούσει ουκ ολίγες φορές σε λούπα το παραπάνω ηχογραφημένο μήνυμα πριν πιάσει γραμμή. Εδώ και λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα από τις 8 Σεπτεμβρίου, το τηλεφωνικό κέντρο στα κεντρικά της εταιρείας έχει πέσει, το ίδιο και στα κατά τόπους γυμναστήρια. Είναι προφανές ότι οι χιλιάδες που είτε στήθηκαν στην ουρά μεταμεσονύχτια εκείνες τις ημέρες είτε μπήκαν στην ιστοσελίδα, για να εκμεταλλευτούν την πρωτοφανή προσφορά των 48 ευρώ για ετήσια εγγραφή, καλούν ή προσέρχονται μαζικά στα γυμναστήρια για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Ως τα Χριστούγεννα…

Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα προχθές το πρωί στο γυμναστήριο της Αγίας Παρασκευής. Στην υποδοχή, δεκάδες περίμεναν υπομονετικά στην ουρά, είτε για να ζητήσουν κάποιο αποδεικτικό της εγγραφής είτε για διευκρινίσεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Στην πλειονότητά τους ήταν νεαρά αγόρια και κορίτσια, φοιτητές. Η ίδια εικόνα και στα ενδότερα. Για πρώτη φορά στα όργανα γυμναστικής έπρεπε να περιμένεις και πάλι στην ουρά. Σε κάθε διάδρομο περίμεναν τουλάχιστον ένας – δύο να τελειώσει ο προηγούμενος. «Δεν είναι κατάσταση αυτή», σχολίαζαν οι παλαιότεροι αθλούμενοι, που ειρήσθω εν παρόδω έχουν καταβάλει υπερπολλαπλάσιο ποσό για ετήσια εγγραφή (π.χ. 180 ευρώ). «Μην ανησυχείτε, δεν θα συνεχιστεί», καθησύχαζαν οι γυμναστές. «Οι περισσότεροι δεν συνεχίζουν, εγγράφονται, ξεκινούν με διάθεση, αλλά κάποια στιγμή σταματούν». Παραδοσιακά κάθε Σεπτέμβριο εξάλλου τα γυμναστήρια γεμίζουν νέους πελάτες, οι οποίοι σταδιακά έως τα Χριστούγεννα αραιώνουν και τελικά σταματούν εντελώς τις επισκέψεις. Η ορμή του καλοκαιριού εκπνέει μαζί με τις προσφορές.

Τα τελευταία χρόνια πάντως ο κλάδος γνωρίζει μεγάλη άνθηση. Εκτός από την ενημέρωση για τα σημαντικά οφέλη της γυμναστικής στην υγεία και την ευεξία, πρόκειται για μια σχετικά χαμηλού κόστους απασχόληση την περίοδο της οικονομικής ύφεσης. Ωστόσο οι επίσημοι φορείς του κλάδου δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτού του είδους τις προσφορές. Σύμφωνα με πηγές από τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Αττικής (έχει μέλη περίπου 400 γυμναστήρια), βρίσκεται σε εξέλιξη ένας «αρρωστημένος ανταγωνισμός» που φέρνει τις τιμές στα ετήσια προγράμματα κάτω από 100 ευρώ, υποβαθμίζοντας τελικά τον κλάδο. Οπως αναφέρουν, αυτές οι τιμές δεν ισχύουν σε κανέναν άλλο από τους παρεμφερείς κλάδους, όπως π.χ. στα κέντρα αδυνατίσματος ή αισθητικής. Οι ουρές που παρατηρήθηκαν τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας έξω από τα γυμναστήρια αλυσίδας οφείλονται στην πολυεπίπεδη προβολή του φθηνού πακέτου αλλά και στη σχετικά νέα τάση που παρατηρείται στην Ελλάδα, του συνωστισμού όπου υπάρχει προσφορά.

Γενικά, τα επίσημα όργανα καλούν το κοινό να μην έχει κριτήριο μόνο την τιμή στην επιλογή του γυμναστηρίου του, αλλά και τον εξοπλισμό και γενικότερα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ωστόσο ευελπιστούν ότι η «αναστάτωση» των τελευταίων ημερών θα παρακινήσει περισσότερους να ασχοληθούν με τη γυμναστική. «Πάντως δεν θα εκπλαγούμε εάν δούμε και ακόμα χαμηλότερες προσφορές», σημειώνουν. «Δεν έχει τελειωμό αυτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή