Η δομή στον Ελαιώνα λειτουργεί στα όρια χωρητικότητάς της

Η δομή στον Ελαιώνα λειτουργεί στα όρια χωρητικότητάς της

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαδρομή πλατεία Βικτωρίας – Ελαιώνας αποτελεί τις τελευταίες εβδομάδες καθημερινό δρομολόγιο για τον Αφγανό διερμηνέα Ναντίρ Νούρι. Το πρωί υποδέχεται στο κέντρο της Αθήνας νεοαφιχθέντες συμπατριώτες του από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και το απόγευμα βλέπει λίγους εξ αυτών στο ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας. «Δεν μένει άδειο δωμάτιο εδώ. Κάθε μέρα κάποιοι φεύγουν και κάποιοι άλλοι έρχονται στη θέση τους», λέει για τη δομή στον Ελαιώνα που λειτουργεί το τελευταίο διάστημα στα όρια της χωρητικότητάς της. Πάνω από 700 άνθρωποι μένουν προσωρινά εδώ, τη στιγμή που σχεδόν καθημερινά αυτή την εβδομάδα κατέφθαναν στον Πειραιά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά.

«Χρειαζόμαστε και άλλες δομές σαν και αυτή του Ελαιώνα. Τουλάχιστον μία ακόμη. Το πρόβλημα δεν λύνεται έτσι. Δεν μπορούν οι άνθρωποι να μένουν στην πλατεία Βικτωρίας χωρίς νερό, χωρίς τουαλέτα», λέει ο Νούρι. Ο ίδιος και άλλα μέλη της αφγανικής κοινότητας ενημερώνουν ομοεθνείς τους στο κέντρο της Αθήνας για την ύπαρξη της δομής. Χθες το μεσημέρι, με το θερμόμετρο να δείχνει 35 βαθμούς Κελσίου, μια ομάδα δέκα ατόμων που μόλις είχαν φτάσει στον Ελαιώνα περίμεναν οκλαδόν έξω από την πύλη του κέντρου. Οι αρμόδιοι έπρεπε να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν κενά καταλύματα σε κάποιο από τα λυόμενα για να τους υποδεχθούν. Στη δομή γίνονται δεκτοί μόνο όσοι φέρουν υπηρεσιακά σημειώματα της αστυνομίας από την καταγραφή τους στα νησιά. Οφείλουν να δηλώσουν τα στοιχεία τους τόσο κατά την είσοδό τους όσο και κατά την έξοδό τους από τον χώρο.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που φιλοξενούνται εδώ είναι Αφγανοί, καθώς οι περισσότεροι Σύροι θα προσπαθήσουν με την άφιξή τους στην Αθήνα να αναχωρήσουν άμεσα για τα ελληνοσκοπιανά σύνορα είτε με τα δρομολόγια του ΟΣΕ, είτε με λεωφορεία που ναυλώνουν τουριστικά γραφεία μεταναστών πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

Για λίγες ημέρες

«Στον Ελαιώνα μένουν συνήθως για δύο ή τρεις ημέρες, τρώνε ένα πιάτο φαγητό, κοιμούνται και έπειτα φεύγουν», λέει στην «Κ» η υπεύθυνη λειτουργίας του κέντρου, Ανθή Καραγγελή. Ο μέγιστος χρόνος φιλοξενίας καθορίζεται ανάλογα με την ημερομηνία που φέρουν τα υπηρεσιακά σημειώματα προσφύγων και μεταναστών. Ο Νούρι έχει παρατηρήσει, πάντως, ότι το μεγαλύτερο διάστημα που συνήθως επιλέγει κάποιος να περάσει στον Ελαιώνα είναι μία εβδομάδα. Περισσότερο καιρό μένουν εκεί οικογένειες με παιδιά, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της επανένωσής τους με συγγενείς τους στη Δυτική Ευρώπη. Εθελοντές δωρίζουν τακτικά ρούχα σε όσους φιλοξενούνται στον Ελαιώνα. Βασική ανάγκη όμως, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι, παρατηρείται σε είδη προσωπικής υγιεινής, τα οποία εξαντλούνται και πιο γρήγορα.

Ο Νούρι, πάντως, ανησυχεί πως αν δεν φτιαχτεί και άλλη ανοιχτή δομή αντίστοιχη με αυτή στον Ελαιώνα και συνεχίσουν με αμείωτη ροή τα προσφυγικά ρεύματα, στο Πεδίον του Αρεως μπορεί να στηθούν και πάλι αντίσκηνα. Σε αντίθεση με τον Ελαιώνα το αθηναϊκό πάρκο γειτνιάζει με τα ΚΤΕΛ Αττικής και τον σιδηροδρομικό σταθμό που χρησιμοποιούν πρόσφυγες και μετανάστες για να μεταβούν στον Βορρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή