Χωρίς προειδοποίηση, αιφνιδιαστικά, την ώρα που υπάλληλοι και πελάτες συναλλάσσονται, μία ομάδα από «Ράμπο» εισέρχεται στα τελωνεία και ελέγχει επί τόπου τη νομιμότητα συναλλαγών και πράξεων, επιχειρώντας να εντοπίσει παρανομίες και κινήσεις «κάτω από το τραπέζι».
Είναι μια νέα πρακτική που έχει αλλάξει πολλά στις εισόδους της Αττικής, όπου πιλοτικά ξεκίνησε να εφαρμόζεται το μέτρο, με το τελωνείο του Πειραιά, από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, να δέχεται καθημερινά ελέγχους μία και δύο φορές.
Τα κλιμάκια που συγκροτήθηκαν με πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού για θέματα Διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη είναι μεικτά, δηλαδή αποτελούνται από υπαλλήλους πολλών ελεγκτικών υπηρεσιών.
Ο λόγος, προφανής. Να μην προέρχονται, όπως λένε από το υπουργείο Διαφθοράς, από ένα σώμα ή μία δημόσια υπηρεσία, ώστε οι έλεγχοι να είναι σε βάθος και επιπλέον οι ελέγχοντες να μη γνωρίζονται μεταξύ τους.
Τα μεικτά κλιμάκια των ελέγχων συγκεκριμένα συγκροτούνται από υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, του Λιμενικού Σώματος, της Οικονομικής Αστυνομίας και από το σώμα των Εσωτερικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών.
Η δουλειά τους είναι οκτάωρη και καθημερινή. Μάλιστα, προβλέπονται δύο βάρδιες την ημέρα, για να ελέγχονται τα τελωνεία και οι είσοδοι όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες.
Το μέτρο των αιφνιδιαστικών ελέγχων και της ειδικής ομάδας «Ράμπο» ξεκίνησε πριν από λίγους, μόλις, μήνες.
Ηταν μια ιδέα του κ. Παν. Νικολούδη, που από τη μακρά θητεία του ως επικεφαλής στην Αρχή για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» γνώριζε την έκταση της λαθρεμπορικής δράσης και πόσα δισεκατομμύρια ευρώ χάνει κάθε χρόνο το Δημόσιο από τη διακίνηση των λαθραία προϊόντων.
Τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά, καύσιμα και δεκάδες άλλα συνθέτουν το «πακέτο» των προϊόντων που διακινούνται λαθραία, παράγοντας «μαύρο χρήμα» σε εκείνους που οργανώνουν και κινούν τα νήματα αυτής της χρυσοτόκου δραστηριότητας.
Οι έλεγχοι στα τελωνεία, που άρχισαν να επεκτείνονται και εκτός Αττικής, έχουν διπλό στόχο, όπως δηλώνουν από το υπουργείο Διαφθοράς. Και πρόληψη και καταστολή.
Τα μεικτά κλιμάκια που αλλάζουν σύνθεση έπειτα από κάποιους μήνες ελέγχουν μέσα σε ένα τελωνείο τα πάντα. Κάθε συναλλαγή και κάθε διακίνηση οποιουδήποτε προϊόντος. Ο,τι σημειώνεται και εντοπίζεται αξιολογείται και δρομολογούνται με βάση τα ευρήματα έλεγχοι σε βάθος και σε έκταση.
Ο αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς υπουργός Παναγιώτης Νικολούδης υπερασπίζεται το μέτρο,εκτιμώντας ότι ο έλεγχος είναι το παν για να περιοριστούν τα εκτεταμένα φαινόμενα του λαθρεμπορίου. Παράλληλα, η εκπόνηση νέου πλαισίου που κλείνει τις διόδους που επιτρέπουν τη λαθρεμπορική δράση σε πολλούς τομείς αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Διαφθοράς.
Ηδη, πριν από τη διάλυση της Βουλής ενόψει της διενέργειας των εκλογών κατατέθηκε νομοσχέδιο για τα καπνικά προϊόντα, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν φαινόμενα λαθραίας διακίνησης, αλλά και άλλα που έχουν δραματικά αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως στον τομέα της εμπορίας του καπνού.
Με τον ίδιο τρόπο επιχειρείται να κλείσουν λαθρεμπορικές δίοδοι και σε άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, με προτεραιότητα τα καύσιμα και τα αλκοολούχα ποτά.
Τα μέτρα περιορισμού και ελέγχου του λαθρεμπορίου, κατά τον κ. Νικολούδη, «προσφέρουν έσοδα στα χειμαζόμενα δημόσια ταμεία και συμβάλλουν στην εξυγίανση της οικονομικής δραστηριότητας».
Το πακέτο των μέτρων αυτών έχει βρει θετική ανταπόκριση και στους εταίρους και πιστωτές μας, καθώς εκτιμάται από όλους ότι το λαθρεμπόριο είναι μία σημαντική παράμετρος και στο μεγάλο κεφάλαιο της είσπραξης φόρων.
Μάλιστα, σε συνάντηση που είχε ο κ. Νικολούδης με τους πρέσβεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να ανταλλαγούν απόψεις για θέματα πάταξης της φοροδιαφυγής, τον ενθάρρυναν στην εφαρμογή των μέτρων για ελέγχους στα τελωνεία, αλλά και για την προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.
Αλλωστε, τα αποτελέσματα από τους εκτεταμένους ελέγχους που γίνονται καθημερινά έχουν αποδώσει καρπούς. «Ειδικά στα μεγάλα τελωνεία, όπως του Πειραιά, τα πράγματα έχουν αλλάξει», τονίζει στέλεχος του υπουργείου Διαφθοράς που έχει γνώση των ελέγχων. «Ο αιφνιδιασμός λειτουργεί αποτρεπτικά, σημειώνει, για να προσθέσει με νόημα ότι «ο φόβος φυλάει τα έρμα…».