Πάνω από 30.000 άτομα συμμετέχουν στα δίκτυα δουλεμπόρων που διακινούν παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό αποκαλύπτει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της Europol, Βρετανός Rob Wainwright, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίσημη επίσκεψή του σε Κω και Αθήνα και τις συναντήσεις του με Ελληνες αξιωματούχους και στελέχη της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Από την αρχή του χρόνου, η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία έχει διεξαγάγει 1.400 έρευνες για κυκλώματα διακινητών, ορισμένες από τις οποίες και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Wainwright, μία από τις πιο επιτυχείς αστυνομικές επιχειρήσεις διεξήχθη τον περασμένο Μάρτιο στην Αθήνα με την κωδική ονομασία «Δαίδαλος» και οδήγησε στη σύλληψη 16 Σύρων και Αιγύπτιων δουλεμπόρων που κέρδισαν 7,5 εκατ. ευρώ μεταφέροντας από τα παράλια της Τουρκίας στη Κεντρική και Δυτική Ευρώπη 350 Σύρους πρόσφυγες.
Από το γραφείο του στη Χάγη της Ολλανδίας ο Βρετανός αξιωματούχος εξηγεί: «Διαπιστώνουμε αξιοσημείωτη ενίσχυση των δουλεμπορικών δικτύων, καθώς μόνο φέτος έχουμε καταγράψει ονόματα 30.000 υπόπτων για συμμετοχή σε υποθέσεις λαθροδιακίνησης».
Πρόκειται για «χαμηλού επιπέδου», όπως τις χαρακτηρίζει, εγκληματικές ομάδες στις οποίες συμμετέχουν κυρίως Σύροι, Τούρκοι, Ελληνες, Ιρακινοί υπήκοοι, οι οποίοι επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τη συγκυρία και να κερδίσουν γρήγορα πολλά χρήματα. Η εξάρθρωσή τους, λέει ο κ. Wainwright, «συνιστά πρόκληση για τις διωκτικές αρχές και τις υπηρεσίες Πληροφοριών της Ε.Ε.».
Επισημαίνει παράλληλα ότι η Europol συνέδραμε στην ταχεία ταυτοποίηση των διακινητών (εντοπίστηκαν σε Ουγγαρία και Βουλγαρία) που ευθύνονται για τον θάνατο 71 προσφύγων σε εγκαταλελειμμένο φορτηγό, σε αυτοκινητόδρομο της Αυστρίας και διευκρινίζει ότι υπάρχουν σε εξέλιξη κοινές έρευνες με την Ελληνική Αστυνομία για την εξάρθρωση δουλεμπορικών κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στο Ανατολικό Αιγαίο.
«Με τους Ελληνες αξιωματούχους, συμφωνήσαμε στην ανάγκη να μοιραζόμαστε άμεσα τις πληροφορίες μας προκειμένου να διεξάγουμε από κοινού περισσότερες και πιο αποτελεσματικές έρευνες για τα δίκτυα διακινητών», επισημαίνει ο Βρετανός επικεφαλής της Europol.
Αναλυτές της υπηρεσίας διαπιστώνουν σύνδεση των δουλεμπορικών δικτύων με άλλες μορφές εγκληματικής δραστηριότητας: «Σε πάνω από 450 από τις συνολικά 1.400 υποθέσεις που έχουμε διερευνήσει φέτος διαπιστώνουμε ότι οι δουλέμποροι εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών και όπλων», λέει ο κ. Wainwright.
Επισημαίνει ότι η «ευρωπαϊκή CIA» βρίσκεται σε διαρκή συναγερμό για το ενδεχόμενο ισλαμιστές μαχητές να ταξιδεύουν στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας τα «μονοπάτια» προσφύγων και μεταναστών. Εξάλλου, έκθεση της Europol για την τρομοκρατία που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο διαπιστώνει αύξηση της τρομοκρατικής απειλής που συνιστούν για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. οι φονταμενταλιστές ισλαμιστές που πολέμησαν στις τάξεις του «Ισλαμικού Κράτους».
Ενδεικτικά, στα γενικά συμπεράσματα της έκθεσης αναφέρεται ότι «αυτό που ανησυχεί περισσότερο τα κράτη-μέλη είναι οι μετακινήσεις των τζιχαντιστών από και προς τις εμπόλεμες ζώνες», ότι «το “Ισλαμικό Κράτος” και η Αλ Κάιντα διατηρούν τη δυνατότητα να εντάσσουν στις τάξεις τους Ευρωπαίους πολίτες», καθώς και ότι «τα κράτη-μέλη καταγράφουν, το τελευταίο διάστημα, μετακινήσεις γυναικών και παιδιών προς την εμπόλεμη περιοχή, φαινόμενο που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέας γενιάς τζιχαντιστών τρομοκρατών στην Ευρώπη».
Η έκθεση κάνει εκτενή αναφορά στην αιματηρή επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών (Μάιος 2014) και στις επιθέσεις κατά αστυνομικών στη Γαλλία, με την επισήμανση ότι οι δράστες είχαν πολεμήσει για λογαριασμό του «Ισλαμικού Κράτους» και επιστρέψει στην Ε.Ε. για να φέρουν εις πέρας τρομοκρατικές ενέργειες.
O κ. Wainwright εξηγεί στην «Κ» ότι σε περίπου 5.000 με 6.000 υπολογίζονται οι Ευρωπαίοι πολίτες που εντάχθηκαν στις τάξεις του «Ισλαμικού Κράτους», αρκετοί από τους οποίους έχουν επιστρέψει στην Ε.Ε.
Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τονίζει ότι «δεν έχουν προκύψει παρά ελάχιστα στοιχεία που να μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι μαχητές του Ισλάμ επιστρέφουν στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας τα δρομολόγια προσφύγων και μεταναστών. Πρόκειται, εξάλλου, για κατόχους ευρωπαϊκών διαβατηρίων οι οποίοι μπορούν να επιστρέψουν στην Ενωση δίχως να ρισκάρουν τη ζωή τους, διασχίζοντας τη θάλασσα μέσα π.χ. σε φουσκωτές βάρκες».
Καταλήγοντας, ο Βρετανός αξιωματούχος λέει ότι η Europol θα συμμετάσχει (από κοινού με τη Frontex και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου – EASO) στη δημιουργία συντονιστικού κέντρου (πρόκειται για το λεγόμενο Hot Spot) στον Πειραιά, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων για τη διαχείριση της κρίσης και την εξάρθρωση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων.