«Πατριώτες» κατά «αλληλέγγυων»

«Πατριώτες» κατά «αλληλέγγυων»

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλίμα σύγκρουσης σε μικρή μερίδα της κοινωνίας της Λέσβου καλλιεργήθηκε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα με αφορμή τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και παράνομων μεταναστών στο νησί. Την Τετάρτη η πρωτοεμφανιζόμενη Πατριωτική Ενωση Λέσβου μέσω σελίδας που δημιούργησε, προσωρινά, στο Facebook καλούσε τους «αγανακτισμένους Λέσβιους» να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο πάρκο Αγ. Ειρήνης με σύνθημα «πρέπει επιτέλους να ακουστούμε και να προστατευθούμε».

Πράγματι, το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση περίπου 40 «αγανακτισμένων» στο πάρκο και ακολούθησε πορεία στο κτίριο της Περιφέρειας με σύνθημα «Η Λέσβος θα μείνει ελληνική». Ταυτόχρονα, περίπου 100 ακτιβιστές – αλληλέγγυοι στους μετανάστες πραγματοποίησαν αντισυγκέντρωση, κατά τη διάρκεια της οποίας προκλήθηκε περιορισμένη ένταση με αστυνομικούς των ΜΑΤ.

Οι ακτιβιστές που μετείχαν στην κινητοποίηση φέρονται να ανήκουν σε ομάδα αντεξουσιαστών που δραστηριοποιείται στο νησί και συνδέεται με τη γνωστή, στη Λέσβο, «κατάληψη στο Μπίνειο». Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του νησιού, άτομα της ίδιας «γκρούπας» (φέρει τον τίτλο «Mousaferat – ομάδα ενάντια στα κέντρα κράτησης») πήραν μέρος σε διαδήλωση που πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης μετανάστες και πρόσφυγες από τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ προς το κέντρο της Μυτιλήνης.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ομάδα 30 – 40 αντεξουσιαστών πλαισίωναν τους μετανάστες, ενώ κατά μήκος της διαδρομής έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Μάλιστα, όταν οι Ελληνες και αλλοδαποί διαδηλωτές έφτασαν στο κέντρο της Μυτιλήνης, οι αστυνομικοί, φοβούμενοι τυχόν πλιάτσικο, απέκλεισαν την πρόσβαση των διαδηλωτών στην αγορά.

Οι ίδιες πηγές πληροφόρησης αναφέρουν ότι οι αλληλέγγυοι στους μετανάστες είχαν μοιράσει κείμενο – προκήρυξη στα αραβικά, το οποίο καλούσε τους πρόσφυγες και μετανάστες «να αγωνιστούν για την ελευθερία τους». Το ίδιο κείμενο έχει αναρτηθεί στις 16 Αυγούστου στην ιστοσελίδα της ομάδας Mousaferat και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο μόνος δρόμος για την ελευθερία περνάει από τους αγώνες που δίνουμε μόνοι μας. Κανείς δεν πρόκειται να μας σώσει αν εμείς οι ίδιοι δεν κινηθούμε, όπως έχουν ήδη κάνει κάποιοι μετανάστες εδώ στην Ελλάδα πριν έρθεις (…) Σε όλα αυτά απαντάμε με κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών για έναν κόσμο ελευθερίας, ισότητας, αλληλεγγύης».

Το απόγευμα της Τρίτης, περιορισμένης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το κτίριο όπου συνεδρίαζε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο και συγκεντρώθηκαν ταυτόχρονα κάτοικοι του νησιού που αντιδρούσαν στην παρουσία μεταναστών στο νησί και αντεξουσιαστές. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, πάντως, η ένταση αποκλιμακώθηκε καθώς, μεταξύ άλλων, πρόσφυγες και μετανάστες που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στο νησί απομακρύνθηκαν με έκτακτα δρομολόγια πλοίων και προορισμό την ηπειρωτική χώρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή